Ekonomija Prof. dr Mihailo Burić tvrdi

Tara nije uništena

Mihailo Burić (Foto: Portal Analitika)

Poslije sušnog perioda uslijedile su padavine i Tara sada teče regulisanim tokom i nakon završetka gradnje auto-puta Bar-Boljare taj prostor mora da se dovede u pređašnje stanje, kazao je Pobjedi prof. dr Mihailo Burić.

Burić radi novi plan monitoringa i remedijacije prostora, čiji je cilj da se do završetka i nakon okončanja radova ispune svi zahtjevi za zaštitu životne sredine.

On pojašnjava da monitoring treba da traje do završetka auto-puta i dvije godine nakon toga.

“Sve što bude snimljeno da nije dobro, moraće da se popravi u tom i nakon tog perioda”, istakao je Burić.

Prema njegovim riječima sada se može najbolje sagledati situacija u odnosu na onu kada je bio nizak vodostaj i dodaje da je to bio prirodan režim i nije bio posljedica gradilišta.

“U sušnom periodu u rijeci nije bilo dva-tri centimetra vode i u tim uslovima, kada ona presušuje, tu ne može da bude ni živog svijeta. Ove godine su bile vode jako niske i zbog toga je i onakav bio vodostaj. Stvorio se pogrešan utisak da je radilište posljedica svega toga. Međutim, nije, već je to prirodan režim proticaja u sušnom periodu posebno kada se minimum javi u oktobru. Nakon padavina Tara sada teče regulisanim koritom i veća količina i bolja količina može se sprovesti regulisanim koritom”, istakao je Burić.

Kategoričan je da se pojam devastacije u smislu da je Tara uništena koristi pogrešno, jer su na nju ostvareni privremeni uticaji zamućenja vode koji se javljaju povremeno.

“Ako gledamo Taru pri najvećem vodostaju, ta mutnoća vode je prirodna i skoro ista kao u prostoru gradilišta, i to se ne može tretirati kao devastacija rijeke. To su građevinski radovi u funkciji gradnje auto-puta i nakon završetka Tara će biti opet dovedena u regulisano korito sa mnogo boljim uslovima proticaja. Teren okolo će biti zaravnjen i uređen i doveden u projektovano stanje”, rekao je Burić, uz napomenu da je zona Nacionalnog parka Durmitor od ovog prostora udaljena više od 20 kilometara.

Prema njegovim riječima, na sajtu Hidrometeorološkog zavoda objavljuju se podaci o kvalitetu vode.

“Svako koga interesuje kakav je kvalitet vode na rijeci Tari neka uzme podatke sa državne mreže na sajtu Hidrometeorološkog zavoda i vidjeće da ti podaci pokazuju dosta dobar kvalitet vode rijeke Tare. Postoji nekoliko mjernih stanica na kojima se osmatra kvalitet ili proticaj vode. Postavljene su na Crnim Poljanama, Trebaljevu, Kolašinu, Šćepan Polju i Đurđevića Tari. Rijeka Tara je veoma dobro pokrivena državnom mrežom i mene veoma čudi što niko nije prezentirao podatke”, zaključio je Burić

35

avatar
1000
24
11
0
 
33
MONTENEGROTinagostTeslaDAKA S-400
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

jesu li kinezi i sad krivi sto je zamucena!!??

Tina
Gost
Tina

Kako te nije sramota, DPS aparatčiku? Tara ne da je uništena, nego je urnisana. Izgleda kaed najgori seoski potok. I imao si dva prsta obraza da se glasneš?

gost
Gost
gost

Kakve su ovo nebuloze koje šire navodni “zaštitnici” Tare. IQ nekoga ko ozbiljno shvata “zaštitnike” mora da je veoma nizak, ako misli da će izgradnja mosta uništiti Taru. Lijepo je zaštiti životnu sredinu, ali se to ne radi nebulozama i izmišljanjima.

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

PROFESORE, JESTE LI VI SIGURNI DA STE VIDJELI TARU ?

LSCG
Gost
LSCG

Nazalost, dok je ovakvih hidrologa Tara ce biti unistena, dok je je Mihailivica bice poziva da gradjani stednju ulazu u Drzavne obveznice, dok je Lojoura bice opravdana prodaja KAP-a Deripaski i placanje 200 mil garancija. Dok je ovakvih ucenih glava CG ne trebaju poplave …..

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Puštite mi komentar.Ja sam DPSovac.

Ljubo
Gost
Ljubo

Profesore ne unistavajte svoj ugled

Niki
Gost
Niki

vijesti, opozicija i razni nvo sateliti i samozvani experti na aparate.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Auu kakav komentar..Bravo. Ima li još nešto da napišeš. Šteta ako nemaš..Pržiš sve.Najači si…Vodim i tebe na Sendvič..Nećeš mi gladan Botovat.

Pjer
Gost
Pjer

Najteze mi pada
Sto nam je sve nenormalno postalo normalno
I tako zivot prodje nazalost mnogim generacijama

Korin
Gost
Korin

kad mans nesto kaze vijesti to tako upakuju kao da je cinjenica, vec je presudjeno, pa onda sto se god kaze da je suprotno, odmah je laz i ne odgovara “cinjenicnom stanju”- naslovu i clanku u vijestima. Evo, sad je ovaj profesor “placenik”, rezultati hidrometeoroloskog zavoda o cistoci vode su “lazirani” itd itd.. kad su izvjestavali o ostavci Radulovicevoj, zgodno… Više »

Božo volan
Gost
Božo volan

“…Nakon završetka gradnje auto-puta Bar-Boljare taj prostor mora da se dovede u pređašnje stanje, kazao je Pobjedi prof. dr Mihailo Burić.” Veoma slična izjava sa onom Boža volana, nakon rušenja Dubrovnika – “Izgradićemio mi stariji i ljepši Dubrovnik”! Profesore, profesore – čekao si obilne padavine, da bi dao ovakvu skaradnu izjavu.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Uništena, i te kako uništena.

Bnjj
Gost
Bnjj

A kada ćete druge dionice više početi da radite, samo filozofirate, završite taj autoput pa koliko košta da košta nema stajanja šta je 40km ako makar do Srbije ne završite i povežete nas sa bratskom Srbijom

Faro
Gost
Faro

Citam ove strucnjake u komentarima. Neznas ko je jaci, sve sami doktori struke….. blago nama.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ti si ih sve intelektualno nadmašio.

Pjer
Gost
Pjer

Zato smo tu dje smo

Iskren
Gost
Iskren

ko sve danas doktor profesor…koja prevara od cojeka,

Tesla
Gost
Tesla

Neka nešto profesor kaže o Bojani sutra

Send this to a friend