Ekonomija

Tivat do marta dobija tri kružna toka

U Tivtu je počela izgradnja prvog kružnog toka na trasi budućeg glavnog bulevara, kapitalnog projekta za Tivat. Izgradnja je počela u naselju Kukuljina u Gradiošnici, na izlazu iz grada u pravcu aerodroma.

“Ovo je prvi i najveći od tri kružna toka na budućem bulevaru. Početak radova na kružnom toku predstavlja i početak izgradnje bulevara koji je nužan i neophodan Tivtu. Imajući u vidu kredibiltet izvođača radova, uvjeren sam da će se rok od 65 dana i ispoštovati“, saopštio je novinarima predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac, dodajući da će uskoro početi izgradnja i drugog i trećeg kružnog toka.

Prema njegovim riječima, projekcija je da kružni tokovi budu završeni do marta, čime bi se već u predsezoni rasteretio saobraćaj kroz Tivat.

“U međuvremenu ćemo sve pripreme završiti kako bi izgradnja preostalih dionica bulevara kroz , odnosno poveznica između kružnih tokova, počela u septembru naredne godine. Izgradnja prvog kružnog toka košta 534 hiljade eura, drugog 320 hiljada i trećeg, kod Doma Vojske, oko 300 hiljada eura. Sredstva su obezbjeđena za sva tri kružna toka. Na nedavnom sastanku sa premijerom dogovoreno je da budu obezbjeđena sredstva u iznosu od 4 miliona eura za početak izgradnje bulevara. Do avgusta će biti završena i eskproprijacija zemljišta, da bi u septembru, fazno, počela izgradnja trase bulevara”,  rekao je Kusovac.

Izvođač, nikšićka kompanja Mezhanizacija i programat“, prema riječima izvršnog direktora Radenka Čvorovića, uvjerena je da će se, zavisno od toga koliko vremenski uslovi dozvoljavaju, radovi odvijati planiranom dinamikom a kružni tok biti završen u ugovorenom roku od 65 dana.

“Radove ćemo obaviti kvalitetno i uspješno kao i do sada i nadam se da će građani Tivta dobiti objekat sa kojim se mogu ponositi“, dodao je Čvorović.

Prema riječima glavnog inženjera Milana Stefanovića, radiće se u dvije smjene.

“Po smjeni ćemo imati 20 do 25 radnika kako bismo radili u skladu sa zahtjevima investitora. Površina kružnog toka je 3.400 kvadrata. Planirane se četiri trake širine po 3,5 metara i dvije pješačke staze širine jedan metar. U ime naše kompanije, upitio bih molbu građanima Tivta za strpljenje tokom izgradnje kružnog toka”, rekao je Stefanović.

Kružni tok – raskrsnicu na Jadranskoj magistrali u centru Tivta, kod stare zgrade Opštine Tivat gradiće kompanija „Vukotić Trade“ iz Podgorice, a u pripremi je i procedura za realizaciju izgradnje trećeg kružnog toka kod Doma vojske.

Planskim dokumentima prethodno su bila predviđena dva kružna toka, ali je tokom realizacije projekta i sagledavanja svih činjenica – saobraćajnog toka, potreba lokalnog i tranzitnog stanovništva, uvršten i treći kružni tok.

Izgradnjom kružnih tokova Opština Tivat je počela realizaciju zahtjevnog projekta izgradnje glavnog bulevara koji će pospješiti efikasnost saobraćaja i obezbijediti bolju povezanost sa prigradskim naseljima.

Osnovna karakteristika budućeg bulevara je širina koridora od 19 metara sa dvije saobraćajne trake po smjeru i razdjelnim ostrvom. Po projektnom zadatku je predviđeno pet faza projekta, odnosno izgradnja tri kružna toka i otvorene trase koja spaja te kružne tokove. Saobraćajnica će biti dio bulevara Jaz (opština Budva) – Tivat.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krcun
Gost
Krcun

Podgorici trebaju barem pet kruznih tokova.

Flojd
Gost
Flojd

Ajdebpušti ova 3bu Tivtu da se naprave, ne može sve u Podgoricu. I onako nam sve pare gore idu

Ranko
Gost
Ranko

Kad bi mogli jos more dovuc u Pg bilo bi vam knap!

Send this to a friend