Ekonomija

Taksi preduzetnici: Nestaćemo sa tržišta zbog ovakvih odluka

Ilustracija

Strukovni sindikat taksista Crne Gore, u ime taksi preduzetnika Podgorice, predao je juče dopis gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću, u kojem izražava nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u auto-taksi prevozu u glavnom gradu.

<<<Peticiju za stajališta u Podgorici potpisalo 200 taksista<<<

<<<Start i kilometar skuplji za po 10 centi<<<

Taksi preduzetnici nezadovoljni su odlukama Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada, kao i radom nadležnih organa, koji vrše, kako tvrde, konstantnu diskriminaciju preduzetnika, favorizujući privredna društva registrovana za taksi djelatnost, a samim tim i taksiste koji tu djelatnost obavljaju u sivoj zoni. Oni smatraju da su sve donesene odluke na štetu auto-taksi preduzetnika, koji će primjenom istih nestati sa tržišta u glavnom gradu.

“Poslije više desetina sastanaka naših predstavnika sa nadležnima u glavnom gradu i ukazivanja na probleme u ovoj djelatnosti, koji su i izazvani njihovim neradom i pogrešnim radom, kao i donešenih preporuka Vlade na sjednici, koja je održana 27. decembra prošle godine, pomenuti organi umjesto da postupe po njima, oni i dalje nastavljaju sa istom praksom. Takođe, sada to rade sa većim intenzitetom diskriminacije prema nama, legalno registrovanim auto-taksi preduzetnicima, koji od svog rada izdržavaju svoje porodice, jer smo na na njihov višegodišnji neodgovoran i neprofesionalan rad ukazali i ukazujemo godinama”, navodi se u dopisu SST Crne Gore, koji je potpisao potpredsjednik Vesko Bjelić.

On tvrdi da su juče i zvanično zatražili sastanak sa gradonačelnikom, jer je ova tema izuzetno kompleksna i da jednim dopisom ne mogu reprezentovati sve što imaju, a i vođeni dosadašnjim iskustvom, jer prepiskama nijedan problem nisu riješili.

Taksi preduzetnici su tražili da se što hitnije sastanu sa gradonačelnikom, kako bi uz njegovu pomoć pokušali konačno da počnu rješavati probleme u ovoj djelatnosti.

Oni su se u srijedu dopisom obratili i Sekretarijatu za saobraćaj, kao obrađivaču Nacrta odluke o auto-taksi prevozu, nezadovoljni nizom izmjena u odnosu na dosadašnje odluke, a koje, kako tvrde, direktno ugrožavaju poslovanje taksi preduzetnika.

Podsjećaju da u glavnom gradu trenutno ima 967 taksi vozila, od čega 320 u vlasništvu auto-taksi preduzetnika po principu jedan preduzetnik jedno vozilo, nekoliko preduzetnika sa više od jednog vozila, koji posjeduju ukupno 30 vozila, kao i 617 u vlasništvu 23 privredna društva, a da ocrtanih taksi mjesta ima svega oko 300. Bjelić ističe da, ako se ima u vidu da je trećina vozila u svakom trenutku zauzeta, odnosno obavlja djelatnost, onda proizilazi da nedostaje još oko 300 taksi mjesta.

Taksi preduzetnici poručuju, što su i isticali na nedavno održanoj javnoj raspravi, da neće dozvoliti da privredna društva zauzmu njihova stajališta, koja su većinom sami ucrtavali i plaćali, a što je predviđeno Nacrtom nove odluke o auto-taksi prevozu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

da cete se bar prepolovit.. zivjet se od vas ne moze!! u svakom udesu jedan od vas je ucesnik

Javni interes
Gost
Javni interes

Zasto ne pustite konentar koji stiti drzavni interes, jer ukazuje na to da taksisti kontinuirano zakidaju drzavu. Morate staviti licni interes po strani. Vi ste tu da zastupate javni interes. A javni interes je da se placa porez, da se ima otvoren z. racun, da licencu ne moze dobiti neko ko 20 godina drzavi porez nije platio. Takvi idu na… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Taksisti prije pojave ovih taksi privrednih društava su doslovno pljačkali narod. Prisjetite se malo kolika je vožnja od par kilometara koštala. Na pr. Gintaš- Klinički centar od 3-5 eura,a sad 1 eur.

dovla
Gost
dovla

Košta i danas toliko kod pojedinih. Eno ih svako jutro ispred željezničke stanice, čekaju vozove iz Bara, Nikšića i Bijelog Polja. Tarifa im je 1,5-2 € po osobi, pa ih natrpaju i po 4 u auto.

Mrgud
Gost
Mrgud

Lesinari fataju nevoljnike.

Lola
Gost
Lola

Taxi usluge u Podgorici su poskupile i bojim se da ce i tih 300 parking mjesta biti dovoljno.

Mioni
Gost
Mioni

Sekretarijat za Saobracaj u kontinuitetu vode ljudi koji ne poznaju problematiku javnog prevoza i odluke donose u korist privilegovanih vlasnika PD ne sprovodeci ni kontrole preko Komunalne policije Glavnog Grada pa danas imate na ulicama taksi vozila bez TX tablica i mnogo neprijavljenih i nelicenciranih taksi vozaca a njima je najvaznije da otimaju stajalista od preduzetnika.

Slavko
Gost
Slavko

Imamo jednu od najskupljih registracija u Evropi a najmanje plate. Sada ce jos DUPLO da poskupi tehnicki. Glasali ste, sad uzivajte.

del Pero
Gost
del Pero

TAKSI .. bruka ..ka u bosnu kakvi ljakse

Prešo
Gost
Prešo

Glavna tema danas je, da tehnički pregled u Crnoj Gori sa 35€ poskupljuje na 61€.pa to je ogroman udar na gradjane.
To je tema koja očekuje reakciju države po ovom pitanju.

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Pa nisu od mene i tebe tražili aferim da poskupe, već od države.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A od kad je to tehnicki 35e,ja sam ga vazda placao 15e ili cak besplatno🤔

Mrgud
Gost
Mrgud

Tačno,auto centri kod kojih registruješ i uzmeš osiguranje većinom besplatan tehnički.

Send this to a friend