Ekonomija Od 1. februara

Taksisti moraju imati registar kase

ilustacija

Taksi su obavezni da posjeduju registar kase, a od 1. februara 2020. godine počeće intenzivne kontrole poreske uprave, saopšteno je danas iz Poreske uprave. Ovo je propisano Zakonom o porezu na dodatu vrijednost i Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u, kao i Uredbom o poreskoj registar kasi.

“Poreska uprava obavijestila je taksi prevoznike koji posluju na teritoriji cijele Crne Gore da postoje svi preduslovi za primjenu ovih propisa i u djelatnosti taksi prevoza, te da su dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način. Taksi prevoznici koji nijesu obveznici poreza na dodatu vrijednost, a koji promet proizvoda, odnosno usluga naplaćuju u gotovini, obavezni su promet iskazivati preko registar kasa ili putem posebnih računa, koji je prethodno ovjerio nadležni poreski organ”, pojasnili su u PU..

Ističe se da je Poreska uprava već godinama ulagala maksimalne napore da obezbijedi punu i neselektivnu primjenu navedenih zakonskih propisa, te pokazala razumijevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti taksi prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nijesu bili primjenjivi u taksi vozilima.

“Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje se mogu fiskalizovati od strane ovlašćenih distributera u Crnoj Gori, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primjenu u taksi vozilima. Imajući u vidu navedeno, ispunjeni su svi tehnički preduslovi za primjenu propisa, te je potrebno da obveznici koji se bave djelatnošću taksi prevoza nabave poreske registar kase i obave fiskalizaciju podnošenjem zahtjeva za fiskalizaciju poreskom organu, preko ovlašćenog servisa”, pojasnili su u PU.

Službenici Poreske uprave obaviće fiskalizaciju poreskih kasa u skladu sa čl. 20 Uredbe u ovlašćenom servisu najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju.

“Treba naglasiti da će u cilju dosljedne i neselektivne primjene propisa prema svim poreskim obveznicima, uključujući i taksi prevoznike, Poreska uprava u narednom periodu, a počevši od 1. februara 2020. godine intenzivno vršiti aktivnosti inspekcijskog nadzora obveznika koji se bave taksi prevozom, te da će se prema obveznicima koji u ostavljenom roku ne usklade poslovanje sa Zakonom preduzimati mjere za sankcionisanje neregularnog poslovanja u vidu neposjedovanja poreskih registar kasa, neevidentiranja prometa ili neizdavanja fiskalnih računa”, zaključuje se u saopštenju PU.

21

avatar
1000
13
8
0
 
21
GotovoTaxiBosDrachkicetinje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bos
Gost
Bos

Ovaj zakon donose ljudi koji nemaju blage veze o taxi prevozu! Gospodo, ako vec morate da radite to sto radite napravite normalne cijene taxi prevoza na teritorije cijele CG! Cijene sa kojima taxisti mogu zivjeti normalan zivot. Jer udruzenja koja imaju po 100 auta drze monopol i imaju tako male cijene da jedan taxista sa jednim autom ne moze da… Više »

nik
Gost
nik

Pa naravno vise je vrijeme da dodj kraj njihovom divljanju. Trbalo bi uvesti kase svim privrednicima

Ranja
Gost
Ranja

Konacno fiskalni racuni. Jos samo i aparati za akrtice fale da budemo ako i druge zemlje po ovome pitanju.

Kulturno uzdiza
Gost
Kulturno uzdiza

A autobusi?

jovan
Gost
jovan

advokatima se nemoze uci u trag

Drachki
Gost
Drachki

Ni stomatolozima…

Sergio
Gost
Sergio

I obavezno da imaju stick jer vonjaju na znoj orla bi obalili na 200 metara visine

Bnjj
Gost
Bnjj

I Advokatima uvestiCjevnovnik i kase, strašno je kako pojedina zanimanja u Cg zarađuju taksisti, advokati idr mogu da naplaćuju koliko hoće

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Opa sada ce opasti broj taksista jer ce svi ugasiti firme i vozit ce na divlje,i ovako se u budvi ne moze ostati id barana ,podgoricana itd….

Miki
Gost
Miki

A vi pošteni u Budvi, jel?

Prc CG
Gost
Prc CG

A najbolje im stavite kiosk u gepek….stvarno smiješno.

Vlado
Gost
Vlado

Registar kase imaju i ugostitelji, pa ne izdaju fiskalne račune u večernjim satima.

stetoc1na
Gost
stetoc1na

nista, sad i advokatima uvedite registar kase…

Dzordz
Gost
Dzordz

Interesuje me ko je uvezao ove poreske kase?

cetinje
Gost
cetinje

Dzordz sigurno neki “partijski vojnik”a bliski “saradnik” Miomira Mugose direktora poreske uprave Crne Gore kojem su prije neki dan produzili mandat na jos 4 godine.

Taxi
Gost
Taxi

Neki vezas, kome je naredje od zna se koga! On nema blage veze o taxiju i to ga nedodiruje, jer ne zna sta radi, a pamet mu ne smeta da mozda pokusa da vidi sta radi, jer voli da bude to sto jeste!

djuradj
Gost
djuradj

…bravo…i trazite im potvrdu da nijesu pod psihijatrijskom terapijom…od zadnjih 5 taxista, trojica su mi licila da imaju neku dijagnozu…

Ivan
Gost
Ivan

Kad voze svakakvu ološ, moraju tako izgledati tj dobro je dok god i izgledaju

Kobajasi
Gost
Kobajasi

I da nema, stice je jako brzo…neka djuradje!prosetaj malo.

Prc CG
Gost
Prc CG

A čim je tebe vozio ima dijagnozu sigurno.

Gotovo
Gost
Gotovo

A vidjeces kakvi ce tek raditi za koju godiny! Jer nijedan covijek kojemu nije frka nece raditi za tako malo para tako odgovoran posao! Stvarno jeste!

Send this to a friend