Ekonomija

Tripković Marković: Sezona će biti dobra, rezervacije na zadovoljavajućem nivou

Foto: Portal RTCG

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković Marković vjeruje da će ova turistička sezona biti dobra, a kako dodaje, podaci privrede kažu da je buking za sada na zadovoljavajućem nivou.

Tripković Marković je navela da je cilj da NTO uradi maksimum, što je do njih, u promociji destinacije.

“Vidjećemo šta će biti mnogo toga će zavistiti od načina na koji će se ova kriza riješiti. Vjerujem da će ipak biti dobra sezona, ne samo zato što je to moja subjektivna procjena, prema podacima koje smo dobili od privrede buking je za sada na zadovoljavajućem nivou”, navela je Tripković Marković, u emisiji Radija Crne Gore “Link”.

Kaže da najviše bukinga za sada imamo iz zemalja Evrope, iz Izraela. Sadašnji buking sa skandinasvog tržišta je kako dodaje, na novou iz 2019.

“Turizam je i patriotizam i svi smo mi ambasadori svoje destinacije”, poručila je Tripković Marković.

Ona kaže kako ohrabruje istraživanje Evropskog savjeta za putovanja, koje kaže, da tri od četiri Evropljanina planiraju da putuju ove godine i ohrabrujuće je, kako dodaje, što su im mediteranske zemlje glavna tražnja. Tripković Marković navodi i da je primjetan kasniji buking putovanja.

“Sudeći po ovim podacima ljudi su željni putovanja”, navela je Tripković Marković i dodaje kako imamo razloga da se radujemo predstojećoj sezoni.

Tripković Marković je ponovila i da budžet NTO drastično smanjen za ovu godinu, posebno za promotivne aktivnosti.

“Imamo 14 odsto budžeta iz prethodne godine, to je oko 300.000 eura za čitavu godinu, što ne može biti dovoljno za promotivne aktivnosti”, navela je Tripković Marković.

Za deset godina zakinuti za 13 miliona eura

Analiza koju je uradila po stupanju na dužnosto pokazala je da se namjenski prihodi ne preusmjeravaju ka NTO, na način na koji se to preusmjerava loklanim TO.

Kako je navela Tripković Marković, NTO je po tom osnovu za deset godina zakinuta za 13 miliona eura.

Ona je navela da je međunarodna promocija skupa i da se to dugoročno mora osjetiti.

Tripković Marković kaže i da su ukrajinsko i rusko tržište zajedno, na drugom mjestu po učešću u turističkom prometu u Crnoj Gori.

Zbog toga je kaže potrebno privući nova tržišta. Zbog toga je NTO našu ponudu predstavila na sajmu u Parizu, Londonu, Barseloni… Podsjetila je i na učešće Crne Gore na “Expo Dubai”, te da ove godine imamo direktne letove iz te države.

Imaćemo, navodi, i dobru povezanost sa Velikom Britanijom. Među značajnim tržištima navela je i Izrael, Luksemburg, odakle imamo direktne letove.

Među državama sa kojima imamo direktne letove, Tripković Marković je navela Mađarsku i Češku.

Send this to a friend