Ekonomija

Tokom februara aktuelna ugradnja reklozera vrijedna 800 hiljada eura

Prethodnog mjeseca završeni su radovi na ugradnji reklozera i secesionera na pet 10kV dalekovoda u bjelopoljskoj opštini („Tomaševo“, „Gubavač“, „Ivanje“, „Srđevac“ i „Rasovo“). Za ovu investiciju, CEDIS je izdvojio oko 500 hiljada eura.

Osim u bjelopoljskoj opštini, i u Baru su u toku radovi na ugradnji reklozera na tri 10kV dalekovoda („Dupilo“, „Ostros“ i „Mrkojevići“) za koje je planirano da se izdvoji oko 300 hiljada eura.

Takođe, u februaru završeni su i radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV „Buljarica – Virpazar – Podgor“, kao i nabavka dva transformatora za trafostanicu 35/10kV „Igalo“, za koje je izdvojeno oko 430 hiljada eura.

U toku su i radovi na izgradnji dvije trafostanice naponskog nivoa 10/0,4 kV u Podgorici, čija je planirana vrijednost oko 120 hiljada eura.

“Korisnici elektrodistributivnog sistema su u februaru preuzeli ukupno 266.400.324 kWh električne energije, što je za oko 4 odsto niže u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom januara i 10 odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom februara prethodne godine. Najviše električne energije, oko 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2)”, navodi CEDIS.

Očitano je ukupno 407.159 brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni).

“Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, navodi CEDIS.

Ekipe Sektora za održavanje su u februaru na 10/0,4 kV nivou realizovale 2.059 intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 193 hiljada eura.

Na distributivnu mrežu je tokom februara priključeno 686 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno je 35 novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 340 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma”, ističe CEDIS.

Send this to a friend