Ekonomija

Turska za devet godina u Crnu Goru uložila 187 miliona eura

Vrijednost robne razmjene Crne Gore i Turske je u 2018. godini bila veća od 100 miliona eura. Našu zemlju je posjetilo 45.000 turista iz Turske koji su ostvarili 110.000 noćenja. U crnogorsku ekonomiju iz ove države je od 2010. godine uloženo oko 187 miliona eura, od čega 54 miliona u 2018, po čemu je ona peti najznačajniji investitor. Pozitivni trendovi su nastavljeni i u prva četiri mjeseca 2019. godine, kada se bilježi spoljnotrgovinska razmjena sa Turskom vrijedna 45 miliona eura. U našoj državi posluje 2.282 preduzeća iz Turske, pokazuju podaci CRPS.

To je saopšteno tokom sastanka predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića i ambasadorke Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Tokom sastanka ocijenjeno je da su međudržavni odnosi Crne Gore i Turske na visokom nivou, te da postoji prostor za dodatno jačanje ekonomskih veza, čemu mogu doprinijeti i vrlo kvalitetni partnerski odnosi komora dvije zemlje.

Turska će i dalje podsticati kompanije da razvijaju poslovanje u Crnoj Gori, a vrata Ambasade su stalno otvorena za crnogorske privrednike koji mogu doprinijeti balansu međusobne robne razmjene, saopšteno je na sastanku.

Ambasadorka Ozan istakla je da je intencija da se u Crnu Goru privuku ozbiljni investitori iz Turske koji će otvoriti nova radna mjesta i prenijeti bogato poslovno iskustvo i know-how.

“Turskim kompanijma poručujem da pokrenu dugoročne, održive poslove u Crnoj Gori, u korist ekonomija naše dvije zemlje”, kazala je ambasadorka.

Govoreći o mogućnostima saradnje u turizmu, ambasadorka je istakla da je ova zemlja prihodovala približno 30 milijardi dolara od ove privredne grane.

Istakla je da su preduslovi daljeg razvoja turizma uvezivanje sa agrarom i kvalitetna putna infrastruktura, a Turska je spremna da doprinese njihovom unapređenju u Crnoj Gori.

Golubović je saopštio da su turizam, saobraćaj, energetika i agrar prioritetne grane našeg razvoja i upoznao ambasadorku sa aktuelnim projektima među kojima su izgradnja autoputa Bar Boljare, puštanje u rad podmorskog kabla prema Italiji koji će Crnu Goru pretvoriti u energetsko čvorište, izgradnja novih elektrana iz održivih izvora, luksuznih turističkih naselja i drugi.

On se osvrnuo na rad velikih turskih kompanija kao što su Port of Adria i Tosčelik koje planiraju da prošire kapacitete i povećaju obim poslovanja u našoj zemlji.

Golubović je ambasadorki predstavio organizaciju i rad Komore, najstarije poslovne asocijacije u zemlji, koja je institucionalni partner Vlade, državnim i organima lokalne samouprave i neposredno utiče na kreiranje poslovnog ambijenta.

Komora razmatra svaki akt koji se odnosi na rad privrede i njeno mišljenje uvažavaju donosioci odluka. Međunarodnu saradnju razvija kroz učešće u radu brojnih međunarodnih komorskih asocijacija, kao što su Eurochambres, ABC (kojom rukovodi predsjednik Privredne komore Turske Rifat Hisarciklioglu), AIC i KIF ZB6.

“Privredna komora je na usluzi svim svojim članicama među kojima su i turske kompanije koje posluju u našoj državi”,  zaključio je Golubović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Da nije njih ,,Zeljezara,,bi davno prodimila. Ovako samo ,,kulja dim,,

Filipini
Gost
Filipini

Ne ulažu iz ljuvavi 187mil,već da bi zaradili 287, tolko svako zna

razocaran
Gost
razocaran

Pa oni Albaniju,Kosovo Makedoniju i Crnu goru,jos uvijek smatraju Svojom teritorijom.
Karabah,kako oni nazivaju C.Goru,tretiraju kao dio Skadarsskog Sanfjaka.
Pa zar ne drze,najmanje 60% Vlasti,i ako fiktivno tako ne izgleda.

Marv
Gost
Marv

Kakve veze ima. Pa sa Srbijom su imali trgovinsku razmenu od milijardu evra. Pa sta? To su vecinom privatne firme, briga njih ko je odakle.

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

A sta je to sanfjak razocarani???

Apendix
Gost
Apendix

Karadag je turski naziv za CG, što u prevodu znači crna gora. Kasnije došlo to Montenegro kao prevod istog. Čisto da te informišem a ti neandretalcu nastavi da vjeruješ da se još uvijek borimo protiv Turaka. Umjesto zahvalnosti kritikuješ. Pitam se da je u ovom tekstu umjesto Turska stajalo Srbija, kako bi reagovao?!

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Karadag mozgu

Nenad
Gost
Nenad

E kad stignete do 200 meleona i vas cemo pocerat..dal sankcijama ili necim drugim ne znam al smislicemo nesto.mozda nadjemo i nekog smajil agu sindjelica

Send this to a friend