Ekonomija

Tošković: Uplaćivanje najnižih doprinosa poreska utaja

Ilustracija

Većina zaposlenih u Crnoj Gori prijavljena je na minimalnu zaradu, na koju im se uplaćuju porezi i doprinosi, što predstavlja poresku utaju i kršenje zakona, smatraju u Radničkoj partiji i dodaju da je neshvatljivo da nadležni to ne sankcionišu.

Predstavnik Radničke partije, Radovan Tošković, saopštio je da takvo postupanje predstavlja krivično djelo, poresku utaju i kršenje Zakona o radu.

„Neshvatljivo je da nadležni ne reaguju i ne sankcionišu privrednike zbog takvih nezakonitih radnji, jer ta praksa nepoštovanja zakona u Crnoj Gori traje skoro tri decenije“, naveo je Tošković u saopštenju.

On je kazao da je većina zaposlenih u Crnoj Gori prijavljena na minimalnu, zakonom propisanu zaradu od 193 eura na koju im se uplaćuju porezi i doprinosi, dok im se razliku stvarne plate isplaćuje „na ruke“.

Tošković je dodao da njima nije plaćen prekovremeni, ni rad vikendom i za praznike, kao i da mnogi rade i po 12 sati dnevno.

„Rad zaposlenih koji primaju minimalac ili rade na crno izdržava državnu administraciju. Oni nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, privatnici ih grubo izrabljuju, pa radni vijek završavaju sa minimalnim penzijama od 100 do 120 eura“, rekao je Tošković.

On je dodao i da je eventualno povećanje penzija samo formalno, za koje se ne može kupiti ništa, ali i da je to odraz teškog života penzionera.

„Više od 60 hiljada radno sposobnih građana u Crnoj Gori je nezaposleno i nema nikakva mjesečna primanja, a vlast to ne spominje i decenijama ne pokušava da stvori ambijent za njihovo zapošljavanje“, kazao je Tošković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bila bi to utaja poreza svuđe u svijet ali u CG nije.

Moka
Gost
Moka

Radnicima u agencijama za obezbedjenje plaćaju pola para na ruke a pola na račun,a plata 240 evra,poslodavci agencijama plaćaju i praznine sate i odmore i prekovremene a ovi svojim radnicima daju sivu platu koja nije ni redovna,ovo bi trebalo da ispita poreska sluzba

Prosto rješenje
Gost
Prosto rješenje

Dobri čovječe, napravi svoju firmu, zaposli radnike, pa uplaćuj doprinose koliko traži država. Onda izdaj saopstenje nakon jedno godinu dana 🙂

Podgorica
Gost
Podgorica

Prepametan si ti za ovo. Bolje da je onaj kapacitet od Janka Vučinića to objasnio.

Send this to a friend