Ekonomija

Svaki građanin u prosjeku popije 740 kafa godišnje

Ilustracija, foto: Pixabay

U Crnu Goru se godišnje uveze 3,22 miliona kilograma pržene i nepržene kafe, što znači da svaki od oko 622 hiljade stanovnika popije u prosjeku 740 šoljica ovog napitka. Ova računica je izvedena na “domaćinskoj” mjeri od sedam grama za svaku šoljicu kafe. Crna Gora za uvoz ove kafe, kako pokazuju posljednji podaci Monstata, potroši 9,4 miliona eura, piše Pobjeda.

Kafu, po podacima statistike, uvozimo iz 35 zemalja. Najviše kafe se godišnje uveze iz Brazila, preko dva miliona kilograma za šta se potroši 4,17 miliona eura. Na drugom mjestu je Indija iz koje godišnje stigne 412.500 kilograma za koje se plati 2,9 miliona eura. Treću poziciju zauzima Italija sa 412 hiljada kilograma, potom Sjeverna Makedonija 137.500 kilograma, Vijetnam 84.500 kilograma, Austrija i Srbija po 27 hiljada kilograma… Kafu uvozimo iz dalekih zemalja, ali i iz evropskih i našeg regiona.

Crna Gora nije samo uvoznik nego i izvoznik kafe, ali u malim količinama. Godišnje, po posljednjim podacima Monstata, izvezemo svega 1.436 kilograma kafe za oko hiljadu eura.

Iz Uprave carina Pobjedi su kazali da carinski nadzor pokazuje da ima nepravilnosti tokom uvoza kafe.

“Prilikom vršenja carinskog nadzora registrovane su nepravilnosti, koje se odnose na neblagovremeno podnošenje prijava, podnošenje prijava sa nepravilnim obračunom poreza na kafu i uzimanjem robe ispod carinskog nadzora”, objasnili su iz Uprave carina.

Upravo zbog toga Ministarstvo finansija i Uprava carina su planirali da promijene stvari.

“Ministarstvo finansija, u saradnji sa Upravom carina, tokom 2020. godine razmotriće i eventualno predložiti Vladi izmjene Zakona o porezu na kafu. U postupku izrade akta razmotriće se sve primjedbe i sugestije privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i uvozom kafe i predložiti najoptimalnije rješenje zasnovano na najboljoj praksi i uporednim rješenjima u ovoj oblasti”, kazali su Pobjedi iz Uprave carina, ali nijesu navodili detalje jer je sve u formi analize.

Od poreza na kafu, po posljednjim podacima, za osam mjeseci prošle godine naplaćeno je 1,68 miliona eura, a uskoro će biti poznat podatak za cijelu prošlu godinu. Podsjetimo da se na kilogram nepržene kafe plaća porez od jednog eura, a na prženu 80 centi. Na kilogram ljuspica i opni od kafe plaća se jedan euro poreza, a na ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe 1,30 eura. Porez od 2,5 eura plaća se na kilogram neto mase kafe sadržane u gotovom proizvodu.

13

avatar
1000
11
2
0
 
13
kroasanMirjanaKalauzPrincOdKonikaBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kroasan
Gost
kroasan

0, godišnje
0l alkohola
0, cigareta
Hvala

Mirjana
Gost
Mirjana

Strasan podatak.Leba nema a odakle za kafu.Da li ste racunali porodice koje je nikada ne piju.Da li je ovo podatak iz kafea ilu iz kuca.Bas sta KURIR.

Kalauz
Gost
Kalauz

Rijetko kad. Desetak godišnje.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Sve se nema, a kafa se pije.

Tikimiki
Gost
Tikimiki

Boba ne valja kafa u MNE

Milica
Gost
Milica

Ja ne pijem kafu uopšte.

Nee neee
Gost
Nee neee

Pa valjda i turisti nesto popiju, nije vam tacan proracun 🙂

alo
Gost
alo

Sad mi je jasno zasto smo svi ovako nervozni

Mia
Gost
Mia

Omiljeni napitak… izgovor za razgovor. ☕️☕️

čisto onako
Gost
čisto onako

smanji doživljaj , ima nas koji ne pijemo nikako , družim se sa 10-oro takvih….

Ma ja sam
Gost
Ma ja sam

Zato i kazu u prosjeku. To ti je ono, ja kupus ti meso u prosjeku sarma.
A ja pijem i za tebe i za sebe i za još par ljudi… Vadim prosjek 😁

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ипак је требало да стоји У ЦГ се попије 740 кафа по становнику годишње, а не сваки становник попије. Овако је мало збуњујуће за неког, а свакако ружно звучи. Ни ја не пијем кафу и мислим да ту жене доста дижу просјек.

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Ko je izmislio kafu njemu treba dati Nobelovu nagradu za mir

Send this to a friend