Ekonomija

Tunel Kosman probijen pola kilometra

Najzahtjevniji objekat na sekciji tri prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, tunel Kosman, probijen je skoro pola kilometra, saopštio je Vikend novinama direktor gradilišta Zhang Wenyuan.

Radovi i na ulaznim i izlaznim cijevima ovog tunela obavljaju se neprekidno u tri smjene.

“Na sekciji “Lopate” radovi teku planiranom dinamikom. Trenutno se probijaju tuneli Kosman i Mala trava, a priprema se teren za početak radova na tunelu Mrki krš”, rekao je Wenyuan.

Prema riječima direktora gradilišta na sekciji tri, fliš unutar tunela Kosman otežava radove, ali i pored toga većih zastoja na gradilištu nije bilo.

“Sa ulazne strane tunela, lijeva cijev probijena je 180, a desna 100 metara. Sa izlazne strane obje cijevi su probijene po 80 metara. Lijeva cijev tunela Kosman dugačka je 2.671, a desna 2.546 metara. Kosman će biti probijen krajem 2018., a u potpunosti završen početkom 2019. godine”, ističe Wenyuan.

Na ovom dijelu prioritetne dionice auto-puta biće izgrađeno ukupno 12 objekata, odnosno osam mostova i četiri tunela. Takođe, na ovom dijelu auto-puta nalaziće se petlja i pet naplatnih rampi.

“Ova podionica je dužine skoro deset kilometara. Za sada je angažovano 225 kineskih i 45 crnogorskih radnika. Podizvođač na ovoj dionici je Cijevna komerc”, tvrdi Wenyuan.

Slična situacija je i na tunelu Mala trava, gdje je angažovano nešto više oko 180 radnika.

“U tunelu Mala trava radovi teku u skladu sa našim planovima. Sa ulazne strane lijeva cijev je probijena 20, a desna 50 metara. Na izlaznoj strani za sada je probijeno 130 metara u lijevoj i 160 u desnoj cijevi. Ukupna dužina lijeve cijevi Male trave je 1.884, dok je desna dugačka 1.900 metara. I ovdje smo se susreli sa flišom koji je otežavao radove, ali smo zadovoljni postignutim. Kako sada stvari stoje, radovi će biti završeni u roku, odnosno u avgustu 2018., a krajem te godine tunel će u potpunosti biti funkcionalan”, objasnio je Wenyuan.

Za razliku od tunela Jabučki krš, koji se probija specijalnom mašinom tzv. krticom, u tunelima Kosman i Mala trava miniranje je najisplativija opcija.

“Tunel se probija miniranjem, uz pomoć specijane bomer mašine”, kazao je Wenyuan.

Osjećaju se kao kod kuće

Lokalna zajednica, kako tvrdi Wenyuan, prihvatila je na najbolji mogući način sve kineske radnike, zbog čega pokušavaju da im se oduže na mnoge načine.

“Kada smo tek došli ovde, lokalno stanovništvo je našim radnicima čak donosilo i hranu. Pažljivi su i pravi domaćini. Zbog toga i mi njima pomažemo koliko možemo. Zbog svega navedenog mi se ovdje osjećamo kao kod svoje kuće i drago nam je da smo prihvaćeni na ovako lijep način”, objasnio je Wenyuan.

Zanimljivo u oba tunela se nalazi specijalni ventilacioni sistem koji upumpava svježi vazduh radnicima, a pomaže i da se nakon miniranja dim i prašina iz tunela brže raščiste.

Kineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta BarBoljare, je do kraja prošle godine izvela radove vrijedne 171 milion eura, 21 odsto od ugovorene vrijednosti za njeno projektovanje i izgradnju.

Radovi na izgradnji auto-puta Bar-Boljare zvanično su počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do maja 2019.

Izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

Send this to a friend