Ekonomija

Šušter: Nurković počinje da shvata da su koncesiona dokumenta nezakonita

Kao što tvrdimo sve vrijeme, jučerašnji okrugli sto povodom završetka javne rasprave je nedvosmisleno pokazao da su koncesiona dokumenta koja su ponuđena na javnu raspravu nezakonita, poručio je portparol Socijaldemokrata Stefan Šušter.

<<<Nurković: Prava radnika aerodroma Podgorica i Tivat biće zaštićena kolektivnim ugovorom<<<

Iako, prema njegovim riječima, ministar nije odgovorio na 98 odsto postavljenih pitanja učesnika jučerašnjeg događaja, javnost je, tvrdi Šušter, barem dobila od njega odgovor da su dva veoma važna segmenta u ponuđenim dokumentima nezakonita.

“Prvo je izjavio, iako tako ne piše u koncesionim dokumentima koje je predložilo ministarstvo na čijem čelu je upravo on, da država neće dati nikakvu garanciju za kredit ili zaduženje koncesionara. Propustio je da kaže, a pretpostavljamo da je konačno shvatio, da zakon o koncesijama ne prepoznaje i finansijera kao ugovornu stranu, pa će vjerujemo i to narednih dana nerado priznati”, poručuje on.

Šušter dodaje da, druga važna izjava koju je ministar dao je da će biti zaštićena prava radnika na način da se ne može prije četiri godine raditi bilo kakva reorganizacija, ili proglašenje tehnoloških viškova, iako je, kako navodi, u koncesionim dokumentima koje je kao što smo rekli predložilo ministarstvo na čijem je čelu upravo on, naveden rok od dvije godine.

“Mada i ovaj rok od četiri godine, koji je juče pobjednički saopšten od strane ministra, nije u skladu sa usaglašenim Kolektivnim ugovorom menadžmenta Aerodroma i zaposlenih koji je ministar pomenuo očigledno ne pročitajući ga, jer su istim predviđena znatno veća zaštita prava radnika. Naime, po usaglašenom Kolektivnom ugovoru, novi poslodavac ne može otkazati ugovor o radu zaposenom u roku od sedam godina. Ipak je u pitanju napredak koji moramo pohvaliti, jer je ministar pokazao da je počeo da čita barem koncesioni akt, mada i to letimično”, smatra Šušter.

Kako je saopštio, u SD su sigurni da će ministar, jednako ovako kako je nakon mjesec punih dana shvatio da ne može na nezakonit način da se igra sa pravima radnika i da se prethodno njihova prava moraju adekvatno zaštititi kolektivnim ugovorom, razumjeti da će prije pokretanja bilo kakve procedure za valorizaciju aerodroma morati da izvrši procjenu vrijednosti preduzeća, jer bi, prema riječima Šuštera,  sve suprotno bilo kršenje Zakona o koncesijama i Zakona o državnoj imovini.

“Takođe smo uvjereni da će napokon razumjeti da će kao prethodno pitanje morati da riješi pitanje imovinskopravnih odnosa, jer bi u suprotnom takođe ušao u “opasnu zonu”. Žao nam je što je ministar nezakonitim dokumentima koje je stavio na javnu raspravu zamalo ugrozio kredibilitet čitave Vlade, ali će nam sa druge strane biti drago što se, zahvaljujući upornom ukazivanju SD-a na nezakonitosti u koncesionim dokumentima, to neće desiti, jer će nezakonitosti morati otkloniti. Što bi narod rekao, bolje ikad nego nikad”, ističe on.

Šušter tvrdi da svim ovim se još jednom dokazuje ozbiljnost njihove argumentacije, a neozbiljnost ponuđenih dokumenata od strane resornog ministrstva.

“U svakom, slučaju o ovim, ali i brojnim drugim “zanimljivim” rješenjima iz do sada predloženih koncesionih dokumenata biće diskusije u danima i nedjeljama koje dolaze. Konkretne diskusije predstavnika Socijaldemokrata na okruglom stolu, još jednom su potvrdile odgovoran pristup naše partije, koji je lišen politikanstva, paušalnosti i površnosti”, zaključuje on.

10 Komentara na "Šušter: Nurković počinje da shvata da su koncesiona dokumenta nezakonita"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend