Ekonomija

Treći paket pomoći održava likvidnost i turistički promet

Ilustracija

Turizam će, kada je riječ o zemljama čije su ekonomije dominantno oslonjene na taj sektor, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, doživjeti ozbiljan pad, kazao je profesor na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam Ivo Županović.

On je ocijenio da treći paket pomoći privredi, koji je Vlada donijela prošle nedjelje, generiše dva pravca i to održavanje likvidnosti i turističkog prometa.

“Smatram da će nakon septembra ponovo morati da se sjedne, jer će turistički promet i u tom periodu biti minimalan, da se vidi na koji način će se podržati opstanak i održivost turističkog sektora”, poručio je Županović, koji je i u aprilu tvrdio da će ova godina biti fokusirana na održavanje turističke supstance, nikako na ostvarivanje profita.

Županović je, u izjavi za Info biro, istakao da sniženu stopu PDV-a od sedam odsto treba produžiti, a ne ograničiti na trajanje od godinu, jer se turistička privreda neće tako lako oporaviti.

“Ono što je jako bitno sa aspekta poboljšanja turističkog prometa je pomoć turoperaterima i turističkim agencijama. O razmjerama efikasnosti te mjere moći ćemo da govorimo kada bude uspostavljen turistički promet”, istakao je Županović, dodajući da će turistički promet umnogome zavisiti od epidemiološke situacije.

On je poručio da se svi pridržavamo propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja korona virusa, kako bi se epidemiološka slika što prije popravila.

MILIĆ: TEŽAK PERIOD ISPRED NAS

Vlasnik i direktor lanca butik hotela Casa Del Mare Nikola Milić zbog epidemije COVID-19 zatvorio je svih šest hotela.

“Jedini objekat koji radi i radio je cijelu zimu je Casa del Mare Mediterraneo. Gledajući iz perspektive ovog objekta nijesmo nezadovoljni. Objekat radi na skoro 70 odsto uzeća od dana otvaranja nakon korone. Naš restoran i plaža rade solidno, ali kada sagledamo cijelu grupaciju naših hotela, jako je težak period iza nas, a vjerujem i ispred”, rekao je Milić, koji smatra da ne treba spuštati cijene usluga.

On je istakao i da se dugo čekalo na treći paket, ali, kako dodaje, isplatilo se.

“Na osnovu ovih mjera vjerujem i dalje u nešto što sam se trudio da podstaknem, a to je da crnogorski turizam ima izuzetno veliku priliku nakon korone. Imamo nevjerovatna prirodna bogatstva i mislim da će se struktura putovanja znatno mijenjati”, ocijenio je Milić.

Send this to a friend