Ekonomija

Tivćani najbolje zarađuju, najniža plata u Petnjici

Ilustracija

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku MONSTAT prosječna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa, iznosi 512 eura. Najviša je u Tivtu 639, a najniža u Petnjici 399 eura.

Veće plate od prosječnog državnog nivoa imaju zaposleni u Budvi 533, Pljevljima 528, Podgorici 538, Tivtu 639.

 

 

Ispod državnog prosjeka ostali su Andrijevica sa 413, Bar 508, Berane sa 468, Bijelo Polje 425, Cetinje 472, Danilovgrad 425 eura, Herceg Novi 444, Kolašin 465, Kotor 504, Mojkovac 503. Ispod linije državnog prosjeka su i Žabljak sa 480, Ulcinj 431, Šavnik 416, Rožaje 447, Plužine 473, Plav 501, Petnjica 399, kao i Nikšić 483 eura.

Prema podacima MONSTAT-a, najveće plate imaju zaposleni u sektorima finansijske djelatnosti, osiguranja i snabdjevanja električnom energijom, a najmanje radnici u sektorima usluga smeštaja i ishrane, trgovini na veliko i malo, i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Prosječna plata u sektoru finansijskih djelatnosti i osiguranja je 998, dok je prosječna neto plata u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti svega 340 eura i zaista je daleko od državnog peosjeka.

Treba napomenuti da su po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (6,9 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (četiri odsto), Građevinarstvo (tri odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (2,9 odsto), Trgovina na veliko i malo (2,2 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (1,5 odsto), Informisanje i komunikacije (1,2 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (1,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,7 odsto).

Sa druge strane, pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Usluge smještaja i ishrane (2,9 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,8 odsto), Obrazovanje (1,6 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,1 odsto), Prerađivačka industrija (0,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,6 odsto), Državna uprava i odbrana (0,5 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,4 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,4 odsto) i Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,3 odsto).

Potrošačka korpa 639 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar 2018. godine iznosila je 639 eura.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 259,90 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 379,10 eura.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru 2018. godine, u odnosu na avgust 2018. godine, zabilježila je rast od 0,05 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u septembru u odnosu na avgust, zabilježili su pad od 1,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na avgust, zabilježili rast od 1,1 odsto.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Plate u Tivtu jesu malo veće jer opština ima para i nikada im račun nije blokiran, ali ne baš kako bi se dalo zakljuciti. Tačno je da da su tamo Porto Montenegro, Luštica Bay, Aerodorm i da se dosta gradi ali prosjek plata je veći samo radi direktora i menadzera tih firmi.

Pjer
Gost
Pjer

Stose plata tice sveje relativno.Vecini je san da dostigne drzavni prosjek tj 500 eura.O penzijama da i ne govorimo.

Kraja
Gost
Kraja

Statistika je kao bikini,mnogo toga otkriva a nista ne pokazuje:)

Mary
Gost
Mary

Jesu li u prosjek ubacili zdravstvo, skolstvo, poluciju…?

Баранин
Gost
Баранин

Постоји ли неки податак о најчешћој плати у ЦГ (најучесталија), пошто се присјечна плата изводи аритмеричком средином неколицине добро плаћених и обичне раје па кад треба да се напумпа онда се подиже плата тој неколицини. Мислим да најчешћа плата не би прешла 300€, много сам река’

SVETA RIJEC NE
Gost
SVETA RIJEC NE

BLAGO NAMA SA OVAKVIM PLATAMA…A DJE TO IMA U TIVAT????

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Tu smo negde sa platama.

E cus
Gost
E cus

Sto je ovo, poroduce u zimbabve imaju vise od ove nase bijede…dokle nas vlast dovede…

Milivoje
Gost
Milivoje

Zato još samo neka ekipa iz petnjice da se udomi u Tivat i da se krug zatvori – ene Berane, Bijelo Polje malo više, kad se izgube izbori pa brze bolje da se nadje posao u Tivat za ranjene kadrove iz Svetozareva, a o Titogradu da se ne troši spika …

noname
Gost
noname

Plate u Porto, Lustica Bay i Besix za zanimanja sa Visokom Strucnom Spremom idu od 2000 pa na gore plus menadzeri hotela otuda i prosjek ovoliki u Tivtu

Pitam
Gost
Pitam

Ili menadzeri Porta Montenegra koji su stranci i imaju plate vise hiljada eura mjesecno i tako podizu prosjek ???

razocarani
Gost
razocarani

Nikako da ,,Monsad,,iskljuci iz ptosjeka,zarade u Energetici,Finansija i Osiguranje,i da se vidi pravi prosjek,

STATISTIKA
Gost
STATISTIKA

Statistika je tačan zbir netačnih podataka.

Send this to a friend