Ekonomija Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Ilustracija

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom poskupljenja nafte i naftnih derivata, već drugi put u 18 dana tekuće godine, a u godini dana ukupno 16 puta, ili u prosjeku 30 posto, u odnosu na početak 2021.godine.

“Takva dinamika poskupljenja predstavlja veliki udar na budžet građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivate dodatno utiču na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je konstantnim rastom cijena goriva dodatno poskupljuje i transport, što se negativno odražava na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene”, kazao je predsjednik SSTCG Borislav Pavlović.

Kako je dodao, isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane za cijene nafte i naftnih derivata.

“Međutim, iako poslujemo u uslužnoj djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, i direktno zavisimo od cijena nafte i naftnih derivata, nismo u situaciji da poskupljujemo cijene naših usluga, već poslujemo sa cijenama na nivou 2019.godine, i tako svjesno poslujemo sa gubicima, baš iz razloga što su korisnici naših usluga u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, i što bi ga naše poskupljenje dodano pogoršalo, a nama dodatno smanjilo broj korisnika usluga, koji već na nivou u prosjeko od 40 posto u odnosu na 2019.godinu, i koji je u tendenciji svakodnevnog pada”, navodi Pavlović.

Zbog svega navedenog traže da Skupština Crne Gore hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje novog Zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva, a to je po riječima minister finansija i socijalnog staranja, iz oktobra prošle godine, jedini uslov za smanjenje akciza.

“Isto tako tražimo da Skupština po hitnom postupku predloži Vladi Crne Gore, da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 po litru, najmanje do usvajanja navedenog zakona kada bi se stvorili uslovi, za smanjenje akciza na gorivo”, navodi Pavlović.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
ZoramPastrmkaMe myself and ITataZoran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoram
Gost
Zoram

Zavrsice vam to krivi ko i dosad

Pastrmka
Gost
Pastrmka

Glasali ste popovsku Vladu, sad trpite plačite idite na litije ponovo.
Za vas treba još veće cjene gor.Vi pelješite narod čast izuzecima.

Me myself and I
Gost
Me myself and I

Jedina pozitivna promjena u ovom ” osvježenju ” je ta što slušam od taksista,dok me voze neđe,neke nove priče ! Bubuljice na mozgu su mi bile iskočile od tema ” Milo lopove” i “Ne damo svetinje “. 🤭🤔😂

Tata
Gost
Tata

Da ce bog i crkva, samo opusteno, pa za ovo ste se borili i cuvali svetinje sto je problem sad?

Zoran
Gost
Zoran

Mnogo vas je. Treba precistiti taxi prevoz. Izbaciti stare lame i one sto zabadaju srafciger da mu staklo ne padne. Vozio me nekakav citroen sav klima samo sto se ne raspadne, pise mu 900.000 i nesto presao. I u to da ti sjede covjek do aerodroma. Bruka za drzavu. Dobra auta. Skuplja voznja i zavrseno. Radio bi i autobuski prevoz.

Laganini
Gost
Laganini

Ne laje kuca radi sela, no radi sebe

primjer
Gost
primjer

ljudi rade, imaju profit, dobijaju pomoc od drzave i jeftinija goriva. a NAROD magla.

Pablo
Gost
Pablo

ovi privrednici ,taksisti,autobus prevoznici dobiše beneficije,pare,kredite,jeftino gorivo i samo slažu pare a narod obični smrtnici nista…

Send this to a friend