Ekonomija

Tara ostaje zaštićena, Vlada neće pokretati inicijativu za gradnju HE Buk-Bijela

Rijeka Tara

Crna Gora planira da iskoristi potencijal svojih rijeka ali Vlada neće pokretati inicijativu za izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije.

Na užoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti energetike na prvom mjestu nalazi se projekat “Korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače” zbog činjenice da se radi o jedinstvenom slivu pet rijeka čiji hidropotencijal nr pripada ne samo Crnoj Gori, već i ostalim državama regiona.

“Dakle, riječ je o regionalnom projektu za koji je namjera da se sveobuhvatno sagleda hidropotencijal pet rijeka, odnosno mogućnosti za njihovo korišćenje i upravljanje vodama.To nikako ne znači izgradnju hidroelektrana na svakoj od rijeka. Naprotiv, projekat podrazumijeva traženje optimalnog rješenja za korišćenje hidropotencijala kompletnog sliva, uz poštovanje već utvrđenih ograničenja, među kojima je najznačajnija skupštinska Deklaracija o zaštiti Tare. Dakle, pomenuti projekat sa liste prioritetnih infrastrukturnih projekata ne dovodi u pitanje Deklaraciju koja je na snazi od 2004. godine i u skladu sa tim od strane Vlade Crne Gore ne postoje inicijative za izgradnju HE Buk-Bijela”, kažu iz resora Dragice Sekulić za CdM.

Kako dodaju, imajući u vidu da se radi o ogromnom energetskom potencijalu sliva pet rijeka, koji dotiče nekoliko država, regionalna saradnja je od ključne važnosti.

“U tom smislu, i podrška Evropske unije, koja je kroz dosadašnju podršku prepoznala značaj regionalnih projekata, bila bi od izuzetnog značaja, što je i razlog da se projekat ovakve vrste nađe na listi projekata za koje će biti tražena podrška kroz grantove ili EU fondove kao što je Zapadno-investicioni okvir WBIF”, tvrde u Ministarstvu ekonomije.

Da napomenemo, Skupština Crne Gore je 2004. usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare.

Deklaracijom se trajno zabranjuju bilo kakvi zahvati ili radovi u kanjonu ove pod zaštitom UNESCO-a. Za Deklaraciju su tada glasali poslanici Socijaldemokratske partije, albanskih stranaka, Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke i Narodne stranke, a protiv je bilo 29 poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista.

Deklaraciju su Skupštini dostavile nevladine organizacije, a prethodno ju je potpisalo oko 11.000 građana.

U javnosti je vođena oštra rasprava o ovom pitanju.

I posljednjih godina se često raspravlja o Tari. Mnogi smatraju da energetski lobi nije digao ruke od Tare i od planova da se iskoristi njen hidropotencijal.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonymous
Gost
Anonymous

Crna Gora treba da se okrene gradnji vjetroelektranama na moru i planinama, takodje i protocnim hidrocentralama. Koriscenjem pritocnih hidrocentrala sacuvale bi se rijeke, a i stanovnici se ne bi zalili na izgradnju istih

Enigma
Gost
Enigma

Neisplativo je praviti veliku Hidr.centalu i ostaviti Male.centrale bez posla ….evo pitaj te Blaža jeli tako 🤣

Stara skola
Gost
Stara skola

Izgradnja hidrpelektrana, uz postovanje uslova zastite zivotne sredine koji su primjereni ovakvim investicijema, je očigledan način da se valorizuju resursi koje imamo. Naravno, samo u slučaju da je investitor i vlasnik Država Crna Gora. Na žalost se svaka tema kod nas “hiperbolizuje”, pa je to slučaj i sa ovom. Svaka intervencija ima uticaj na životnu sredinu, to je neminovnost. Suština… Više »

Gulag
Gost
Gulag

Donekle se slažem ali ne na Taru!

Rea
Gost
Rea

Samo da se “progres” ne zaustavi, pa ćemo sve lako.

Mirko
Gost
Mirko

Zamisli to hahah e hvala im sto stite nasu zemlju. Koji ce sad blazo rijeku naci

Gulag
Gost
Gulag

Dobra vijest!!!!

Aaa
Gost
Aaa

Pa što su je stavljali na listu prioriteta ako neće da je koriste? Ne razumijem

Sloboda
Gost
Sloboda

Od Tare profitira samo nekoliko porodica… Rafting, bungalovi i sl. Nikakve druge svrhe za ostatak Crne Gore nema.

HAJDUK M..
Gost
HAJDUK M..

BOLJE BI BILO DA PROSETAS KROZ SUMICE I SLUSAS PTICICE.. ZAVRSICETE I VI KA JA STO UTEKOH U HAJDUKE…PONEKAD IMAM DOMET NA OVAJ DJAO OD INTER…DA VIDIM IMA LI NEKO DA CE U HAJDUKE….PRIMAM GA U MOJ DOM OD DRVECA …PRIJATELJI MOJE SUMSKE PTICICE…. ….SAD VE SVE POZDRAVLJAM I BEZ LJUTNJE JER JA SAM TU KAD HOCETE DA BUDETE SRECNI… Više »

MAJKA
Gost
MAJKA

BOGU HVALA I SVETOME VASILIJI I SV..PETRU CETINJSKOM I SV.NIKOLI ZASTITNIKU PUTNIKA KOJI PUTUJU OVOM LIJEPOM CRNOM GOROM A VALA HVALA I OVIMA IZ EVROPE…VELIKO IM SVIMA HVALA STO SE ZASTITI NASA LIJEPA TARA

Edi
Gost
Edi

Kvalifikacijom,,energetski lobi,,pojašnjavate vaše (zlo)namjere i neupućenost.Ukratko:33% proizvodnje energije,mora biti iz obnovljivih izvora,kao preduslov za članstvo.Medijska halabuka,protiv mini hidrocentrala,uglavnom orkestrirana iz jednog,prepoznatljivog centra,te zanemarivanje projekta HE Buk Bijela,koji nas jedini može dovesti do neostvarive cifre od 33%,dovešće državu C.Goru,u status,vječitog kandidata.Neargumentovano,laičko,pristrasno,prilično pomodarski,politikantski je odbačena,genijalna mogućnost,posebno sada,kada je 70% JEP-a,u vlasništvu države.Pridodajte prekomorski kabal,sve je jasno.Buk Bijela,prije ili kasnije,zdravom razumom,ekononskom logikom,uz zadovoljenje… Više »

alo
Gost
alo

“Ukupna potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori u 2016. godini iznosila je 41,6 odsto ukupne potrošnje energije, čime je prekoračen cilj od 33 odsto, zbog čega bi država trebalo da ukine sadašnje podsticaje proizvođačima obnovljive energije i zamijeni ih tržišnim programima podrške, preporuka je Evropske komisije.” – a rekao bi covjek da si neki strucnjak po prici

Edi
Gost
Edi

Alo,alo,podaci JEPCG:Proizvodnja TE Pljevlja,2017g,iznosi 56,40%,male HE,2,40%,HE Piva i Perućica oko 31%,sve uz povoljnu hidrološku situaciju i veliki remont prcog bloka TE.Nakon puštanja u rad vjetroelektrana,još par mini HE,na obnovljivoj strani,i drugog bloka TE Pljevlja,na ,,prljavoj”strani,odnos će,projektovano bit,85%,u korist neobnovljivih izvora.Disbalans se NE MOŽE,ispeglati,osim sa velikim Hidroelektranama.Rafting,kanjon,sve ostaje,ostalo su spinovi,tebi sličnih Nvo primatelja grantova.Značajan energetski deficit,kamen je o vratu,naše mlade države.Ovaj… Više »

Komentator
Gost
Komentator

Vidi se da se razumijes u struju, evropu i brojeve… bas dobro. jedino mi nije jasno kakve veze proizvodnja struje u BiH ima veze sa Crnom Gorom i kako utice na njenu statistiku?

Aaa
Gost
Aaa

Nijeste u pravu ni jedan ni drugi,potrebno je dostici 33% udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori.Znaci radi se o potrosnji ne proizvodnji…

Blavor
Gost
Blavor

Neee, a moglo se bacit tona kubika betona, savo bacic je poklekao, neeee

Send this to a friend