Ekonomija

Tek svaki treći sezonac iz Crne Gore

Illustracija, foto: Pixabay

Do sada je na sezonskim poslovima posredstvom Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) zaposleno 3.388 lica. Očekujemo znatno veće zapošljavanje u narednom periodu, pred špic sezone. Tradicionalno, najbrojnije zapošljavanje je iz primorskih opština, ali je ono izraženo i kod nezaposlenih iz sjevernog i centralnog regiona, kazali su Pobjedi iz te ustanove.

Direktor ZZZ Suljo Mustafić u četvrtak je rekao da više faktora utiče na odluku crnogorskih državljana da ne rade u toku ljetnje sezone, što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država.

“Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali, sa druge strane, uslovi koji nijesu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti”, kazao je Mustafić.

Kako je istakla načelnica Odjeljenja za rad sa poslodavcima, Sonja Ivanović, najveći broj domaćih sezonaca je zaposlen u oblasti ugostiteljstva i turizma, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, servira, sobarica, higijeničarki, peračica suđa, radnika u vešeraju…

Ove godine je Zavod intenzivirao aktivnosti u dijelu obilaska poslodavaca, sa ciljem da identifikuje njihove kadrovske potrebe, ponudi im usluge posredovanja i predstavi programe koje realizuje i aktuelne subvencije.

“Na osnovu pregleda svih poslodavaca koji su u protekloj godini zapošljavali najviše stranaca i onih koji su se u protekle tri godine obraćali Zavodu za posredovanje, mobilni timovi su obišli 415 poslodavaca iz primorskih opština. U neposrednom kontaktu mobilni timovi su anketirali poslodavce, upoznali ih sa benefitima ukoliko zaposle domaće radnike i ponudili im uslugu posredovanja domaće radne snage”, zaključuje Ivanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Olja
Gost
Olja

Kakav je ovo tekst? Ukratko, radna snaga iz CG nece da radi ali vam nudimo benefite ako je uposlite?

Hn gb
Gost
Hn gb

Svakog ljeta nekoliko hiljada mladih ode na Work i Travel u Americi dje ce za nedelju dana (bukvalno) zaraditi onoliko koliko bi odje za 3 mjeseca. Plus sto ce vidjeti nesto novo, usavrsiti jezik …

KGB
Gost
KGB

Muči.

Miloš Š.
Gost
Miloš Š.

Kako da bude primamljivo? Pogledajte radna mjesta koja su nabrojana. Ali nije ni to ključno, nego pridodajte na to malu platu, sezonski rad od 3-5 mjeseci (drugim riječima, rasporedite te plate na cijelu godinu), odnos poslodavaca prema vama, radno vrijeme (koje ne uključuje slobodan dan, ali zato najčešće uključuje prekovremeni rad i rad u lošim uslovima) itd. A radni staž… Više »

sveto
Gost
sveto

treba da se maksimalno oteza rad ljudima sa strane u CG, pa neka i fali kadra, al onda ce poslodavci bit primorani da daju platu koja nije ponizavajuca i onda ce se i lokalci morivisati. Licno znam kafane koje imaju pazara po par hiljada eura a daju radnicima 10 eura dnevnicu.. Za te pare jedino juzna pruga ce radit

Sezonac
Gost
Sezonac

Ne znam sta ocekujete da radi narod za 300-400 eura kad iste te sezonske poslove moze da radi npr u hrvatskoj za 800-900 na njihovom primorju. Odradite analizu koliko ce nasih ljudi da podje da radi po inostranstvu (EU ili SAD) pa cete da vidite. Nije nas narod lud da ostaje u CG da radi za bijednu platu a ne… Više »

q7q7
Gost
q7q7

rade li djeca ovih iz dps-a sezonski???

Nindjaaaaaa
Gost
Nindjaaaaaa

Ima dosta i istine da nece nasi da rade. Ali razmislimo malo o sledecem!!! Neko iz Srbije ili Bosne dodje odje i radi za 250e na primorje i da li je to u redu? I onako slaba placanja su spustili jos vise!!! A da je ZZZCG imalo na strani nasih radnika bilo bi drugacije! Postaviti kvote za zaposljavanje radnika sa… Više »

Glas Naroda
Gost
Glas Naroda

Dosta vise Crnogoraca radi ali rade na crno, bez doprinosa i daje im se plata na ruke. Veci su mu benefiti usteda od neplacanja dazbina drzavi i osiguranja. Da ubacite par inkognito radnika, lako bi vidjeli sta se i kako radi po primorju. Ovako je lako palamudit sa ciframa sa papira.

veki
Gost
veki

,,draga mi je Crna Gora, zemlja godišnjih obmora,,šverceri i dileri non stop rade

Send this to a friend