Ekonomija

Tivćani najredovnije plaćaju račune

Organizaciona jedinica (OJ) Snabdijevanje Tivat u Elektroprivredi (EPCG) već duže vrijeme drži prvo mjesto po redovnosti plaćanja računa na nivou Regionalnog centra (RC) Bar, kojem pripada, kao i svih opština i gradova Crne Gore, saopštio je njen šef Goran Kankaraš.

On je kazao da je, prema posljednjim analizama na kraju prošle godine i do kraja prve polovine ove, broj neplaćenih faktura po kupcu električne energije svega dva.

“Nivo potraživanja u okviru OJ Tivat je sve niži, a osim načina na koji EPCG motiviše svoje kupce, velika zasluga ide i njima samima koji su svjesni da redovan platiša uvijek ostaje prepoznat i nagrađen”, rekao je Kankaraš, koji je šef Snabdijevanja OJ Tivat i Kotor.

Tome svjedoči rezultat iz 2015. kada je u okviru OJ Snabdijevanje Tivat u kategoriji ostala potrošnja fakturisano oko tri miliona, a u istom periodu u kategoriji domaćinstva gotovo 4,4 miliona eura električne energije.

“Za isti period, naplaćeno je skoro 7,4 miliona eura, što je 100,3 odsto”, rekao je Kankaraš za list Elektroprivreda.

Kankaraš je kazao da su u 2015. godini uspješno smanjili potraživanja u obje kategorije, kao i da su se primakli tački gdje je dugovanje nešto preko jednog računa i da je njihov cilj da održavaju naplate na nivou od 100 odsto, jer je svaki bolji rezultat vrlo težak za ostvariti.

“Naš cilj je da procenat naplate, postignut u 2015, a i ranije održavamo na nivou od 100 odsto i u narednom periodu, iako smo prethodne godine bili nešto ispod tog prosjeka, svega 0,6 odsto, što je takođe odličan rezultat”, naveo je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini nijesu naplatili svega 45 hiljada od fakturisanih 7,6 miliona eura utrošene energije.

On je kazao da su i u prvoj polovini ove godine zapaženi uspješni rezultati, pa je od decembra 2016. do kraja maja ukupno fakturisano i naplaćeno oko četiri miliona eura električne energije.

Od početka tekuće godine dug je smanjen skoro dvije hiljade eura kada je riječ o kategoriji ostala potrošnja. Međutim, u kategoriji domaćinstva dug se povećao nepunih 13 hiljada eura.

“Dug u kategoriji domaćinstva se povećao zbog dolaska ‘vikendaša’, odnosno ljudi koji u Tivtu borave samo u toku ljetnje sezone. Ostatak godine je pred nama pa očekujemo da do kraja avgusta, procenat naplate bude tri ili četiri odsto iznad trenutnih 99,7”, precizirao je Kankaraš.

Broj kupaca električne energije koji redovno izmiruju svoje obaveze u konstantnom je porastu, pa 6,61 hiljada njih ima popuste od pet i deset odsto na izdate račune, a za to su, u značajnoj mjeri, zaslužne aktivnosti menadžmenta EPCG.

“Kampanje Zlatni tim, Podijelimo teret i Neka vas vozi dobra energija motivišu naše kupce, pa se dugovanja smanjuju, a broj redovnih platiša raste”, rekao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, i reklamacija je sve manje, kako zbog uvođenja AMM brojila koja osiguravaju preglednije i jasnije stanje potrošnje električne energije.

“U Snabdijevanju Tivat radimo punim kapacitetom, a sa dolaskom ljeta posla ima i previše. Ipak, uz svega dva radnika, završavamo obaveze u dogledno vrijeme, pa su uspješni rezultati neizbježni”, zaključio je Kankaraš.

Send this to a friend