Ekonomija

Taksisti podižu cijene u Podgorici

ilustacija

Auto-taksi preduzetnici u glavnom gradu najavili su poskupljenje prevoza, nakon što je litar dizel goriva dostigao gotovo rekord i od ponedjeljka iznosi 1,35 eura, dok je benzin šest centi skuplji.

Potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, Vesko Bijelić, kazao je Dnevnim novinama da je već duži period nepodnošljivo stanje u auto-taksi prevozu, te da zbog najnovijeg poskupljenja cijena goriva moraju razmišljati o korigovanju cijena njihovih usluga.

“Najnovije poskupljenje cijena goriva je vrlo osjetno i svi smo mišljenja da je neisplativo raditi po ovim cijenama”, kazao je Bijelić.

Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović kazao je Dnevnim novinama da u drugim gradovima neće biti poskupljenja cijena, jer je to neisplativo nakon sezone, kada nema dovoljno posla.

“Podgorički taksisti ‘sami sebi kopaju grob’ što moraju da povećaju cijene, jer crno tržište diktira cijene auto-taksi prevoza. Legalnim taksistima se ne isplati ni po novim cijenama da voze, jer su troškovi ogromni, a rade u nelojalnoj konkurenciji. Nigdje nema da taksi vozi bez starta i po ovako niskim cijenama. Jedino su opštine Budva, Kotor i Tivat to regulisali na nešto bolji način i tarife su normalne i može da se posluje na zadovoljavajući način. U Podgorici zvanično imamo 972 taksi vozila, ali svi smo svjedoci da su se pojavile i TX tablice, što je suprotno zakonu i nije bilo potrebe za time. Osim toga, prema nekim informacijama ima i oko 500 nelegalnih taksi prevoznika, što su potvrđivali i iz gradskih službi”, kazao je Pavlović.

U glavnom gradu većina taksi prevoznika vozi po cijeni od 55 centi po kilometru, što je najniže u regionu.

“Mi smo do sada vozili po 50 centi, ali ćemo najvjerovatnije korigovati cijene na 55 centi. Prinuđeni smo na to, jer po ovim cijenama vozimo godinama. Čak i kad je gorivo bilo znatno jeftinije vozili smo po ovim cijenama i nismo imali dobru računicu”, istakao je Bijelić.

Prema riječima Pavlovića, neophodno je riješiti poreska potraživanja auto-taksi preduzetnika, članova SSTCG, kao i riješiti sivu ekonomiju u auto-taksi prevozu. On je istakao da taksi preduzetnici neće moći da funkcionišu sve dok inspekcijski organi ne budu efikasno i profesionalno radili svoj posao. Pojedina privredna društva, kako kaže, na 40 vozila imaju samo jednog zaposlenog radnika, što je nedopustivo. Sa tim su, kaže Pavlović, upoznati i nadležni organi, ali da su prinuđeni da godinama rade u nelojalnoj konkurenciji.

Pavlović navodi da je i država svjesna o kakvim utajama poreza se radi i koliko ispašta u takvoj situaciji i sveopštom haosu na ulicama, zbog čega će pokušati da riješi haos u ovoj branši.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lopove u zatvor
Gost
Lopove u zatvor

Boro ..ti i Andrija Vukin ste najbolji taksisti iz Sustaša.

hahah
Gost
hahah

I treba kad koristite taxi za kroz to selo od 200m sa kraja na kraj

Titograd
Gost
Titograd

Za Mojkovac?

hahah
Gost
hahah

Kraj Cetinja selo malo Titograd se vazda zvalo

Zvizdo
Gost
Zvizdo

Dabogda nas bili po ulicama. Ni jedno taksi vozilo u Crnoj Gori ne ozdaje fiskalni racun, pa taksisti od toga kakvu musteriju voze odredjuju cijenu. Poreski organi ne znaju koliko taksisti zaradjuju. Vrse utaju poreza, pranje novca , ne placaju porez a oce da pljackaju narod. Voze po 4 sata kao trudnice i napune se i parkiraju kola. Zato se… Više »

Vozac taksija
Gost
Vozac taksija

Lupetas. Vecina taksista u Podgorici radi deset i vise sati dnevno. A normalno da nekad ima praznih vozila na stajalistu-valjda imaju ljudi pravo na pauzu za dorucak, rucak, da odu do toaleta…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nema to veze sa vozilima nego sa taksi udruženjima

nicknamepg
Gost
nicknamepg

Bolje im je da poprave malo svoja auta jer se sva raspadaju

Montenegrino
Gost
Montenegrino

Sigurno se raspadaju zbog dobre zarade

xyz
Gost
xyz

Tsksiste cekamo po 20 minuta a jure nenormalno i cesto izazivaju udese.I jos im se ne isplati kazu.O cemu se tu radi ? Pranju novca ili bahatosti ?

Drzava
Gost
Drzava

Vlast moze za taksiste da obezbijedi nize cijene goriva. To treba i da uradi. Drzava se pravi zbog naroda a ne zbog p….!

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Nije tacno jer Zuri taxi tj HaloTaxi ne podize cijene a znamo svi da je to najvece i najbolje udruzenje (nije reklama no svi znamo da je ovo istina) i da sva ostala veca udruzenja obicno prate jedni druge u cijenama tako da je ovo neistina 100%

suzavac
Gost
suzavac

A, jedva preživljavate. A maxe…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Aj ne sprdajte se ljetos ste poskupili zbog klima.cijena od 5 centi po litru a vi dignete 5 c po km.neisplativo a svaki ubacio po par vozula da mu bude veci gubitak.ne mozes vozilo dobiti za 15 min.ko vozi za procenat taj izbije prosjecnu platu a ko radi sa svojim vozilom nece se obogatiti al prilicno lijepo zaradjuje.uvedi te start… Više »

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Idemo u evropu ali necemo taksijem

Realno
Gost
Realno

Već ste jednom korigovali cijene, i to nedavno. Da vidimo da li ćete korigovati cijene kad pojeftini gorivo.

Nik
Gost
Nik

Hoce posle nekih godinu, dvije. Do tada ce da lopinjajj

realni
Gost
realni

kad ce se pojeftiniti gorivo ??

Mirko
Gost
Mirko

Prije ce bit da su to pljevaljski i beranski taksisti na rad u Podgoricu…

Miko
Gost
Miko

Super. Kad vam uvode REGISTAR KASE?

Send this to a friend