Ekonomija Aerodromi kupuju specijalnu opremu vrijednu preko 600 hiljada eura za potrebe dvije vazdušne luke

Tivat dobija električni push-back tegljač, Podgorica vozilo za odleđivanje aviona

Elektricni pushback kakav uskoro dobija Aerodrom Tivat

Prvi put u svojoj istoriji, aerodrom Tivat uskoro će dobiti specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi (tzv. pushback tegljač), čime će se znatno unaprediti pružanje usluga avionima i olakšati rad kako ekipama za zemaljsko opsluživanje, tako i samim posadama vazduhoplova koji se sada rulanjem na sopstveni pogon, parkiraju na platformu tivatskog aerodroma ili sa nje odlaze na polijetanje, piše Boka news.

Aerodromi Crne Gore naime, raspisali su tender vrijedan 250 hiljada eura za kupovinu najmodernijeg tzv. towbarless pushback tegljača za Tivat. Ovo vozilo ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje aviona, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi i klinova, a sve sa navođenjem preko kamera i lasera. U skladu sa novi ekološkim trendovima i potrebom da doprinese smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova, novi pushback za Tivat neće imati uobičajeni dizel, već isključivo električni pogon.

Po specifikacija u tenderskoj dokumentaciji, ACG traže tegljač koji je snagom i dimenzijama dovoljan za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 90 tona (veličine embraera E-195, airbusa A-220, airbusa A-320, boeinga B-737 ili novog ruskog aviona irkut MS-21).

Ponude na tander primaju se do 16.spetembra, a odabrani ponuđač imaće rok od 150 dana od dana potpisivanja ugovora da Aerodromu Tivat isporuči novo vozilo i da obuči zaposlene koji će ga koristiti.

Nabavka pushback tegljača za Tivat je bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona na relativno uskoj platformi te vazdušne luke.

Sa druge strane, i aerodrom Podgorica uskoro će takođe dobiti opremu kakvu do sada nije imao, a u pitanju je specijalno aerodromsko vozilo za odleđivanje i zaštitu aviona od zamrzavanja.

Tender vrijedan 360 hiljada eura za nabavku tog vozila koje avione odleđuje i zaštićuje od zamrzavanja, prskajući po krilima i repnim površinama specijalne tečnosti za tzv.de-icing, zaključuje se 15.avgusta, a odabrani ponuđać imaće rok od 180 dana da ga isporuči u Podgorici nakon što bude sklopljen ugoovor sa ACG.

Novo vozilo imaće tankove ukupnog kapaciteta najmanje 6.3000 litara za dva tipa specijalne tečnosti za odleđivanje, kao i hidrauličnu platformu iz koje operater prska tu tečnost po avionu na stajanci.

Iako klimatski uslovi u Crnoj Gori gotovo nikada ne dovode do zaleđivanja na aerrodromu Podgorica, ACG se ipak nakon što je žestoka zima prije godinu ipo na nekoliko dana uzrokovala velike teškoće u odvijanju aviosaobraćaja zbog snijega i leda u Podgorici, opredijelilo da nabavi i tu sofisticirani i skupu opremu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Zasto kupuju opremu za aerodrome kad se isti uskoro prodaju to jest daju u zakup.Jedini razlog za to moze biti da ih kupje neko od nasih mocnika.

Primorje.
Gost
Primorje.

Pise li jos na one stepenice za ukrcaj/iskrcaj putnika ” Aerodrom Cilipi” ???

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Haha koja je vajda da to vozilo bude elektricno kad sva ostala vozila i sami avioni toliko zagadjuju okolinu i samu stajanku da je to klasico bacanje para.

Send this to a friend