Ekonomija Podržane izmjene zakona o drumskom saobraćaju

Taksista u vozilu mora imati i poresku prijavu

Skupštinski Odbor za ekonomiju finansije i budžet podržao je na jučerašnjoj sjednici Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, pišu Dnevne novine.

Predstavnik Ministarstva saobraćaja i pomorstva Dalibor Milošević objasnio je da se Predlogom definiše neophodna dokumentacija u taksi vozilu.

“Vozač je do sada morao da ima samo ugovor o radu, a sada, pored toga, mora da ima i poresku prijavu kao dokaz da se tom vozaču redovno uplaćuje doprinos”, kazao je Milošević.

Analize sa terena, kako je objasnio, pokazale su da postoji veliki broj vozača sa fiktivnim ugovorima koji su prijavljeni na deset, a rade 15 sati dnevno.

“Pokušavamo da zaštitimo vozača kao zaposlenog, a sa druge strane da imamo čistu sliku koliko imamo vozača koji su prijavljeni i zaposleni u određenom preduzeću. Neko ima 100 vozila, od čega samo 50 prijavljenih radnika”, ukazao je Milošević.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je zašto taksista mora imati poresku prijavu u automobilu kada inspekcija za drumski saobraćaj nema nadležnost da kontroliše poresko plaćanje.

“Ne kontroliše se pojedinac, već firma. Da li će taksista, ukoliko nema poresku prijavu, biti isključen iz saobraćaja. Šta ako me isključe iz saobraćaja, a moram da idem na aerodrom? Ovdje je problem, ne u taksi udruženju, već u činjenici da smo jedini glavni grad u Evropi koji ima katastrofalno organizovan javni prevoz”, smatra Konjević.

Na sjednici Odbora se moglo čuti i da taksisti za porez duguju više od tri miliona eura.

“Taksisti duguju nešto više više od tri miliona eura poreza. Saglasan sam s tim da je ova inicijativa potekla
od udruženja taksista kako bi se što više kontrolisali oni koji bespravno voze”, kazao je predsjednik Odbora i poslanik DPs-a Predrag Sekulić.

Poslanik SD-a Boris Mugoša istakao je da treba pojačati inspekcijski nadzor u drumskom saobraćaju. “U Crnoj Gori imamo samo tri inspektora za drumski saobraćaj. Možda treba da uputimo preporuku da se u dijelu inspekcijskog nadzora sugeriše nadležnima da pojačaju nadzor. Podatak da postoje samo tri inspektora na nivou cijele Crne Gore je alarmantan”, rekao je Mugoša.

Odbor je podržao i Predlog zakona o računovodstvu u javnom sektoru, dok su odbijeni predlozi poslanika DF-a o dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, o Crnogorskoj razvojnoj banci, kao i Predlog rezolucije o načinu valorizacije elektroenergetskog sektora Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cdm moracica
Gost
Cdm moracica

Tako se stiti interes drzave a i interes zaposlenog ,ali ovo praktikujte i u drugim djelatnostima .

Send this to a friend