Ekonomija

Trka za profitom preko leđa zaposlenih

Ilustracija

Kompanije sve više poslova, posebno u oblasti telekomunikacija, autsorsuju, odnosno izmještaju u druge kompanije. U Uniji slobodnih sindikata USSCG smatraju da su na dobitku kompanije koje zaključe ugovor o autsorsingu, a na gubitku zaposleni i država. Predstavnici telekomunikacionih kompanija navode daje to ustaljena praksa i globalni trend u savremenom poslovanju, a u Agenciji za elektronske komunikacije EKIP smatraju da operatori u ovakvim aranžmanima uglavnom poštuju zakon.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kaže da se suština domaćeg autsorsinga ogleda prevashođno u činjenici da kompanije, kroz manji broj zaposlenih na određenim poslovima i nižu cijenu rađa na tim poslovima, ostvare veći profit. Kod nas, kako je kazao, izmještaju se i poslovi i radnici, piše Pobjeda.

Kompanije izmještaju poslove koji čine srž njihove djelatnosti.

“Pri tome kompanije koje autsorsuju radnike ne vode, ili ne mogu da vode, računa o kvalitetu usluga koje pružaju kompanije angažovane za autsorsovane poslove, kao ni o krajnjim interesima korisnika njihovih usluga, koji na taj način najčešće trpe direktne posljedice u pogledu kvaliteta”, kazao je Keković Pobjedi.

Dodao je da su autsorsovani zaposleni dovedeni u situaciju „uzmi ili ostavi“, odnosno prijeti im se otkazom ako odbiju da rade za autsorsovanu kompaniju.

“Pravilo je da u autsorsovanim kompanijama zaposleni imaju znatno manje zarade, ali to i ekonomska logika govori, jer nijedna kompanija ne bi autsorsovala poslove ako bi to podrazumijevalo veće izdatke. Tako su na dobitku obje kompanije koje su zaključile ugovor o autsorsingu, a na gubitku zaposleni, njihove porodice i država”, tvrdi Keković.

Prema njegovim riječima, iskustva USSCG pokazuju da zaposleni koji su ,,autsorsovani“, po pravilu imaju i manji obim prava u odnosu na zaposlene koji ostaju da rade u kompaniji koja ih je autsorsovala.

Predstavnici Crnogorskog Telekoma navode da je autsorsing ustaljena praksa i globalni trend.

“Kompanije ga sprovode u želji da se fokusiraju na srž poslovanja (core business) i u tome postanu što efikasnije, prepuštajući sporedne poslove usko specijalizovanim partnerima. Usljed pojave OTT učesnika na tržištu kao što su Viber i Whatsapp, operatori se prilagođavaju i mijenjaju tradicionalni model poslovanja, fokusirajući svoje resurse na aktivnosti koje su direktno vezane za korisnike”, rekli su iz Telekoma i podsjetili da su 2015. godine povjerili kompaniji Erikson AB Stokholm upravljanje i održavanje mreže i servisa.

Tu je praksu prethodno realizovala većina članica Dojče Telekom grupe. Erikson je, prilikom preuzimanja poslovnih aktivnosti, omogućila zasnivanje radnog odnosa svim zaposlenima Crnogorskog Telekoma koji su u tom trenutku radili na tim poslovima, čime je, kako kažu, pokazan odgovoran odnos prema radnicima.

I u M:telu kažu da su 2014. g izmjestili ,,Managed“ servise kod Eriksona na sedam godina.

-“To je naš jedini autsorsing ugovor. Zaposleni koji su tada potpisali ugovor sa Eriksonom, dobili su priliku da rade za jednu od najvećih telekomunikacionih kompanija u svijetu. S druge strane, M-tel je tada ulaskom na tržište fiksne telefonije, kablovske televizije i interneta, zaposlio veliki broj ljudi, tako da smo uduplali tadašnji broj od 200 zaposlenih”, istakli su predstavnici M:tela.

Iz Telenora su kazali da ne ,,autsorsuju“ čitave službe, već se koriste usluge agencija koje se bave ustupanjem zaposlenih, u skladu sa potrebama procesa i organizacije rada. Dodaju da Telenor privremeno angažuje zaposlene u agencijama kada obim posla varira i kada priroda posla zahtijeva angažovanje dodatne radne snage.

“Takva je situacija, recimo, tokom ljetnje sezone. Sa svima koji su na taj način angažovani potpisuju se ugovori o radu, uredno im se uplaćuju porezi i doprinosi i na njih se odnose sva prava koja proističu iz radnog odnosa”, kažu iz Telenora.

U EKIP-u smatraju da operatori, prilikom povjeravanja određenih poslova drugim firmama u potpunosti poštuju zakon.

S obzirom na to da su poslovi koje autsorsuju raznoliki, firme koje ih obavljaju nijesu u našoj nadležnostii ne možemo im nametnuti bilo koju obavezu objasnili su iz EKIP-a i dodali da kontrolišu rad elektronskih komunikacionih mreža i usluge operatora.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hola
Gost
Hola

A ovi sto “saopstili su iz telekoma,telenora,m tela” , sto pisu ova besmislena obrazlozenja u kojima nabacaju 5 rijeci prepisanih odnekud, jesu li I oni outsourcovani ili udobno zavaljeni u fotelje sa ugovorima na neodredjeno I aktom o sistematizaciji koji je njihova radna mjesta predvidio I koja nece biti oursourcovana?

Pedja
Gost
Pedja

Istina je i da je Ericsson zaposlio određeni broj novih radnika, u najvećem broju preko Agencija koje ustupaju zapošljene na određeno radno vrijeme. Ti novi uposlenici rade sa platama tri ili četiri puta manjim od radnjka preuzetih iz Telekoma. Neki od njih rade na istom radnom mjestu duže od dvije godine, pri tome rade i dalje po ugovoru na određeno… Više »

boki
Gost
boki

Zato svi osjećamo na svojoj koži kakav je sad “kvalitet” tih usluga. I zato se većina tih telekomunikacionih kompanija bukvalno raspada.

Raki
Gost
Raki

Istina je i da je Ericsson zaposlio određeni broj novih radnika, u najvećem broju preko Agencija koje ustupaju zapošljene na određeno radno vrijeme. Ti novi uposlenici rade sa platama tri ili četiri puta manjim od radnjka preuzetih iz Telekoma. Neki od njih rade na istom radnom mjestu duže od dvije godine, pri tome rade i dalje po ugovoru na određeno… Više »

Raki
Gost
Raki

Istina je da je Ericsson preuzeo sve radnike Telekoma prilikom outsourcing-a koji su popunjavali radna mjesta obuhvaća ugovorom, ali je istina i da su radnici bili pod pritiskom da “dobrovoljno” pristanu na to. Dva radnika koja na to nisu pristala već su ostali u Telekomu kasnije su dobili otkaze tako što su nepravdano proglašeni tehnološkim viškom. Istna je i da… Više »

Send this to a friend