Ekonomija

Telenor prodao kompanije u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj za 2,8 milijardi eura

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa češkom PPF grupom u vrijednosti od 2,8 milijardi eura.

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe.

<<<Šta ako Telenor ode iz Crne Gore<<<

Od tri mobilna operatera Telenor u Crnoj Gori ima najviše korisnika mobilne telefonije – 389.309. Konkurencija su mu Crnogorski Telekom i M:tel.

Telenor je u Crnoj Gori vlasnik 100 odsto akcija nekadašnje kompanije Promonte od 2004. godine.

“Danas ulazimo u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugraskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi. Već 21 godinu u Crnoj Gori predvodimo razvoj telekomunikacionog tržišta i održavamo poziciju lidera. PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima”, kazala je Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori.

Bord direktora Telenor grupe namjerava da na godišnjoj skupštini akcionara zatraži odobrenje za distribuciju posebne dividende od 0,44 eura po akciji.

“Strategija Telenor Grupe bazira se na rastu, efikasnosti i simplifikaciji poslovanja. Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gdje vidimo najjači potencijal za kreiranje vrijednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji. Telenor grupa vjeruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu“, kazao je Sigve Brekke, predsjednik i generalni direktor Telenor grupe.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018.

“Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije“, navodi Ladislav Bartoniček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina.

Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996. i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drn
Gost
Drn

Valjda ce novi vlasnik najuriti gospodu iz uprave telenora crna gora koja je trosila novav klijenata a nista nije radila na unapredjenju poslovanja. Da navedem samo jedan primjer. Zalio sam se na los prijem signala u firmi u pljevljima da bi mi gospoda odgovorola da su oni provjerili i da na scepan polju aju odlicam prijem signala.

Bio
Gost
Bio

Mislim da ce zbog toga sto ti se desilo svi dobiti otkaz. Izdrzi, budi jak

xyz
Gost
xyz

Šteta što se niko od naših nije ugradio. Makar 7 miliona.

ND
Gost
ND

Za neinformisane,ovi ce u kombinaciji sa Telemahom,pokusati da preuzmu najveci dio trzista,ujedinivsi ponudu mobilne telefonije,kablovske tv i interneta. Neka daju dobru ponudu za gradjane,i nece biti lose. A ko je sta prodavao prije 100 godina me bas ne interesuje!

Cus cus
Gost
Cus cus

Odakle ti to?

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Zamolila me mafija italijanska da se maknem od tanke a ti piro pošto si jak vazda bio samo izvoli 😂😂😂😂😂😂😂😂

Beti bup
Gost
Beti bup

Dobro su se nekizi od PROMONTE nafatirali…svojedobno.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Beti bup kolike su ti oci majko sveta. Čuvaj hejtler 😂😂😂😂😂😂😂

Beti bup
Gost
Beti bup

Hejtler je izvorno srpska riječ i drago mi je da ga dobro poznaješ. A biće i da si zadovoljan i da ti dobro ide i sve pošteno da si stekao. Počev od diplome.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Bodzi ja neću sa tankom da mi je iz oka izašla i ako je 1981 godište. Obična balafurdija i oni i piro.

Blavor
Gost
Blavor

To djukanovici….prodavajte sve sto se more prodat😂😂😂😂 jer sjutra ne postoji…

Grrrr
Gost
Grrrr

Pravi si blavor!Vidis li da je Telenor 100% vlasnik i da su oni prodali.

anonimus
Gost
anonimus

hahhahahahah

Živa istina
Gost
Živa istina

Kako si ti smiješan,a kako bi mogao da radi bilo ko toliko veliki a da ga Đukanovićem ne reketira!!!!

Grrrr
Gost
Grrrr

Jes,Djukanovic je prodao i teenor Srbija,Madjarska i Bugarska!Ti si meni smijesan

Miso mne
Gost
Miso mne

Ah majko moja kojih debila !!!!
Komisija proda kravu a on kaže vidiš Djkanovic mu proda sve živo !!!

Front
Gost
Front

Užas .DSP sve prodade

Blavor
Gost
Blavor

Ko je pravio te ugovore znas li?kad je prodavan…ko se razvlacio po novina grrrr…znas li?no nema veze necu se raspravlj…

Send this to a friend