Ekonomija

Tivat uskoro član Foruma gradova Jadransko-jonske regije

U drugoj polovini godine Opština Tivat postaće punopravan član Foruma gradova Jadransko-jonske regije, koji ima za cilj izgradnju i razvoj ekonomskog, socijalnog i kulturnog nasljeđa gradova regiona i saradnju na putu evropske itnegracije zemalja, dogovoreno je na današnjem sastanku u Opštini Tivat.

Predsjednik Opštine, Siniša Kusovac i potpredsjednici Dejan Maslovar i Ilija Janović o priključenju Forumu razgovarali su sa predstavnicima Jadransko-jonske inicijative, Ivanom Ivaniševićem- generalnim direktorom za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore,  Đuzepeom Kavanjom- direktorom Odjeljenja za Zapadni Balkan i Jadran u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, Pavlem Jankovićem-načelnikom Odjeljenja za regionalne inicijative u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ambasadorom Fabijom Piljiapokom-bivšim generalnim sekretarom Jadransko-jonske inicijative i sadašnjim glavnim savjetnikom u inicijativi, Vanom Vojinović-direktorkom Direkcije za regionalne i druge međunarodne organizacije u MVP i savjetnicom Borkom Marinović.

“Tivat, kao prestižna turistička i investiciona destinacija, posljednjih godina na prepoznatljiv način doprinosi promociji turističkih i kulturnih potencijala crnogorske obale kroz sinergiju tradicionalnog i elitnog turizma, te je stoga Opština zainteresovana da bude član ovakvog foruma gradova”, rekao je predsjednik Kusovac.

Ivanišević je istakao važnost uključenja Tivta, kao opštine koja prednjači u turističko-investicionom razvoju, u Forum koji broji oko 60 gradova iz sedam zemalja sa izlazom na Jadransko i Jonsko i pomaze u ostvarivanju bilateralne i multilateralne saradnje.

Forum gradova blisko sarađuje sa Jadransko-jonskom inicijativom, koja je značajan mehanizam povezivanja devet zemalja Jadransko-jonskog regiona na putu ka EU (Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija). Radi se o povezivanju i saradnji u različitim oblastima: univerzitetska saradnja, plavi rast/pomorska saradnja, održivi turizam i kultura, civilna zaštita i zaštita životne sredine, saobraćajna i energetska povezanost.

Crna Gora predsjedava inicijativom do maja ove godine. To je drugo predsjedavanje naše zemlje od obnove nezavisnosti a treće od postojanja incijative. Kao mediteranska i jadranska zemlja, “Crna Gora smatra da su Jadransko I Jonsko more najveći prirodni, ekonomski I razvojni resursi, zbog čega je pristupila Inicijativi kao regionalnoj strukturi koja u primarnom fokusu ima valorozaciju potencijala I promociju zajedničkih vrijednosti država koje izlaze na dva mora”, zaključio je Ivanišević.

Send this to a friend