Ekonomija

Svjetska banka podržava Vladu da aerodrome da u koncesiju

Svjetska banka podržala je plan Vlade Crne Gore da da aerodrome u koncesiju, saopšteno je nakn današnjeg sastanka premijera Duška Markovića i Franka Hemskerka, direktora u Odboru Svjetske banke.

“Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost. Javni novac je bolje davati za gradnju školama”, savjetovao je Hemskerk.

Prema riječima Markovića, aerodromi su jedan od najvećih infrastrukturnih potencijala da su sada na niskom nivou i da već predstavljaju usko grlo za dalji razvoj.

“Hoćemo to u kratkom vremenskom roku da promijenimo zato smo se oredijelili da nam partner bude Internacionalna finansijska korporacija (IFC). Pokušaj diskreditacije eksperta kojeg je angažovala ova renomirana međunarodna finansijska organizacija predstavlja samo vid političke borbe. Bez obzira na to očekujem uspjeh valorizacije aerodroma i velike benefite za našu ekonomiju”, dodao je on.

Kako je naglasio bez obzira na to očekuje uspjeh valorizacije aerodroma i velike benefite za crnpgorsku ekonomiju. Marković je dodao da Vlada transparentnošću, slanjem materijala Međunarodnom monetarnom fondu i angažovanjem renomirane međunarodne finansijske organizacije pokazuje najviši nivo odgovornosti u realizaciji ovog projekta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cesare
Gost
cesare

Ova i ovakva CG je les u raspadanju, u kome je dobro samo DPS crvima. Propalo drustvo do iscezavanja’

Realno
Gost
Realno

Svaka banka , pa i svjetska banka gleda samo i iskljucivo SVOJU KORIST !!!

Logicno
Gost
Logicno

Samo da vas ne zavara ova prica , aerodromi sami mogu komotno uzeti kredit bez garancije Drzave jer su rudnik para , nego je izgleda cilj da se Aerodromi privatizuju i da se spasi mrcni Montenegro Airlanes koji se gusi u dugovima

Logicno
Gost
Logicno

Ahaahahahaha a da normalno da je nekom strancu najbolje da se sve odje privatizuje , mogla bi i Drzava na koncesiju jedno 25 god ili 30 neka nas uzme Danska npr.

A, nu, čoče
Gost
A, nu, čoče

Podržava? Ko bi rekao? A, ja naivan mislio da im je ona to i “predložila”.

stribor
Gost
stribor

Svaki seljak najbolje tele ostavi za sebe a drugo prodaje. Samo mi koljemo Vola radi kila mesa.

Rale
Gost
Rale

Aerodromi su firma,koju da vodi neupucen i neobrazovan cojek ne moze biti u minusu, jer ubiraju novac od svakog putnika koji prodje,a pritom jedini izdaci su plate zaposlenim,i računi za struju (ugrubo rečeno). Aerodromi su obecani , sto za neke politicke poene, neko “vece dobro”, ili kao zamjena za nesto sto mi jasno necemo vidjeti. Nazalost vi mozete na forumu… Više »

Liberal
Gost
Liberal

Kako moćno zvuči, Svjetska banka došla na noge Crnoj Gori! Dobra neka banka!

Globetrotter
Gost
Globetrotter

MOLIM sve ljude na ovom portalu da obavezno pogledaju dokumentarac TEŽINA LANACA (I dio) . Sve će vam biti jasno, i uloga Svjetske banke i MMF-a. Jos jednom vas MOLIM da izdvojite vremena da detaljno ovo pogledate!

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Nesto kao Zeitgeist?

Andrej
Gost
Andrej

Aj nas zamoli molim te

Mico
Gost
Mico

Ovu Svjetsku banku i njena misljenja i ponude sam slusaju zemlje treceg svijeta i sirotinjske drzave.Svaka drzava sa normalnom ekonomijom i stabilnim finansijama im ne da privirit u svoje dvoriste.

samo pitam...
Gost
samo pitam...

mi i jesmo sirotinjska država…jesi li ti mislio da nijesmo?

Maxi
Gost
Maxi

Naravno da podrzava:uslov za kredit od 250M eura je privatizacija aerodroma(80m cash…a na osnovi toga moguce je podic 250M kredit)

Daka
Gost
Daka

Svjetska banka je u privatno vlasnostvo

Vvv
Gost
Vvv

Da da…podrzavaju…dok njihov rob ne postanemo…

Monci
Gost
Monci

Potpuna podrska.SD do nestanka.

Aeroplan
Gost
Aeroplan

Hahahaha, sad ce SD raspali o modernom ropstvu duznickom, o uroti svjetsle banke, o jatima tica na nebu ne bi li sprijecili koncesiju.lelek opsti. Koncesija sto prije da se ove stracare pretvore u moderne zracne luke.

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Svjetska banka će da rizikuje i da kredit Vladi uz dvostruke garancije!

Bijela Zager
Gost
Bijela Zager

A sto uz Aerodrume neko ne uzme u kincesiju i Autoput na 30.god. Jugopetrol, Telekom sa infrastrukturom/ niko u ojruzenju/, Pivara NK,
Svaka stopa obake koja ista valja, Podmorje, Boksit….Drveba gradja, Marine, Pomorski saobracaj..hiteli…Brodogradiliste…Banja…osta li ista. I opet 3.milijarde duga. 2006. 500.miliona. Tako bi mogla i moja pokojna baba.

Maxi
Gost
Maxi

Auto put su uzeli kinezi(i sve lise vojnoh i diplomatskih ‘teritorija’)Citaj ugovor

Dug3,1milijardi
Gost
Dug3,1milijardi

Nijedna baba ne bi bila toliko uspješna!

Qeee
Gost
Qeee

Kad ce sledeci izbori,da uzmem 100e za glasanje i odma da kupim kartu u jednom smjeru nebitno koja evropska zemlja(mada za ovu nasu i africke su majak). Jel ovo je ludilo sto se radi. Zalosno ali istinito ovdje srece nema. Ljudi nemaju od cega da zive ali zato jos jos cetnike,parizane,usrase….brojimo. A dok gospoda prodaje,krade unistava sto god dotakne to… Više »

Markoni
Gost
Markoni

Druze, potpuno saglasan sa tobom! I ja sam otisao prije 2 godine, nisam imao pojma ni kud cu, ni sta cu, potucao se po Bernu, Cirihu, Sionu, radio kao bastovan, taksista ali eto, na kraju izvukao radnu dozvolu, legalizovao svoj boravak a prosle godine i zenu i kcerke doveo u Svajcarsku. Vjeruj mi, da mir koji imamo a i sama… Više »

Otvorene oci
Gost
Otvorene oci

Svjetska banka nije tu zbog naseg dobra vec zbog svojih interesa. Moderna kolonizacija u punom zamahu. Ali, vec znamo sta ce ova nasa odnarodjena vlast uraditi-nista u korist gradjana.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Baš me zanima da li bi iko uzeo Crnu Goru u koncesiju?

Dedal
Gost
Dedal

Aerodromi treba da ostvare visestruko veci profit nego do sada.Koncesija sa kredibilnim partnerom je pravo rjesenje u ovom ttenutku. Da se sve odradi transparentno.A politikanti iz SD neka mlate praznu slamu.

Brav
Gost
Brav

Nidje veze…

Pinokio
Gost
Pinokio

Ja nijesam iz SD ne bavim se politikom ali znam da citam i mislim. Nije sporna koncesija to rade i druge drzave nego ovako nezakonita koncesija pod nepovoljnim uslovima koje sama drzava propisuje. Ma ko je lud da sam za sebe predlaze katasttofalna i nezakonita resenja? O cemu se radi ovdje? P.S. Koncedionar ce biti isti ka onaj u Beograd… Više »

Dedal
Gost
Dedal

Aeorodrom Nikola Tesla su uzeli Francuzi za 500 miliona eura.Investiciona obaveza koncesionara je oko 750 milions eura, a godisnja taksa na koncesiju oko 20 miliona eura.Tako Pinokio pripazi nos da ti ne poraste mnogo.A SD je imao kad da se pokaze jer je nekad upravljao kao SDP a sad kao SD.

Pinokio
Gost
Pinokio

Dedal nijesi mogao biti obavijesten jer je ugovor tajna. Ja sam o drugome pisao. Ako na tako maloj razdaljini postoje isti biznisi istog vlasnika uvijek veci proguta manjeg. Zato se raspitaj zasto se svuda po svijetu limitira ta razdaljina na najmanje 500 km samo eto mi slucajno zaboravismo. Tehnicka greska vjerovatno.

Dedal
Gost
Dedal

Pozeljno je da ne bude isti koncesionar, treba insistirati na tome.Jos ako vlada uspije da da aerodrome u Beranama i Ulcinju, pun pogodak.Ovakvo stanje sto forsira SD je neodrzivo.

NHM
Gost
NHM

Koncesionar uzeo to, a vada Srbije dugove od skoro 300 miliona eura.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Slušanje svjetske banke nas je dovelo do 3 milijarde duga ali nema veze nastavimo i dalje. To ti je ono kad odeš u banku pa ti slatkorječivi bankar ispriča priče i ako si naivan i poslušaš o jadu se zabaviš vraćajući.

Meho
Gost
Meho

Nije slusanje nego sto ne znamo da gazdujeme i sto nam firmama upravljaju partijski polsusnici a ne strucnjaci. Balkanski sindrom.

cujes
Gost
cujes

Nista,jos mene pod koncesiju pa da mi tata daje po euro od penzije svaki dan…ako je bude i prima siroma uopste…

Pavle
Gost
Pavle

Nadam se da Svjetska banka podrzava i postovanje zakona sto ovdje obilato nije slucaj. E pa ja nijesam iz politike pa da cujemo ko ce preuzeti odgovornost za negativne posledice. To ocekujemo da nam premijer kaze.

Čitalac
Gost
Čitalac

Logično da banke žele posla.

Send this to a friend