Ekonomija

Stvoriti funkcionalni regionalni ekonomski prostor

PKCG

Stvaranje potpuno funkcionalnog regionalnog ekonomskog prostora najvažniji je cilj Berlinskog procesa koji poslovna zajednica i zastupnik Komorski investicioni forum (KIF), sa nestrpljenjem iščekuje, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Takav stav o regionalnom ekonomskom prostoru godinu nakon Samita u Trstu i uoči Samita u Londonu, usaglašen je na zasijedanju operativnog dijela Stalnog sekretarijata, Skupština i Upravnog odbora KIF-a zapadnobalkanske šestorke, održanog na predlog predsjednika PKCG, Vlastimira Golubovića u Podgorici.

To bi, kako je ocijenjeno, učinilo region konkuretnijim na globalnoj investicionoj mapi i omogućilo neophodan ekonomski rast, stabilnost i razvoj.

U tom dokumentu poručuje se da prošlogodišnja Studija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pokazuje da, ukoliko bi mjere regionalnih integracija bile uspostavljene, rast u regionu iznosio bi više od četiri odsto od ove do 2022. godine, što bi rezultiralo većim nominalnim BDP za 15 do17 milijardi EUR na regionalnom nivou, sa tendencijom daljeg rasta nakon tog perioda.

KIF je, kako je saopšteno, preko svog Sekretarijata i mreže Komora članica, koji zastupa više od 350 hiljada kompanija u regionu, apelovao na vlade zapadnobalkanske šestorke, Evropsku komisiju (EK), države članice Evropske unije (EU) u Berlinskom procesu, Regionalni savjet za saradnju i druge zainteresovane strane da razmotre predočene preporuke.

”To je neophodno kako bi se omogućila bolja koordinacija i sprovođenje politika koje bi trebalo da dovedu do stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora. Apeluje se na osnivanje ministarstava za regionalnu saradnju u svim vladama zapadnobalkanske šestorke, jer će ta mjera obezbijediti veći politički uticaj i osigurati sprovođenje dogovorenih politika, kao i pored doprinijeti izgradnji povjerenja među političkim akterima u regionu”, navodi se u saopštenju.

Preporučeno je i da je neophodan zajednički rad da region postane konkurentniji u privlačenju stranih direktnih investicija i na podsticanju ulaganja unutar regije uklanjanjem barijera i pojednostavljenjem procedura i propisa.

“Neophodno je i da se razmotre moguće prepreke implementacije prilikom kreiranja politika i strategija kako bi se smanjilo vrijeme između definisanja politika i njihove potpune implementacije. Potreban je i brži i jeftiniji promet roba u regionu i smanje dugih redova kamiona na prelazima, uklanjanjem svih necarinskih barijera, omogućavajući uzajamno priznavanje sertifikata i ubrzavajući proces usvajanja evropskih standarda i uvođenje elektronskih dokumenata”, ukazuje se u saopštenju.

Preporučeno je i da se omogući bolji i lakši pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća u regionu, jer je razvoj tog dijela privrede sredstvo za ostvarenje bržeg rasta i kreiranje novih radnih mjesta. Neophodno je više napora uložiti u smanjenje prepreka za pristup bankarskim kreditima i promovisanje alternativnih oblika finansiranja, kapital, kvazi-kapital, crowd-funding (finansiranje od strane više lica), lizing.

Zaključeno je i da je neophodno raditi na digitalnoj agendi, obezbijediti da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svima, uključujući i stručno usavršavanje, te omogućiti mobilnost ljudi kako bi se stvorili uslovi da obrazovani pojedinci ostanu i rade u regionu.

U Stavu se navodi i da poslovna zajednica zapadnobalkanske šestorke nudi svoju potpunu posvećenost da radi zajedno sa donosiocima odluka u okviru kontinuiranog, strukturiranog i interaktivnog privatno-javnog dijaloga.

“Želimo da vodimo implementaciju regionalnog ekonomskog prostora, kako bi se ostvarili najveći benefiti za naše poslovne zajednice. Želimo da budemo tu da unapređujemo proces informacijama šta zaista muči kompanije prilikom poslovanja u region”, zaključuje se u dokumentu KIF-a.

Na sjednici je izmjenama Statuta produžen mandat predsjedniku Upravnog odbora KIF-a sa jedne na četiri godine. Za zamjenika predsjednika UO KIF izabran je Branko Azeski, predsjednik Stopanske komore Makedonije, a na predlog predsjedavajućeg iz Srbije, Marka Čadeža, novi generalni sekretar je, predsjednik Privredne komore Kosova,Safet Gerxhaliu.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović predložio je da se operativni dio Stalnog sekretarijata KIF-a premjesti od naredne godine iz Trsta u Podgoricu, što je jednoglasno prihvaćeno, uz ocjenu da će to doprinijeti efikasnijem radu tog tijela. Odlučeno je da će u Trstu ostati dio Stalnog sekretarijata vezan za projekte i fondove.

Usvojeni su i Izvještaj generalnog sekretara za prvih šest mjeseci ove godine, predlog aktivnosti Stalnog sekretarijata u drugoj polovini godine i usklađen Pravilnik o radu.

Sjednicu je vodio predsjednik UO KIF-a i Privredne komore Srbije, Marko Čadež, a u radu su učestvovali kao domaćin, Golubović, predsjednica Unije privrednih komora Albanije, Ines Mucostepa, predsjednik Stopanske komore Makedonije, Branko Azeski sa saradnicom Tatjanom Shterjovom, predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gёrxhaliu sa saradnikom Beratom Rukiqijem, predsjednik vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Ahmet Egrlić sa saradnikom Nihadom Bajramovićem i Nenad Đorđević iz Privredne komore Srbije.

Tags
Send this to a friend