Ekonomija

Trajektna linija Kemenari-Lepetane besplatna mjesec dana

Trajektna linija Kamenari-Lepetane od sada je pod kontrolom države. Upravljanje trajektima predato je Javnom preuzeću Morsko dobro, kojem je za to dat rok od 45 dana. Ostaje da se vidi hoće li kompanija “Pomorski saobraćaj” parkirati svoja plovila, ili nastaviti da saobraća još mjesec i po.

Riječima “danas se siječe Gordijev čvor” premijer Dritan Abazović prokomentarisao je odluku Vlade da poslije dvije decenije trajektnu liniju Kamenari-Lepetane vrati pod kontrolu države. Tranzicija će, kaže, trajati mjesec i po, koliko je dat rok Morskom dobru da preuzme upravljanje milionski vrijednim poslom.

Morsko dobro za 45 dana maksimalno, a mislim da će da bude mnogo brže, u potpunosti će da preuzme liniju do momenta dok se nezavrši zakonska procedura.

Onim što su državna dobra upravljaće država. A državnim dobrom od 2003. gazdovala je kompanija Pomorski saobraćaj, koja je, kako je saopštio Abazović, bila oslobođena plaćanja akciza na gorivo.

“Mislim da SDT nije praznih ruku ako bude željelo da pogleda kako je nešto prošlo od akcionarskog društva u DOO. Uzeli su grdne pare. Deset bolnica smo mogli da izgradimo od linije Kamenari-Lepetane od 2010. do 2020. godine”, kaže Abazović.

Blažo Rađenović iz Morskog dobra kaže za TVCG da postoje firme crnogorske koje su ponudile, neke i besplatno, da im ustupe trajekte da saobraćaju.

“Samim tim nas je navelo da i saobraćaj bude besplatan mjesec dana. Za ovaj tranzicioni period od mjesec dana mi smo spremni čak da od Pomorskog saobraćaja zakupimo vozila”, kaže Rađenović.

Navodi da će Morsko dobro uskoro raspisati javne nabavke i nabaviti trajekte većeg kapaciteta.

“Ne mogu da licitiram, jer je tržište nezahvalno, o cijenama trajekta i plovila koje ćemo nabaviti u narednom periodu. Ono što sigurno znam je da u naredna tri do četiri mjeseca moramo imati kupljene trajekte”, kazao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabrinuta
Gost
Zabrinuta

Da je ikome stalo do građana Herceg Novog i Tivta, pričao bi o mostu, ili eventualno tunelu ispod. Ovako ćemo i dalje biti osuđeni na vječito maltretiranje trajektnim prevozom. Nije ovo nikakav plus ni za koga, nego beskonačni minus

Kamenarac
Gost
Kamenarac

Trajekt treba dati da vodi mitar balic sa kamenara ,cojek od znanja i evropskog shvatanja.

Alienware
Gost
Alienware

Nek im drzava ponudi otkup brodova, pp snizenoj cijeno…pa da pare odu u kasu drzave, a ne da se ciste pare namjestaju tajkunima. Nisu ovi jedini koji drmaju pare, na namjestene poslove.

Bravo
Gost
Bravo

U stvari, ljudima kojima su Kotor, Tivat, Novi mjesta prebivališta ovo bi trebalo biti džabe. Isto kao Sozina građanima Bara i Podgorice.

Aco
Gost
Aco

To nisi finansirali gradjani PG i BR, već svi gradjani CG, prema tome nema privelegovanih…

aa1
Gost
aa1

kako besplatno, to neko mora da plaća?! zašto trošiti novac iz budžeta na ispuštanje nafte u zalivu?!!

Madagaskar
Gost
Madagaskar

dajte gratis mjesec u jul ili avgust

Dule66
Gost
Dule66

Đe će te naći trajekte za mjesec i po? Samo napred skperti, uništavajte i dalje turizam, jedina grana u kojoj je narod nešto mogo zaraditi.

Niksic
Gost
Niksic

Dzabe prevoz i gratis kutija cigara, nsravno i tunel Sozina i na autoputu.

Thor
Gost
Thor

Ovo je generalno dobra odluka medjutim trebalo bi tom narodu koji zivi i gravitira na tom podrucju svakako napravit neke olaksice.

Bokelj7
Gost
Bokelj7

Tako je, mi sa licnom kartom HN ili Tivta imamo potrebu da prelazimo cesce zbog posla ili obaveza i trebali imati olaksice.

Eto tako
Gost
Eto tako

Budžet 2,84 milijarde. Uvoz veći od izvoza isto toliko. Ali ćemo se bar mjesec dana voziti na trajekt džabe. A onda ćemo kupiti trajekte bez motora kao one avione ali bar možemo da veslamo. Svekoliki napredak.

Kotor
Gost
Kotor

Kupuju li ovo glasove na svaki nacin ili ce bit veliki sverc od urasa.
Kolko su zaduzili CG sad, ide besplatno 30 dana spasicete narod koji skapava zna vam se cilj.
Dritane aj zdravo, ko ga je i prije placao platice vazde od vas nista dzabe ne treba jel plati x10 izdao si Cg ne moze te spasit nista.

Alienware
Gost
Alienware

Kako narod skapava, kad su dobijali hiljadarku za glasove…? Pusti se “postenog i napacenog” naroda, jedni dugima bi oci povadili, prodali i majku i babu za euro!

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

Dok se ne nabave novi trajekti, hocemo li plivati ili praviti splavove, jer koliko sam shvatila ovi postojeci su privatna svojina? Ili ce ih onaj stručnjak od Kovača oteti po novom zakonu o porijeklu imovine

freeMNE
Gost
freeMNE

I to će da rasture i naprave od trajekta “glasačku liniju”.Biće kao sa MN airlines,sve za jedan euro…

Učo
Gost
Učo

Toliko smo bogati da iz budžeta države 30 dana plaćamo plate zaposlenima,pogonsko gorivo za trajekte i sve ostale troškove a da ni centa država ne prihoduje ..
Bravo,svaka čast..

Mashan
Gost
Mashan

botovi neka placaju trajekt! nista im ne valja

Primorac
Gost
Primorac

Kakav tekst od nekoga ko ne zna nista o brodovima. Brod se ne parkira nego vezuje uz obalu. Vrlika je to razlika

Pomorci🇲🇪KO
Gost
Pomorci🇲🇪KO

A dobro oni ni su strucni, no ka da je brod krava pa se vezuje bice tekst pisao dritan.😂😂😂

esvasta
Gost
esvasta

Rapisace tender nabavice trajekte ….. kao prvo morsko dobro uopste nije registrovano za tu djelatnost a kao drugo trajekti se ne nabavljaju tek tako lako

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Onim što su državna dobra upravljaće država.

Osim crkava, manastira i grobalja predaka – njih smo na upravljanje i u vlasništvo prepisali drugoj državi, trebalo je da doda Abazović.

Mashan
Gost
Mashan

ti nastavi da placas 5 eura za trajekt, sto je najveca pljacka u novijoj istoriji CG. Kakve veze SRB ima sad sa trajektima?!

Ljubiša Baćević
Gost
Ljubiša Baćević

Samo će ti se kazati.

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Idemo da se prevozamo džabe jer Dritan kupuje glasače . Onda će biti trodupla cijna ko sve što je od kad su na vlast udrite po manitom Narodu .

Festadjun
Gost
Festadjun

Jad i nevolja, sramota populisticka

Send this to a friend