Ekonomija

Tržište rada pred kolapsom: Broj zaposlenih manji za 50 hiljada

Ilustracija

U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo. Prema podacima Uprave za statistiku, na kraju aprila bio je čak 56.431 nezaposleni građanin, dok ih je u 2019. u prosjeku bilo 36.693, što je povećanje od 19.738, piše Dan.

Sagovornici Dana ocjenjuju da je pad broja zaposlenih, a samim tim rast nezaposlenih, u Crnoj Gori alarmantan. Predsjednik i poslanik Radničke partije Maksim Vučinić kaže da pitanje velikog broja građana koji su na rubu siromaštva treba da bude ključno za Vladu. Osim vlasti važnu ulogu, kako smatra Vučinić, ima i opozicija.

“Svjedok sam da politika opozicionih partija ne vodi ka politici konstruktivne opozicije koja brine o standardu građana, već se svaka prilika koristi za podizanje napetosti i za homogenizaciju biračkog tijela na osnovu etničkih podjela. Porazno je da u današnjoj Crnoj Gori koja teži da postane članica EU uopšte postoje takvi političari. Moram takođe spomenuti prošlu turističku sezonu koje se bivša vlast odrekla zbog političke kampanje koja se temeljila na istom principu. Koliko je to bilo značajno za našu ekonomiju, procijeniće građani na osnovu ovogodišnje sezone”, navodi Vučinić.

Poslanik opozicije iz Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kaže da se “nažalost, (ne)namjerno veoma malo diskutuje o temama koje se odnose na životni standard, odnosno koje svakodnevno pogađaju “običnog” građanina”. On kaže da su takve teme očigledno za mnoge donosioce odluka manje važne od onih kojima se od političke pravi pozorišna scena.

“Vjerovatno razlog leži u činjenici da su podaci koji se odnose na nezaposlenost, rast cijena, nelikvidnost privrede i dr. prilično zabrinjavajući, zbog čega mnogima nije politički oportuno da se o tome priča. To je generalno i jedan od ključnih nedostataka odgovornog pristupa politici, jer ekonomski i demokratski razvijena zemlja ne možemo biti sve dok se kao prioritet ne nameću pitanja kako će se bolje živjeti”, kaže Mugoša.

Navodi da se umjesto dnevnopolitičkih prepucavanja prioritet mora dati očuvanju radnih mjesta kroz maksimalno moguću podršku, prije svega mikro, malom i srednjem biznisu, te podsjeća da je SD predložio dva zakona koja bi trebalo da pomognu privrednim subjektima i doprinesu upravo problematici zapošljavanja.

Poslanik Demokratske narodne partije Maja Vukićević kaže da egzistencija i standard života ljudi u Crnoj Gori moraju biti prioritetne.teme. Navodi da broj nezaposlenih zabrinjava, a odgovornost da stvori uslove za zapošljavanje je prije svega na Vladi koja mora da vodi mudru ekonomsku politiku.

“Ne smijemo zaboraviti da je nova vlast zatekla loše finansijsko stanje, da je Crna Gora u prethodnih trideset godina sistematski pljačkana, tako da se sve ovo preko noći ne može promijeniti, već je potrebno određeno vrijeme. Pravilnom strategi jom ova se situacija u koju smo zapali zbog neodgovornosti prethodne vlasti, može promijeniti, ali to svakako zahtijeva određeno vrijeme. Nije ništa novo da su identitetska pitanja u fokusu u Crnoj Gori, lično ne smatram da su manje važna, posebno jer smo u prethodnom periodu imali brutalno ugrožavanje vjerskih sloboda, diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti. Ali svakako da zadatak svih nas treba da bude stvaranje boljeg društvenog ambijenta, i da standard i egzistencija građana moraju biti prioritetno pitanje”, navodi Vukićević.

Poslanik Demokrata Albin Ćeman kaže da akciju na popravci ovakvog stanja treba da preduzmu Vlada i lokalne uprave.

“Vlada je donijela mjere podrške građanima i privredi, akcioni plan zapošljavanja za 2021. godinu, kao i Nacionalnu strategiju zapošljavanja, koji će, vjerujem, doprinijeti poboljšanju stanja kada je nezaposlenost u pitanju. Lokalne uprave su u saradnji sa Savjetom Evrope donijele strategiju zapošljavanja čijom realizacijom bi se značajno uticalo na povećanje broja zaposlenih u narednom periodu. I sami primjećujete da ovakve teme, kakva je tema nezaposlenosti u Crnoj Gori, ne mogu, da tako kažem, doći do izražaja a suštinski su najbitnije za svakog našeg građanina, zbog različitih tema koje se tiču privatne intime svakog od nas a to su vjerska i nacionalna pitanja. Vidite i sami ko takve teme apostrofira, dakle bivša vlast, kojoj je samo još to ostalo kako bi raspirivala mržnju među građanima i pokušala sakriti sva svoja nedjela. Međutim, to im neće proći. Građani su im 30. avgusta jasno dali odgovor na mnoge tene kojima se oni suštinski bave i zbog kojih su sada politička prošlost iz koje se sigurno neće vraćati”, rekao je Ćeman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Vlast ne brine o privredi i građanima već o svojim pozicijama i svojim džepovima.tako je radila i stara vlast i propast je odavno prisutna.vlast je najveći problem građanima i privredi crne gore.sacuvaj nas bože od bivše i sadašnje vlasti.

Cgmoja
Gost
Cgmoja

Plata u budvi 350 a stan 250 pa izracunajte kako je prelijepo osvjezilo..sram ih bilo

Levis
Gost
Levis

Hahahaha.Napadate opoziciju zbog kolapsa sistema.Kada počnu da jasne i padaju plate i penzije jedina adresa biće SPC i njena vlada.

Info
Gost
Info

Maksim bi trebalo prvi da sidje sa fotelje i radi nesto

Send this to a friend