Ekonomija

Sve više državljana BiH zaposleno u Crnoj Gori

Mustafić (Foto: PR Centar)

Državljani Bosne i Hercegovine (BiH) zauzimaju 13,22 odsto od ukupnog broja radnih dozvola za strance, zbog čega postoje brojni razlozi za unapređenje saradnje sa bosanskom Agencijom za rad i zapošljavanje, smatra direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić.

“Znatan broj državljana BiH angažovan je na sezonskim poslovima i tokom godine u raznim djelatnostima u Crnoj Gori, pri čemu se 13,22 odsto ili 2,75 hiljada od ukupnog broja dozvola za strance odnosi na njih”, naveo je Mustafić na konferenciji za novinare povodom posjete direktora bosanske Agencije za rad Muamera Bandića.

Mustafić je kazao da je ovo prilično veliki broj, a radi se uglavnom o poslovima i djelatnostima sezonskog karaktera u turizmu ili građevinarstvu.

“Postoje brojni razlozi za našu saradnju, jer je sve više interesovanja investitora koji dolaze u Crnu Goru, pa žele izaći na regionalno tržište. Tu nam treba mnogo zajedničkog rada, razmjena informacija i veće saradnje naših službi i ostalih segmenata zavoda u BiH”, naveo je Mustafić.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić kazao je da žele da se razmijene pozitivna iskustva i podaci koji se odnose na zapošljavanje sezonskih radnika između dvije institucije.

“Želimo da razmijenimo i druga pozitivna iskustva koja mogu značajnije doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti i povećanju stope zaposlenosti u BiH”, rekao je Bandić. Kako je naveo, saradnja će se ogledati kroz mogućnost realizacije sporazuma koje su dvije države u proteklom periodu inicirale, a u fazi su pregovaranja. Bandić dodaje da se radi o sporazumima o sezonskom zapošljavanju radnika iz BiH u Crnoj Gori i o socijalnom osiguranju između dvije države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Citalac
Gost
Citalac

A koliko je izbjeglica, srba, iz BH koji su se zaposlili uCG i to na fina mjesta.Samo u moj komsiluk ima ih 80% nsjbogatiji su i vode biznis.

Serdar
Gost
Serdar

E suljo suljo, dobro ste trgovali-kamo sreće da vlast ne zavisi od vas, prodali bi i vjeru za večeru…

Anonymous
Gost
Anonymous

I to uglavnom iz republike šumske… a sve pljuju po Crnoj Gori. Vratite stoku nazad odakle su i došli…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Anonymous

A šta misliš kad bi Srbija vratila 360 ooo Crnogoraca iz Srbije ???
O tome ne razmišljaš Anonymous-e.
Jer vjerovatno i ti imaš nekoga gore koji se bavi kriminogenim radnjama.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Još nešto Anonymous-e. Jel’ se slažeš da vratite sve radnike iz ” republike šumske” ( mada tu ima dosta i muslimana) i sve Srbe ( ne one domicilne koje takvi kano ti nazivate ” posrbicama” , no one naseljena po CG iz SR, ili iz RS koji se mjere u promilima), a da mi vratimo svu CG bagru naseljenu po… Više »

Anonymous
Gost
Anonymous

U Crnu Goru su dobro došli svi koji imaju prijateljske namjere i primjeren odnos prema državi, njenom narodu, tradiciji, kulturi… Vi, šumari, nijeste dovoljno kultivisani, skrupulozni… iz sirotinje i jada ste pobjegli, došli u Crnu Goru, našli dom, posao, dostojanstven život, a umjesto zahvalnosti, pljujete… tako mi vašeg čojstva… mrš

Send this to a friend