Ekonomija

Traže dozvolu za tri mosta i petlju Veruša

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje građevinske dozvole, za poddionicu 3.1, koju čine mostovi Krkor, Suvovara i Mištica, kao i petlju Veruša sa pripadajućim djelovima otvorene trase, na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare, od Smokovca do Mateševa.

U zahtjevu se navodi da se ovi objekti nalaze na lokaciji katastarskih opština Duška i Lijeva Rijeka, na teritoriji Podgorice.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova.

U maju prošle godine počelo je izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, čime su počeli glavni radovi na auto-putu. Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice auto-puta potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i CCCC.

U Vladi očekuju da ove godine bude utrošeno kapitalnim budžetom planiranih 194 miliona eura za izgradnju prioritetne dionice auto-puta.

Iz Ministarstva saobraćaja ranije je saopšteno da bi u junu trebalo da budu izdate preostale građevinske dozvole za gradnju prve dionice.

Na prioritetnoj dionici autoputa biće izgrađeno ukupno 16 tunela, dužine preko 17 kilometara, 13 mostova, dužine oko tri kilometra, pet vijadukata dugačkih 470 metara i četiri petlje na Smokovcu, Pelevom brijegu, Veruši i Mateševu.

Send this to a friend