Odmor doma

Sutomore spremno za sezonu

Iako sa zakašnjenjem zbog pandemije koronavirusa, Sutomore se u ovom trenutku, u punom kapacitetu, priprema za predstojeću turističku sezonu.

Privatni ugostitelji i zakupci plaža već dočekuju prve, uglavnom domaće goste, a i hoteli visoke kategorije na ovom atraktivnom dijelu barske opštine su se priključili akciji Nacionalne turističke organizacije “Ljetuj doma”.

“Pripremamo se za glavnu turističku sezonu kao da se ništa nije desilo”, kazali su ugostitelji na sutomorskoj rivi. Pripremamo se uobičajenim tokom, kao da nije bilo pandemije, samo što smo kasnije počeli. Pozitivni smo i optimistični. Turistima možemo poručiti da ih spremno dočekujemo”, kazali su Ivan i Pavle Lukšić.

Lakušići

Na plažama u centru Sutomora, od kojih su neke juče dobile “Plavu zastavicu”, već ima gostiju, uglavnom iz Crne Gore.

“Danas je lijepo vrijeme i već pristižu prvi gosti, koji posebno sada, dok nema gužvi, mogu u potpunosti osjetiti sve blagodeti lijepe sutomorske plaže. To su domaći turisti, ali očekujemo otvaranje granica i ubrzo dolazak i drugih gostiju. Nadamo se da će inostrani turisti prepoznati Crnu Goru kao corona free destinaciju i da će doći u velikom broju”, optimističan je i Darko Babović, spasilac na plaži “Panama beach”.

Babović i Ceklić

Sutomorska plaža “Centar” ponovo nosi odličje “Plava zastavica”, koje podrazumijeva ispunjavanje međunarodnih standarda u organizaciji kupališta.

“Za nas to puno znači. Plavu zastavicu, gotovo u kontinuitetu, dobijamo od 2010. godine. Moj rad vrednuje Morsko dobro i ja sam im na tome veoma zahvalan. To je za mene satisfakcija koja dolazi nakon vrijednog rada, jer plažu je potrebno održavati i zimi i ljeti”, istakao je Pavle Ćeklić, zakupac plaže “Centar”.

Sezoni u julu i avgustu se nadaju i hotelijeri, čiji su objekti u Sutomoru, gotovi svi, visoke kategorije-sa 4 i 4 plus zvjezdice.

“Ako je vjerovati trenutnoj poziciji koju ima Crna Gora i onome kako nas karakterišu evropski partneri, a to je da smo bezbjedna destinacija i interesantno tržište, uspjećemo da odradimo jedan dobar dio sezone u julu i avgustu. Predsezona je propala, ali veći dio rezervacija za špic sezone, napravljenih prije marta, još uvijek su u toku. Sada sve zavisi od strategije otvaranja granica u pojedinim zemaljama. Ukoliko se to desi, očekujemo da gotovo sve  rezervacije budu potvrđene”, kazala je za Radio Bar i Bar Info, Tijana Obradović, menadžerka hotela “Del Media”, koji radi od prošle godine.

Obradović i Cicović

Prvi gosti u hotel “Sato”, stići će iz Mađarske, 20. juna.

“To je ohrabrujuće, pristižu i nove rezervacije, ali sa dozom opreza. Niko ne zna u kom smjeru i na koji način će se dešavati pandemija. Nadam se, ipak, da će jul i avgust biti mnogo bolji nego što smo očekivali, kada je počela epidemija koronavirusa”, uvjeren je i direktor hotela “Sato”, Željko Cicović.

“Zahvaljujući odgovornom ponašanju i građana i institucija u vrijeme pandemije, u prilici smo da se pripremamo  i dočekujemo optimistično predstojeće ljeto”, kazao je Frano Vuksanović, predsjednik MZ “Spič-Sutomore”.

Hotelijeri su se priključili akciji Nacionalne turističke organizacije “Ljetuj doma”.

“Potpisali smo ugovor sa bankom, koji omogućava našim, domaćim turistima, da pod veoma povoljnim uslovima, uz otplatne rate, priušte sebi lijep odmor”, kazala je Tijana Obradović, menadžerka hotela “Del Medio”.

Sutomore iz godine u godinu podiže nivo usluge, a nakon ovogodišnje sezone biće nastavljeni značajni infrastrukturni radovi, koji će ga učiniti još atraktivnijom turističkom destinacijom.

“Upravo juče je potpisan ugovor za izgradnju šetališta i trga – prva faza, što će promijeniti sliku Sutomora, koje, zbog visokokategorisanih hotela, sa 4 i 4 plus zvjezdice, a neki, koji su u fazi adaptacije, dobiće i pet zvjezdica, već ima znatno bolju ponudu. To mnogo znači za našu mjesnu zajednicu i uopšte opštinu Bar. Zato bih se zahvalio svim našim privrednicima i ugostiteljima, kao i na dobroj saradnji Opštini Bar, Morskom dobru, Upravi za javne radove i svim opštinskim službama, prvensteno Komunalnom preduzeću i Vodovodu”,  istakao je Vuksanović.

Ugostitelji i zakupci plaža željno iščekuju novo ruho Sutomora.

“Jedva to čekamo, i nakon toga sa sigurnošću mogu da tvrdim da će Sutomore biti jedna od najatraktivnijih destinacija na našem primorju. U ondašnjoj Jugoslaviji, sutomorska plaža je važila za jednu od najljepših na Mediteranu, poslije Bečića. Nakon planiranog uređenja, plaža i Sutomore, biće ljepši i od Bečića, ali i od mnogih drugih turističkih mjesta”, uvjeren je Pavle Ćeklić.

Za hotelijere je, takođe, važno da infrastruktura prati nivo njihove ponude.

“Nadamo se asfaltiranju šetališta i realizaciji investicije Maljevik, što bi, sve skupa, značajno valorizovalo sve potencijale”, kaže Tijana Obradović iz “Del Medio” hotela, dok njen kolega, direktor hotela “Sato” Željko Cicović, smatra da je Sutomoru, sa svim njegovim prednostima i ljepotama, uz dobru organizaciju, potrebno veoma malo da izgleda još ljepše i ponudi kvalitetniju uslugu.

“Moramo, prije svega, promijeniti navike. Ako izgradimo šetalište, a zadržimo stare navike, nećemo ništa dobiti”, upozorava Cicović.

Hotelijeri na sutomorskoj obali, kako su nam kazali, oslanjaju se i na svoje planove, i već su u pregovorima sa agencijama i turoperatorima, da sezonu, u skladu sa situacijom, značajno produže u septembru i oktobru, a nadaju se i u novembru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Sutomore zaobilazim u širokom luku vec godinama.

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Ovog ću ljeta, kao nekad, da pođem kupačkim vozom u Sutomore. Da se kupam i uživam jer neće biti gljibavih paradajz turista iz susjedne zemlje.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Pa znam da si samo se u kadi kupooo.
Ovo je velika novost

emil
Gost
emil

a da se smece ukloni sa plaze? bio sam danas i nemoze se peskir stavit od plasticnog otpada, greote

Prc CG
Gost
Prc CG

Biće ful 😂😂😂😂😂

Bnjj
Gost
Bnjj

Hotel Sato samo traže radnike, uslovi robovlasnički, plate isto

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Al je punoooo

Božidar
Gost
Božidar

O kojoj se sezoni radi ?

Gazdswatchpekar
Gost
Gazdswatchpekar

Ja imam najljepsu kuću u evropu u centar ferrare.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

sutomore uz becice jadna od naljepsih plaza evrope …dobijali i nagrde svojevremeno na evropskom nivou …na setalistu bile palme i bijeli primosrski bor dosljaci pokidali i napravili ona rugla od kafancina sa seljackom muzikom….sad izgledaju plaze prelijepo sa ovim prorijedjenim lezaljkama mada se ne postuje pravilo da budu drvene kao i suncobrani od prirodnih materijala ….ove godine se nece otvarati… Više »

ukulele
Gost
ukulele

Sinonim za CG turizam – što više ležaljki na “zakupljenim” plažama.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

suto more

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo ključne stvari niste rekli, kolike plate dajete radnicima. Radi se o bijednim platama i to sezonski. Đe su ti hoteli koji rade preko cijele godine

tata
Gost
tata

o kakvoj se sezoni radi?

Agnostik@
Gost
Agnostik@

Sutomore…voz pun podgoričana ,ujutro dodju,uvečer ća doma…takve će te i ove godine dobit,zarada nulla.

JoKso
Gost
JoKso

kaja sezona????

Send this to a friend