Ekonomija

Sve više nezaposlenih pomoraca

Ilustracija

Međunarodni Dan pomoraca, 25. jun, dočekujemo na vrlo nepovoljnom svjetskom tržištu koje za direktnu posljedicu ima sve veću nezaposlenost pomoraca, a pogotovo mladog oficirskog kadra i kadeta-početnika, saopštili su iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, apelujući na nadležne da primijene međunarodne standarde u sistemima njihovog obrazovanja i radnih prava, kako bi se spriječila kriminalizacija naših pomoraca.

Sa druge strane, dodaju, pomorci nijesu prepoznati i podržani kao jedan od najznačajnijih izvoznih brendova Crne Gore.

“Imamo našu pomorsku administraciju (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) koja, zbog nespremnosti, nedostatka kapaciteta i drugih razloga koji nijesu tržišni, već dugi niz godina, značajno zaostaje u primjeni međunarodnih pomorskih standarda koji se odnose na obrazovanje, obuku i sertifikaciju pomoraca (STCW), kao i na radno pravo pomoraca (MLC 2006). Zato, nažalost, ne treba da nas čude razne “crne liste” i novinski stupci o našim “pomorcima” koji se bave kriminalnim radnjama i za čija nedjela ispašta prvenstveno ogroman broj pomoraca i njihove porodice”, navode iz Udruženja.

Ponovo pozivaju i podstiču Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da počne sa radikalnim mjerama u primjeni međunarodnih standarda u sistemu obrazovanja, obuke i sertifikacije pomoraca, kao i standarda koji se odnose na njihovo radno pravo.

Kako ocjenjuju, svako dalje odlaganje ili “kozmetičke promjene” vode u još veću nezaposlenost i nekonkurentnost, kao i kriminalizaciju naših pomoraca, čije posljedice su već teške, a mogu da budu i katastrofalne.

“Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, pored toga što su u obavezi da primijene ove preuzete međunarodne standarde, imaju obavezu da to urade i zbog zaštite ugleda ogromnog broja časnih i poštenih pomoraca koji svoj posao obavljaju na dostojan i profesionalan način. Pored toga, imaju obavezu i zbog viševjekovne pomorske tradicije koju baštinimo i sa kojom se sa razlogom ponosimo, a koja se sada ugrožava kriminalnim radnjama pojedinaca”, ističu iz Udruženja pomorskih kapetana.

Oni su svim pomorcima koji profesionalno i časno obavljaju svoje radne dužnosti na brodu, a na dobrobit i čast svojih porodica i šire društvene zajednice, čestitali 25. jun – međunarodni Dan pomoraca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vozi misko
Gost
Vozi misko

Kod Ramba na obuku.On je pravi moreplovac.Trosi kao gorivo samo obnovljive resurse.

Rafaella
Gost
Rafaella

Ja sam cula da ima dobrih momaka koji se ne ukrcavaju jer bi morali da svercuju za ove bosove..Tako ostaju doma, zivotare.. ali bolje nego da zavrse po bjelosvjetskim zatvorima.

Savjetnik
Gost
Savjetnik

prepoznati su naši itekako ali u posljednje vrijeme kao šverceri svega i svačega, zato je i potražnja za istima smanjena

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Meni je dobar drug pomorac i iskreno sad mi je malo bzv da me vide s njim u drustvu jer mogu svasta da pomisle

milos
Gost
milos

u pamet se braco . .ko nam daje za pravo da nekog blatimo . . .

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Sad mogu da tovare magarcima vutru preko Čakora.

razocaran
Gost
razocaran

Samo LAZETE. Zasto ne obavijestite narod ,o pravom razlogu nezaposlenosti Pomoraca iz C.Gore. A to je,sto Crnogorske pomorce bije glas da su najveci sverceri narkotika u Svijetu. Ako,jedna italijanska kompanija,koja drzi liniju sa Amerikom,zbog sverca iskrcala je sve Crnogorske pomorce,od Kapetana,do posletnjeg mornara.Isti skucaj se desio sa Jednom Americkom kimpanijom. Svi izbjegavaju nase pomorce,koliko se njiu nalazi po zarvorima u… Više »

Ah ah RECE Bah
Gost
Ah ah RECE Bah

Tacno..

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Nemoj da LAŽEŠ. Ovakve bezočne laži može da smisli samo mrzitelj svega Crnogorskoga.

SrbijaJeTurska
Gost
SrbijaJeTurska

Nazalost istinu prica

boro
Gost
boro

Bolje da leze kuci nego pu bjelosvetskim zatvorima

Koma
Gost
Koma

Sad im je kriva Vlada Crne Gore sto pomorci svercuju kokain! Bice da ih je muka nacerala to sa rade a ne hiljade eura po kilu za transport. Kad su poceli svi redom da padaju sad su im svi krivi. Eto te pare sto ste zaradili od sverca ulozite u brodove pa sami osnujte brodarsku kompaniju.

Pomorac
Gost
Pomorac

Crnogorci bi i cekic pokvarili. Nezavisna Boka

Mne
Gost
Mne

Pustite se vi obuka po stcw-u, to je samo sklapanje para od pomoraca, nego fino otvorite par agencija za ukrcaj, prosirite nacionalnu flotu pa nece biti nezaposlenosti. Ovako samo pokupite pare za obuke i brevete pa pomorci da se snalaze kako znaju i umiju! Sram vas bilo!

Pjer
Gost
Pjer

Skolovali se vise nego sto se moze zaposliti mnogo vise samo da se pare namaknu.Reklo bi se ko svaka nasa rabota

lapo
Gost
lapo

A bice jos gore. MSC je najveci poslodavac nasim pomorcima a ova zaplijena u SAD je dovela do toga da se MSC-u ukinu na neodredjeno vrijeme neke carinske olaksice koje ce kao poslijedica imat sporije carinjenje i sporiju dostavu kontejnera sto ce naravno dovesti do mogucih gubitaka MSC-a u odnosu na konkurenciju. Ako MSC odredi da im crnogorska postava donosi… Više »

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Kako ce ih bit kad cim isplove uhfate ih s drogicom

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

imamo mi sluzbu koja vrbuje kokainomorce….sramota te rec napolje odakle si znaju nas po nepomenicima narkodilerima i kriminalu

Ah ah RECE Bah
Gost
Ah ah RECE Bah

Da…zaboravljamo mnoge koji su …NAMJERNO zaboravljeni…….KOLIKO samo klanova IMA PO C.G….A KO IM JE DAO IMENA…ONI KOJI SU DOZVOLILI DA SE DILUJE…….

Da da
Gost
Da da

Imena su im dale Vijesti

Patriota
Gost
Patriota

Loša budućnost za Crnogorske pomorce .

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Nije do ministarstva…nego do reputacije ovih mladjih mangupa.

Trenutak
Gost
Trenutak

Da je srece bilo davno bi odradili mnogo toga.. .Kako se ukrcati na brod kada smo postali nazalost “””poznati po kokaiinu”””..Filadelfija je samo dio onoga sto se do sada “””uvozilo sa bananama lukom “Jadranom” nekadasnjim cementom I td i td… Koga je briga za buduce generacije mladih postenih pomoraca… NIKOGA…….

Marko
Gost
Marko

Kokain se vise isplati.

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Kako su aktivni i radni vidimo ovih dana. Dvojica ponedu po tonu. Još malo naše niko neće ni primat na brod, ni kao putnike na kruzer.

Sefket
Gost
Sefket

Na zalost bit ce jos gore.Briga ovu vlast za pomorce .

Marcello
Gost
Marcello

Staaa a Monte Karlo???

Send this to a friend