Ekonomija

Sve politčke partije da se obavežu da neće mijenjati suštinske odredbe Zakona o PIO

Foto: Arhiva

Socijaldemokratska partija SDP predložila je zaključak na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim su tražili da se sve politčke partije u Skupštini Crne Gore koje će podržati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju javno obavežu da neće mijenjati suštinske odredbe Zakona, kojima bi se štetilo sadašnjim i budućim penzionerima.

“Takođe, sve političke partije koje će podržati Zakon se javno obavezuju da će se ovaj zakonski predlog u potpunosti primjenjivati i poslije parlamentarnih izbora koji će se održati 30.avgusta 2020 godine”, kazali su u SDP-u.

Navedenim predlogom zakona se, ističu u ovoj partiji, značajno unaprjeđuje položaj budućih i sadašnjih penzionera i norme koje su dogovorene između socijalnih partnera, a obuhvaćene su ovim zakonskim predlogom, su značajno povoljnije nego dosadašnje zakonsko rješenje.

“Kako bi građani bili sigurni da će se ovaj Zakon u potpunosti primjenjivati i u postizbornom periodu, pozivamo sve političke partije koje će ga glasovima podržati, da se kroz ovaj Zaključak javno obavežu da neće opstruirati njegovu primjenu. Takođe, izuzetno je bitno da se predstavnici političkih partija javno obavežu da neće mijenjati suštinske odredbe Zakona na način da sadašnjim i budućim penzionerima budu smanjena ili ograničena neka prava koja dobijaju na osnovu ovog zakonskog predloga”, navode u SDP-u.

Prema njihovim riječima, građani Crne Gore imaju previše negativnog iskustva sa obmanama u predizbornom periodu, kada su dobijali značajna socijalna i penziona prava, koja su u postizbornom periodu vladajuće partije direktno, ili sakrivene iza odluka Ustavnog suda, ukidali.

“Ovim Zaključkom svi treba da potvrde ne samo političku volju, nego i zajednički pravni stav nesporne ustavnosti ovog Zakona”, zaključuju u SDP-u.

Send this to a friend