Ekonomija

Trgovci traže ukidanje neradne nedjelje

Trgovci u Crnoj Gori traže da se ukine neradna nedjelja, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Odbor udruženja trgovine PKCG zatražio je danas ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno neradne nedjelje.

“Od resornog ministarstva tražimo da se u cilju očuvanja radnih mjesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posljedica ekonomske krize i pripreme turističke sezone ukine član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući rad trgovcima nedjeljom”, saopštili su trgovci, zahtijevajući i da se Ustavni sud izjasni o prije više od 18 mjeseci podnijetoj Inicijativi za ocjenu ustavnosti pomenutog člana.

Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se član 35a ukine, trgovci su predložili kompromisno rješenje – da se omogući da 26 nedelja u godini bude radno, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta.

“Alternativno, potrebno je omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smjeni na nivou čitave godine ili makar tokom ljetnje sezone. Neophodno je hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rješenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom Ministarstvu”, piše u saopštenju.

Odbor je usvojio Izvještaj o radu i Informaciju o poslovanju sektora trgovine u 2020. godini, te dopunio Odluku o obrazovanju Grupacije za trgovinu nekretninama.

“Ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cijenama iznosio je 1.253,3 mil. eura u 2020. godini i manji za 16,8% u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio 1.507,1 mil. eura. Sektor trgovine bilježi značajan pad broja zaposlenih, u ovom sektoru je u prosjeku bilo zaposleno 34.922 radnika što je pad od 12,3% ili oko 5.000 radnika manje u odnosu na 2019. godinu kada je zapošljavao u prosjeku 39.834 radnika. Takođe, evidentan je pad robne razmjene za 18,1% u poređenju sa 2019. godinom”, navode.

Predsjednik Odbora Jovan Lekić, razmotrio je uticaj pandemije na sektor trgovine, uz osvrt na aktuelne epidemiološke mjere i ekonomske mjere podrške Vlade.

“Zdravlje je prioritet ali ga ne treba odvajati od ekonomije, jer su oni blisko povezani. Zalažemo se za striktno poštovanje mjera protiv pandemije kovid-19 ne bismo li zaštitili i ekonomiju i zdravlje”, kazao je Lekić.

Trgovci međutim traže da mjere koje propisuje država budu mnogo preciznije, jer se sada, ocjenjuju, mogu tumačiti na više načina. Neophodna je kvalitetnija komunikacija sa resornim ministarstvima kako bi se uvažili zahtjevi privrednika. S tim u vezi, inicirano je ponovno formiranje Operativnog štaba za podršku privredi, u cilju bržeg i efikasnijeg djelovanja protiv posljedica pandemije.

Analizirajući mjere podrške privredi, trgovci su ukazali da subvencije za novo zapošljavanje, uz uslov da se radnici primaju na neodređeno vrijeme bez neophodnog probnog rada, nisu kvalitetno rješenje.

Primjedbe su imali i na kriterijume za određivanje koje su djelatnosti ugrožene, a što je preduslov za dobijanje državne pomoći. Trgovci smatraju da pad prometa veći od 50 odsto u pojedinim šiframa djelatnosti nije dobro mjerilo, jer u okviru istih šifri djeluju i male i velike kompanije koje ostvaruju različite visine prometa.

“Vlada treba da proširi listu ugroženih djelatnosti i izađe sa setom novih mjera podrške privredi s obzirom na to da se situacija dodatno usložnjava”, zaključeno je na sjednici.

Prema riječima potpredsjednice Nine Drakić, Privredna komora je već zatražila od Ministarstva ekonomskog razvoja da se proširi lista ugroženih djelatnosti, te da se mjere u jednom dijelu revidiraju.

Trgovci su upoznati da je dan ranije održan sastanak njihovih i predstavnika Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje o uticaju mjera za borbu protiv kovida-19 na poslovanje privrednika.

Zaključak sa ovog sastanka je da prilikom definisanja novih epidemioloških mjera privrednici moraju biti direktno uključeni.

Na sjednici je predstavnik malih prehrambenih trgovinskih objekata upoznao članove Odbora sa izazovima u poslovanju sa kojima se suočavaju i namjeri udruživanja, u cilju bolje saradnje sa državnim institucijama i njihovom boljem doprinosu ambijentu u kojem posluju. Odbor je predložio da se razmotri mogućnost da neko od njihovih predstavnika bude član OU trgovine.

Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković prezentovao je Odboru Analizu dualnog obrazovanja za period 2017-2020. godine, a direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore, Mladen Perazić projekat Regionalni fond za izazove.

Članovi Odbora su pozvani da predlože kandidate za laureate Nagrade Privredne komore Crne Gore koje se dodjeljuju za uspješno poslovanje, inovativnost, društvenu odgovornost i unapređenje menadžmenta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Korona
Gost
Korona

Nijesu ovo trgovci nego vlasnici, trgovci nece da rade vikendom.

Brano
Gost
Brano

Niđe u svijetu se ne radi neđeljom. Dozvolite ljudima da jedan dan imaju za porodicu ili jednostavno za odmor. To je 4 dana u mjesecu. Zar je to mnogo?

Ivan
Gost
Ivan

Uvesti neradni vikend. Samo tako mozemo spasiti osnovnu jedinicj drustva = porodicu.

NK grad
Gost
NK grad

Robovlasnici, sram vas bilo.

🐶🐶🐶🐶🐶🐶
Gost
🐶🐶🐶🐶🐶🐶

I niko se ne pita kako cu se prehraniti bez kosti 🐶🐶🐶🐶samo mi dajete bobice moderne pune GMO🐶🐶🐶🐶
Bas me briga za vas dvonoge 🏃‍♀️
Hocu pravu hranu 🐶🐶🐶🐶🐶🐶

Drcko
Gost
Drcko

Dps poslodavci

Lea
Gost
Lea

Ukinuti neradnu nedjelju,duplirati tu dnevnicu i dati im slobodan dan po izboru.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Neće dati URA i sindikati haha kod dps-a je sve moglo al srećom dođe,, oslobođenje” hahaha

Straska
Gost
Straska

Radna nedelja radnicima da se plati kao prekovremeni rad. Ni pod razno ne treba uvoditi radnu nedelju. Lijepo znate da su subota i nedelja neradni dani za slizbenike. Gdje je tu zdrav razum da oni rade i subotom za ovako male pare i subota da se plati radnicima kao prekovremeni rad.

Luki
Gost
Luki

Kako Vučić kaže : Dok sam ja na vlasti, neće biti neradna nedjelja. “Srpski Svet” došao u Crnu Goru….

milisav
Gost
milisav

Za novu godinu smo radili od 7 do 8 uvece i pred novu! Ni jedan euro prekovremeni nije uplacen! Tokom pandemije svi rade 8 sati pa se preklapaju 2 smjene! Kazu 95 odsto firmi ce propasti i neka propanu kad su nam nametnuli da radimo samo za hranu i nista vise pa cemo ispocetka sve graditi!

Don
Gost
Don

Ne traze svi trgovci…samo neki…vazda se vecina pitala…stavite na papir koliko je nas za neradnu nedjelju i njih…ce vidimo onda

Jelena18
Gost
Jelena18

Sram da bude svakog privatnika koji je ovo predlozio. Kapital sticete po kicmi radnika, vi uzivate, a oni da crnce. Osnovna prava bi da im ukinete, jer vam je para vazda malo. Zaradjujte milione, ali budite posteni prema onima koji vam taj novac donose. Ne radim u trgovini, drzavni sam sluzbenik, ali hocu radnicima kod privatnika prava kao sto ih… Više »

Znam
Gost
Znam

Bravo,svaka čast.

Nora
Gost
Nora

Zalosno jesu li ovo obecanja za bolje sjutra? Kome ce da bude bolje od ovoga? Njima je uvijek malo sad traze nedelju pa ce i trecu smjenu i opet nezadovoljni smanji cijene pa ces imati vise prometa, ne moze biti srecan onaj koji gradi srecu preko tudjih ledja!

Hshshshs
Gost
Hshshshs

Narvano ako rade kafane pumpe apoteke trafike zasto da ne rade i butici frizerski ko hoce naravno zasto se razlikuju konobari sankeri kuvari od trgovaca…. ili sve zatvoriti ili sve dozvoliti i to je to a radniku ko ne da slobodan dan u toku nedelje kazna 5000€

🇲🇪❤️
Gost
🇲🇪❤️

Kad uvedete bar jedan radni dan u drzavnim upravama onda mozete I nama trgovcima vratit nedelju. Trgovcima bi I zivot uzeli ovi dokoni sto nedeljom ne znaju dje ce. I mi imamo porodicu, I nama je potreban bar jedan dan njima da posvetimo.

MNE
Gost
MNE

Minimum 1 dan

Bivsa
Gost
Bivsa

Ostavsi bez posla nakon 28 god rad .staza krenuh raditi u trgovinu … Svaki dan je bio moj ..Tada nastupa svadja u porodici jer zena “”” mora”” raditi na poslu i biti uvijek nasmijana i na poslu i u kuci ..Tada pocinjes na silu da se smijeskas i vidis da si super glumica .A onda pocnu da te “”” jasu””… Više »

Silicone soul
Gost
Silicone soul

Pustite ih da omaraju taj jedan dan…

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Uvedite radnu nedjelju do 15h, a onda podignite minimalnu zaradu na 350e koliko i treba da bude da je srece, pošto ne treba niko da prima manje od toga

MNE
Gost
MNE

Radnu nedjelju ok,ali uz siguran slobodan dan , a ko hoce I nedjelju svojevoljnodq radi da mu se duplo plati kao sto je svudje normalno u normalnu zemlju.

Rumija.
Gost
Rumija.

Treba je ukinuti. Radnicima povecati duplo dnevnicu i omoguciti jedan slobodan dan u nedelji.

Bnjj
Gost
Bnjj

I 40h radno vrijeme, sve preko toga duplo da bude plaćeno

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako ovo uvedu, treba bojkotovati nedeljom trgovine

Out
Gost
Out

Ajmo sad privatnici odgovorite koliko sati prekovremeno vam radinici rade u nedjelji od 6 radnih dana? I jos hocete i nedjelju… Kakva je ovo drskost?

Bnjj
Gost
Bnjj

Oće život da oduzmu onim nesrećnim radnicima za 200,300e plate. Neradna neđelja je uvedena da bi dali 1 dan slobodan jer je Vlada bila kapitilirala pred kprumpiranim inspekcijama

Dira li te ko
Gost
Dira li te ko

Nedjelje praznici skoro 3 mjeseca se ne radi u godinu

Daky
Gost
Daky

Ocete radnu nedelju za 300e.Malo sjutra neka plata bude 700 pa cemo radit i nedeljom malo vam kise sto pada .

Miki
Gost
Miki

Neka pricesljaju privatnicima ugovore o radu , kako osiguravate ovaj narod , kako se seckaju ugovori i kako osiguravatr ..Vlado uvedi zakon za ove sto im je non stop malo , pa da vidimo sto ce traziti i kako ce se buniti .

Pitajte
Gost
Pitajte

I jos su im rekli zbog mjera iz grada u grad da idu na prinudni godisnji odmor
A ovamo im odmor koji je zakonom zagarantovan ne moze vise od jedne sedmice
Sramno

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

E ako vam je malo nego ocete i nedelju,nikad vam nebilo dosta.Sram vas bilo,stidite se od radnika kojima biste zivot uzeli,a kako ih placate i cijenite tako vam sve napredovalo.Sram vas i stid bilo

Dijamant
Gost
Dijamant

Dajte spisak ko je tražio da kod njih ne uđem više nikad

Mitya
Gost
Mitya

Sramota neka Vas je..trazite,a sta dajete????

Vera
Gost
Vera

Mogu samo da kazem sram vas bilo nikad vam dosta

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

moze nije problem uvedite zakon da svako ima 2 dana nedeljno slobodno povecajte plate uz adekvatno osiguranje ….rad nedeljom veca dnevnica za pola ….idea trenutno placa radnike 240 eura plus najnize osiguranje ….nemaju ljudi za taksi kutiju cigara i hamburger ….sramota …u kladionicama prod. buticima kafanama min ..500 eura plus osiguranje sve ispod je tuga i sramota

Sumi ♥️♥️♥️
Gost
Sumi ♥️♥️♥️

Tako je Samo naprijed i jos im uz maske nabijte Vvizire i pancire da kada pocnu padati ne ozlijede glavu i kicmu .I tako su vam trgovci robovi a vi nezasiceni i vazda orni za ubijanje porodice trgovca samo zarad novca
Samo jako do unistenja porodice
Sram vas bilo.

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Niti su radnici plaćeni za svoj rad kako treba,još bi trebali da rade nedeljom .Pa onda da ne idu kući ,neka na prvom mjestu bude poslodavac,firma a svoja porodica na poslednjem mjestu.sramota.

Dan Noc Zora
Gost
Dan Noc Zora

Trgovci robovi od ovih tobovlasnika

Jole
Gost
Jole

Moze sve kad svi budete placali osiguranja,godisnje odmore da imamo,slobodan dan u sedmici..nemojte nam glumiti ,,elitu,,I poturati ,,ugovore o radu,, ,,pravilnike rada,, I nema posla nema plate..
Ispunite I idemo pjevajuci na posao..!!!

Biraj
Gost
Biraj

Ili to ili da otpuste sedminu radnika.

Aloalo
Gost
Aloalo

Pita li ko zaposlene u trgovinama da li zele raditi nedjelju? Ne treba dozvoliti da rade kao robovi, a mi dako prezivimo od subote do ponedjeljka. Ko ne prezivi i ne treba da zivi. Ne dajte slobodnu nedjelju. Kradu vas od porodica.

Goran
Gost
Goran

Ovo ne smijete dozvoliti, dosta je izivljavanja nad radnicima. Najjace jos nedeljom da radimo.

delboj
Gost
delboj

Nema potrebe, sve je stvar navike. Ja sam privatnik i subota i nedjelja su neradni. Itekako bih imao posla i ta dva dana da “upregnem” radnike, ali stvarno nema potrebe. Jos bih i petak smanjio makar do 13 ili 14 casova. Razlog – zato sto svi odlicno odradimo tu radnu nedjelju. Sve se moze stici, nisu trgovine Ugentni centar, samo… Više »

akica
Gost
akica

Zaposli memkod tebe ja te molim

marius
Gost
marius

A sto ? Malo vi para , je li ? Da su drugi ovi radnici , pa strajk . Svudj po zapadu Nedjelja je neradna. Ne treba je ukidat. Neka zene budu bar Nedjeljom sa svojom familijom, ka sto je nekad u srecna vremena bilo.

Dira li te ko
Gost
Dira li te ko

Treba da se radi svaki dan sto da ne šta kukate pola crne gore ne radi ništa otimate penzije od roditelja

MUČENIK
Gost
MUČENIK

Treba u tri smjene da radimo da naši poslodavci imau para dosta. I za 1.maj treba da radimo. Kad budem išao sa ženom da spavam treba izlaz da uzmem.

Eto tako
Gost
Eto tako

Treba uvesti i subotu popodne slobodnu.!!!!Sram vas bilo robovlasnici,vazda vam je.malo.

JankoDjurovic
Gost
JankoDjurovic

Nije jer trgovci sta god obecali slagace ka i uvjek. Nece radnici dobiti slobodan dan u nedelji. Nego ce raditi svaki dan.

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Što mi treba u neđelju za pojest kupiću u subotu a ako zaboravim preživjeću na vodi do poneđeljka ujutro

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

I ja trazim maksimalni dobitak na kladionici, ali ne ide. Uz neradnu nedelju, trebalo bi uvesti 24casovno radno vrijeme. Sta ce radnicima kuca. Lijepo rade 24 h dnevno i ustede na struji, stanarini… Niste vi trgovci nego robovlasnici.

Martina
Gost
Martina

Pa da vam radnik umjesto 40 sati sedmično radi 56(dnevno 8h puta 7 dana).Sramota ako im država ovo dozvoli,radnici se izrabljuju,a tada bi bilo još gore
Molim sindikat rada da se aktivno uključi u odbranu radnika

_barbarossa_
Gost
_barbarossa_

Vazda im je malo

Marko
Gost
Marko

To ni pod razno.Ne znam da li iko radi koliko radnici u trgovini.Tih 8 sati su non stop na nogama.Druga priča je što ljudi imaju priliku da jedan dan provedu skupa sa familijom.

Sasa
Gost
Sasa

Sram vas bilo, zivot bi uzeli nesrecnim radnicima

Mrgud
Gost
Mrgud

Gospodo trgovci, vašom krivicom je donesen zakon. Tretirate radnike ko robove, bez god. odmora ili svega nekoliko dana, nisu imali slobodnog dana ni za državne ni za vjerske praznike sad kukate. Da ste poštovali zakon do ovog nebi došlo. Čast poslodavcima koji su radili po zakonu.

Schumi
Gost
Schumi

A igostitelji ukidanje neradne godine !!!

pero
Gost
pero

podrska

zabjelo
Gost
zabjelo

Koji to traze ?

Korona
Gost
Korona

Osvjezilo… sad kao robovi svai dan po 14 sati

Sasa1
Gost
Sasa1

Neka daju duplo dnevnice za radne nedelje i praznike i neka obezbijede radnicima godisnje odmore !!!

Budva
Gost
Budva

Kunem vam se ako ne ukinete neradne nedelje bar u sezoni nikada više na izbore nećemo izaći.
Mnogo je nas malih privrednika što trpimo nepravdu. Radniku treba dati slobodne dane ali treba i nas pustiti da zaradimo djeci hljeb

Send this to a friend