Ekonomija

Tajm aut: Ne prodajemo Luku Bar

Dio akcija Luke Bar i Montekarga neće biti prodate poljskoj kompaniji OT Logistics. To je danas odlučio jednoglasno odlučio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Poljaci su bili jedini ponuđači na tenderu i oni su za paket 30 odsto akcija ponudili oko osam i po milona eura. Kupoprodajna cijena je u pregovorima povećana sa 41,69 na 50 centi po dionici, ali je OTL trogodišnje investicije smanjio sa početnih 17 na 14 miliona eura. Ranije je saopšteno i da postoji mogućnost da otkupe dodatne akcije i postanu većinski vlasnik.

„Nakon cjelokupnog sagledavanja stanja, značaja i perspektive ovog subjekta, odlučili smo da se ne prodaje 30 odsto akcija odnosno da se Luka Bar ne privatizuje, a samim tim se neće prodati ni akcije Montekarga jer je njihova kupovina uslovljena od kupca kupovinom akcija Luke Bar. Predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore“, rekao je nakon sjednice ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Ova odluka, kako je dodao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, ne znači da se nastavlja „omiljena opoziciona disciplina tjeranja investitora i zaustavljanja razvoja“.

„Odluka nema tu poruku, naprotiv. Ova odluka ne znači da je to poruka konzerviranja Luke Bar, ne znači da smo zadovoljni kvalitetom rada i konkurentnošću Luke Bar. Ova odluka znači da Luka Bar mora da postane značajna za balkanski region i šire. Ova odluka ne znači da želimo da očuvamo postojeća radna mjesta već i da otvorimo perspektivu za nova“, kazao je Simović.

On kaže da ova odluka mora da se izmjestiti iz polja političkog nadgornjavanja i politikanstva.

„Ovo je tajm aut koji je potreban i iz kog ćemo svi da izvučemo pouke i poruke i da se dogovorimo šta ko treba da radi“, dodao je Simović.

On kaže i da Vladu ne zanima kako će opozicija protumačiti ovu odluku.

„Od njih je teško očekivati da kažu da je dobro bilo što što radi državna vlast… ne interesuje nas šta će oni kazati“, jasan je Simović.

Lokalni parlament u Baru ranije se jadnoglasno suprotstavio prodaji akcija.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54,05 odsto akcija. Fondovima HLT i Trend pripada 2,51 odsto i oko dva odsto akcija. Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18 odsto dionica Luke Bar, dok Atlas Mont ima 1,06 odsto udjela.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mix
Gost
Mix

Jedino sto moze spasiti Luku Bar je privatizacija ali ne bilo kakva po principu”daj sta das”,vec ponuditi renomiranim kompanijama,ili da dovede stucni kadar sto zna svoj poso sa punom odgovornoscu! Ovim nacinom gazdovanja sa Lukom Bar brzo ce biti pretvorena u proslo vrijeme!

Špedicija
Gost
Špedicija

Gospodin Nurković jasno, predmetno jednostavno i precizno u stilu velikog Ministra a gospodine Simoviću odakle Vam tolika volja da pominjete u ovom trenutku opozociju. Kad će naš predsjednik partije da rašćera one koji decenijama prosipaju isti vokabular a zbog kojih rapidno gubimo glasove na svim izborima a tolike godine smo ti privrženi Predsjedniće.

Martin
Gost
Martin

Tim out?

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Ako su investitori, što im se ne obezbjedi mjesto da naprave svoju luku ili brodogradilište, nego kupuju što smi napravili za mnogo više para?

Send this to a friend