Ekonomija

Svi računi će odmah stizati poreznicima

ilustracija

Vlada priprema elektronsku fiskalizaciju svih kasa u Crnoj Gori, ali se do juna ne može reći koliko će to koštati, koji će biti benefiti i da li će podrazumijevati zamjenu postojećih. Iz Ministarstva finansija su kazali da je planirana izrada studije izvodljivosti elektronske fiskalizacije, koja bi trebalo da da odgovor na sva pitanja.

Studija će biti završena krajem juna. Ona će dati odgovore na pitanja cijene projekta, njegove implementacije, kao i preporuke za zakonska rješenja i procjenu benefita, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva finansija, odgovorajući na pitanje šta će u odnosu na sadašnje stanje promijeniti nova vrsta fiskalizacije i da li će to podrazumijevati zamjenu postojećih kasa.

Iz tog Vladinog resora su istakli i da se istovremeno priprema i zakon o elektronskoj fiskalizaciji.

Iz Vlade su krajem prošle godine najavili projekat “Modernizacija poreske administracije”. On je počeo u januaru ove godine, a finansira se iz kredita Svjetske banke.

I ministar finansija Darko Radunović nedavno je u parlamentu najavio da se stvaraju pretpostavke za elektronsku fiskalizaciju svih kasa.

Iz Vlade su ranije pojasnili da će se kroz projekat elektronske fiskalizacije obezbijediti prenos podataka sa uređaja za naplatu koji koriste poreski obveznici na server Poreske uprave. Taj sistem podrazumijeva prenos podataka u realnom vremenu o svakoj transakciji u prometu dobara i usluga, čime se stiče potpuni uvid u ostvarene prihode i obračunate poreske obaveze od strane obveznika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

ne lažite, i vrapci znaju da megamarketi imaju fiskalne kase radi simbolike, pitajte “menadžera godine” koliko plaća poreza dok polako osvaja državu sa svojim objektima

Milan
Gost
Milan

U srbiji su uveli GPS nadzor, svaka kasa mora da ima urđaj preko kojeg poreska služba kontrolise rad svih kasa.

web
Gost
web

Nemam nista protiv, ali ako to znaci kupiovinu novih skupih kasa to ce biti jos jedan u nizu udara, prije svega na malu privredu. U tom slucaju, slijede stecaji i gasenje mnogih manjih firmi!! sto ne bi zacudilo s obzirom da ste poceli naplacivat koriscenje trotoara!

Capo
Gost
Capo

Treba opet nekome namjestiti pisao i uvesti nove kase.Postojece kase su odlicne i nema šverca.Sve pamte i prilikom kontrole sve moze da se provjeri.

Send this to a friend