Ekonomija

Studenti Elektrotehničkog fakulteta posjetili trafostanicu Lastva

Dvadesetšest studenata prve godine specijalističkih studija Elektrotehničkog fakulteta, obišlo je danas trafostanicu “Lastva” i upoznalo se sa najsavremenijim rješenjima u oblasti visokonaponske opreme.

Posjetu je organizovao Crnogorski elektroprenosni sistem, kao dio višegodišnje dobre saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom.

Studente sa programa Energetika i Automatika, smijer Elektroenegetski sistemi, inženjer CGES-a Aleksa Knežević, do detalja je upoznao sa radom trafostanice, koja je i dio energetske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

PR menadžer Crnogorskog elektroprenosnog sistema Nada Pavićević kaže da je trafostanica “Lastva” jedan od najznačajnijih elektroenergetskih objekata.

“Dvadesetšest studenata danas je imalo priliku da se upozna sa funkcionisanjem ovog objekta, koji je izgrađen po najvišim tehničko tehnološkim standardima. Vjerujem da će ovi mladi ljudi, zahvaljujući izuzetnom domaćinu inženjeru Aleksi Kneževiću, ovo današnje iskustvo na najbolji mogući način iskoristiti na putu daljeg profesionalnog usavršavanja”, ističe Pavićević.

Ona kaže da na ovaj način CGES, kao društveno odgovorna kompanija, daje podršku modelu povezivanja teorije i prakse.

“Smatramo da je to ključ uspjeha. Studentima moramo obezbjediti što više praktičnog znanja, kako bismo sjutra imali kvalitetan inženjerski kadar, koji će odgovoriti svim izazovima. Ova posjeta, koja je odavno postala praksa kada je naša kompanija u pitanju, potvrda je simbioze CGES-a i Elektrotehničkog fakulteta, od koje upravo studenti imaju najviše koristi&quot”, zaključila je Pavićević.

I profesor Elektrotehničkog fakuteta Vladan Radulović smatra da su ovakve posjete i obilasci izuzetno korisni za studente, jer upravo na takav način produbljuju znanje.

“Oni sagledavaju proces, opremu, postupke sa kojim su na fakultetu samo teorijski upoznati. Poseban značaj posjete trafostanici “Lastva” je u tome što su studenti u prilici da vide najsavremenija rješenja u oblasti visokonaponske opreme, to je postrojenje izlovano gasom, na naponskom nivou 400 i 110 kV. To čini ovu trafostanicu jedinstvenom u Crnoj Gori, a poseban značaj je u tome što je ova trafostanica dio sistema interkonekcije između Crne Gore i Italije”, poručio je profesor Radulović.

On se u ime Elektrotehničkog fakulteta zahvalio CGES-u na organizovanoj posjeti, uz očekivanje da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Da je današnja posjeta veoma korisna za praktičnu obuku, smatraju i studenti. Studentkinja Maja Vujisić navodi da je za studente posebno važno da teorijsko dopune praktičnim znanjem.

“Za nas kao studente veoma je značajno da posjetimo ovakve objekte, jer mi na fakultetu se baziramo na teoriji i imamo idealnu teorijsku osnovu, odnosno podlogu za dalji napredak i razvoj. Međutim, teorija je dosta suvoparna, ako ne možemo da je potkrijepimo nekim realnim primjerima, a ovo jeste jedno realno postrojenje, i objekat koji nam oživljava tu teoriju i daje joj smisao. Za nas je idealna mogućnost da posjetimo ovo, kao i postrojenja koja smo ranije, u saradnji sa CGES-om realizovali&quot”, poručila je studentkinja Maja Vujisić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKKA SU-57
Gost
DAKKA SU-57

Objasnite nam sto je to punjeno gasom . Transformatori ili neto drugo . Eto mi ne studiramo ETF ali bi voljeli da znamo ! Zato sto je jedini u CG

Sova
Gost
Sova

Nije “smijer”, već “smjer”.
Struja još nije puštena, čini mi se, pa mogu i bez šljemova.

Bel'akor
Gost
Bel'akor

Ove bez slemova, zastite na radu, odmah oboriti.

Send this to a friend