Ekonomija

Sudski troškovi koštali policiju 1,83 miliona eura

Policija

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju Uprave policije, dok je revizijom pravilnosti dalauslovno mišljenje.

“Finansijskom revizijom godišnjeg finansijskog izvještaja Uprave policije za 2019. godinu, nadležni kolegijum DRI je stekao razumno uvjerenje da isti daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka. Revizijom pravilnosti poslovanja Uprave policije utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru i Zakonom o radu”, piše u nalazu kojim je rukovodio član Senata DRI Branislav Radulović.

DRI je utvrdila da je Uprava policije, čiji je direktor Veselin Veljović, za otplatu obaveza iz prethodnog perioda imala ukupne izdatke od 1,83 miliona eura, iako je Zakonom o budžetu za 2019. na ovaj račun raspoređen iznos od 1,44 miliona, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je propisano da su potrošačke jedinice dužne da sredstva koriste u granicama utvrđenim zakonom o budžetu države.

Izdaci od 1,83 miliona se odnose na prinudno izvršenje, odnosno naplatu po osnovu sudskih rješenja.

“Izdaci su nastali po osnovu prinudne naplate sudskih rješenja. Prekoračenje je nastalo jer Ministarstvo finansija nije preusmjerilo sredstva u iznosu od 389.117 eura, sa budžetske pozicije Ministarstva finansija 4630 – Otplata obaveza iz prethodnih godina, na istu poziciju Uprave policije, što nije u skladu sa čl. 7 Zakona o budžetu za 2019. godinu. Za izdatke nastale po osnovu prinudne naplate Uprava policije ne raspolaže zahtjevima za plaćanje sa odgovarajućom dokumentacijom, jer Ministarstvo finansija preusmjerava sredstva na ovu poziciju nakon izvršene naplate i ne dostavlja Upravi policije dokumentaciju na osnovu koje su izvršena ova plaćanja, uz obrazloženje da su evidentirani izdaci nastali po osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih rješenja koja su realizovana putem prinudne naplate i da se za dokumentaciju u vezi predmetnih postupaka mogu obratiti Zaštitniku imovinsko pravnih interesa koji je zastupao Državu Upravu policije”, piše u izvještaju.

U Upravi policije 2019. godine je bilo zaposleno 4.610 službenika. Za neto plate je izdvojeno 32,83 miliona, a za bruto zarade 60 miliona.

Uprava policije nije uspostavila odgovarajuću unutrašnju kontrolu, odnosno nije donijela internu proceduru za obračun zarada.

Revizijom je utvrđeno da su organizacione jedinice u najvećem broju slučajeva dostavljale podatke o ostvarenim satima prekovremenog, noćnog i prazničnog rada koji nisu potpisani niti imaju djelovodni broj.

“Po riječima odgovorne osobe, rukovodioci organizacionih jedinica vode evidenciju o boravku zaposlenih na poslu, ali se ta evidencija ne dostavlja kao osnov za obračun zarada. Provjerom uzorkom obuhvaćenih personalnih dosijea utvrđeno je da za određeni broj zaposlenih ne postoji rješenje o godišnjem odmoru”, piše u nalazu.

Send this to a friend