Ekonomija

Sve više žena u Crnoj Gori pokreće i vodi svoj biznis

Najnoviji podaci govore da je sve više žena u Crnoj Gori koje pokreću i vode sopstveni biznis. U 2017. godini učešće preduzetnica, kao i vlasnica mikro, malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju privrednih subjekata iznosilo je 24,3 odsto. One su najzastupljenije u zdravstvu i obrazovanju, finansijskom sektoru i trgovini, saopštila je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović, na Kongresu preduzetnica “Doprinos ženskog preduzetništva u razvoju alternativnog turizma” u grčkom gradu Arta.

Kako je saopšteno iz PKCG, Kongres je organizovao Forum privrednih komora Jadransko-jonske regije, prateći evropske i svjetske trendove u razvoju preduzetništva, sa ciljem pružanja regionalne perspektive sa najboljim praksama u dijelu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenja preduzetničkih aktivnosti sa fokusom na alternativni turizam u Jadransko-jonskoj makro regiji.

U okviru Kongresa organizovan je okrugli sto “Privredne komore kao servis i podrška ženskom preduzetništvu”.

Filipović je podsjetila da početak sistemskog udruživanja preduzetnica u našoj državi datira od prije gotovo 20 godina, kada je podstaknut učešćem predstavnica Komore i crnogorskih privrednica u radu Okruglog stola za žensko preduzetništvo Foruma komora Jadransko-jonske regije.  Odbor razmatra aktuelne poslovne teme, kao što su finansiranje ženskog preduzetništva, otvoreni pozivi za projekte EU, nastupi na sajmovima, promocije i edukacije.

Ona je ukazala da više od 90 odsto ženskih preduzeća u Crnoj Gori su mikro veličine i usmjerena su na lokalno tržište.

Filipović je dodala da ih karakteriše nedovoljno korišćenje evropskih fondova za razvoj ženskog preduzetništva, neiskorišćene mogućnosti saradnje sa akademskom i naučno-istraživačkom zajednicom, nedovoljna informisanost, ali i relativno dobra povezanost žena u biznisu.

U cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva, ocijenila je, potrebno je raditi na afirmaciji i jačanju kapaciteta ženskog preduzetništva, te poboljšanju položaja i ekonomskom osnaživanju žena u društvu.

“Ekonomsko osnaživanje žena znači i njihovo veće učešće u donošenju odluka, prosperitetnije društvo, zdraviju ekonomiju”, zaključila je Filipović.

Sabina Ramović, suvlasnica turističke agencije RAMS travel iz Bijelog Polja, predstavila je rad svoga preduzeća tokom panela koji je bio posvećen alternativnom turizmu u Jadransko-jonskog regiji. U periodu započinjanja njihovog biznisa, turistički proizvod Crne Gore je bio podijeljen na kupališni, na jugu zemlje, i mnogo manje razvijeni turizam centralnog i sjevernog dijela. Značajniji iskorak učinili su nakon uspostavljanja saradnje sa predstavnicima asocijacije Beton Montenegro iz Francuske, od kada se intenzivnije bave predstavljanjem
izvornih vrijednosti crnogorskih sela, kao i tradicionalnog načina života domaćinstava.

Od tada pa do danas, RAMS je postao zaštitni znak kvaliteta i lider u razvoju seoskog turizma. Do sada, u organizaciji RAMS-a na sjeveru Crne Gore su boravili turisti iz dvadeset jedne zemlje svijeta. Ture seoskog i aktivnog turizma obično prate obučeni vodiči na engleskom, njemačkom, ruskom, francuskom i holandskom jeziku. Do sada su razvili
mrežu partnera iz Francuske, Finske, Velike Britanije, SAD, Italije, Belgije, Grčke, Njemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

“Od početnika u turizmu do prepoznatih profesionalaca put je bio dug. Za sve ove godine izgradili smo mrežu brojnih lokalnih partnera – seoskih domaćinstava, sportskih klubova, turističkih organizacija, ugostitelja. Dosta vremena smo provodili sa seoskim domaćinima, učeći ih kako da odgovore potrebama turista, a da u isto vrijeme ne izgube
svoju izvornost i neposredno, tradicionalno gostoprimstvo”, ispričala je Ramović.

Učesnici kongresa su pokazali veliko interesovanje za pješačke i biciklističke ture, rafting, kanjonig, posmatranje ptica, obilazak Đalovića pećine i ukupnu ponudu koju RAMS obezbjeđuje turistima tokom boravka u Crnoj Gori.

Forum privrednih komora jadransko-jonske regije okupio je ove godine predstavnike biznisa, Evropske komisije, Vlade Grčke, grada Arte, naučne zajednice, eksperte i analitičare iz Jadransko-jonske regije. Učesnici iz Crne Gore bile su predstavnice Privredne komore, privatnog i nevladinog sektora.

Nakon Kongresa je održana sjednica Skupštine Jadransko-jonskih komora na kojoj su razmatrane izmjene Statuta te asocijacije o usaglašavanju sa ciljevima i zadacima EUSAIR strategije, koju je za predmetno područje usvojila Evropska unija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Privatnik pokaj
Gost
Privatnik pokaj

Žene, držite se državnog posla. Muškarci, držite se državnog posla. Sve je skrojeno za državne službenike. Danas u privatnike idu samo neobavješteni.

Send this to a friend