Ekonomija

Tunel Mala trava biće probijen do kraja mjeseca

Na auto-putu Bar-Boljare, zaključno sa prvom sedmicom februara, završeni su radovi na iskopu i primarnoj podgradi tunela u dužini od 26,2 kilometra. To je 75 odsto ukupne dužine svih tunela na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, koju gradi kineska kompanija China Road and Bridge Construction (CRBC).

Prema podacima Ministarstva saobraćaja i pomorstva, u koje su Vikend novine imale uvid, radovi su se u januaru odvijali na cijeloj dionici, iako slabijeg intenziteta zbog novogodišnjih praznika i nepovoljnih vremenskih prilika.

“Završeni su radovi na probijanju četiri tunela, a u toku februara očekuje se i proboj tunela Mala trava, čija ukupna dužina iznosi 3.727 metara. Tunel se nalazi na trećoj sekciji, u blizini Veruše”, navodi se u podacima Ministarstva.

Vremenske neprilike posebno su uticale na intenzitet radova na mostovima i otvorenoj trasi, ali se i pored toga očekuje skora izgradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtjevnijeg objekta prioritetne dionice auto-puta.

Izlivanje pet stubova Moračice, od kojih će najviši biti visok 180 metara, završeno je krajem oktobra prošle godine. Od tada CRBC i podizvođači rade na nultom segmentu rasponslce konstrukcije koji će spajati stubove. To je zahtjevniji dio posla od izlivanja stopa, pa je očekivani dnevni napredak sporiji, jer se sve ratdi na visini iznad 100 metara.

Na samoj trasi auto-puta dugoj 41 kilometar, planirana je gradnja 20 mostova, ukupne dužine 6.122 kilometra, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka. Radovi se trenutno izvode na 15 mostova, različitog intenziteta.

Kada je riječ o tunelima, kojih na prioritetnoj dionici ima 16, do sada su potpuno probijena njih četiri – Jabučki krš, Klopot, Vilac i Mrke, dok će Mala trava biti peti. Prema ranijim najavama, proboj svih tunela očekuje se do ljeta

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Vremenske neprilike zimi!? Neuobicajeno je strasno i neocekivano da zimi kod nas ima kise i snijega. Stvarno ih je iznenadilo ovo!

anonimni
Gost
anonimni

B E N Z I N, kako cudno pisu rec voda. Gdje si procitao da ih je to iznenadilo. Morali su da smanje radove zbog loseg vremena, ali nisu iznenadjeni sto su to morali da rade. Vrati se u osnovnu skolu, uci malo razumijevanje procitanog teksta, jer se ocigledno mucis.

Baba
Gost
Baba

Moj komentar ne prodje a ovaj sto pise nesuvisle jom cer do 6-7…. Admin neka si ti samo zdravo

Objašnjenje
Gost
Objašnjenje

One budalaštine piše neko iz redakcije kad se dobro uradi, zato se sve objavljuje.

Djule
Gost
Djule

Najjaače je kad botovi ne razumiju komentar, pa ih pola lajkuje,a pola dislajkuje 🙂

Izgubljenost
Gost
Izgubljenost

Znaci za dvije godine je probijenko nekoliko tunela i to je to? Neko se nasljepo para odje i to dobro. Srbija jos malo od Cacka do Beograda ima gotov autoput i potpisano da se krene sa izgradnjom od Cacka do Uzica. To je dvije trecine autoputa kroz Srbiju na ovoj dionici i to je pet puta duze nego ovo nase…e… Više »

sasapg
Gost
sasapg

Uporedi teren kod nas i njih. Uporedi duzinu dionica i cijenu kostanja radova. Sve ce ti biti jasno… nadam se…

Izgubljenost
Gost
Izgubljenost

Druze, oni istovremeno napravise autoput do Bugarske i Makedonije, pocinju i prema Sarajevu, da ne pricamo da vec ima Prema Banjaluci i Zagrebu, i do Subotice. Nije bitan teren, bitno je da se radi, da se ne krade i da se postuju rokovi. Nema toga ni kod njih, ali kako smo krenuli, mi bolje da nijesmo ni pocinjali.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

A sto ne uporedis Serbiju i Australiju i Kinu?! 20 tj 19 puta veca zemlja je Srbija! Treba li jos sto dodavat?! Crni druze,kako si pozitivan!!😎😎😎

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Vozio sam tim autoputem, od Uba do Čačka. Odličan je, nadam se da će i naš biti takav. Vodi kroz ravnicu, sa nekoliko malih tunela, bez mostova i ludila naših gudura. Cijena izgradnje i puta, i pruge i autoputa, po dužnom kilometru kroz gudure veća je 8 puta od gradnje u ravnici.

requiem
Gost
requiem

Posto si zapeo da nas poredis sa SRB, evo ti par informacija. Srbija od BG do Cacka ima oko 38 km zavrseno na dionici Ljig-Preljina. Samo sto nije bas od Ljiga, jer nisu zavrsili tunel Brancic, pa krece 10tak kilometara kasnije u mjestu Dići. Poprilicno sam siguran da su taj tunel poceli prije no mi ovu dionicu, ali me mrzi… Više »

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Čekale su me moje žene da uđu sa mnom 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Saša znaši kako bih ga zavrnuo ne bi vjerovao 100 posto. Ima sam kapu i torbu na leđa samo bih se izduzio kao neko visok a izgledalo bi kao stari đed i sto posto ne bih upalio svijetlo u ulaz samo bih prošao coskom na stepenice sto posto bih prošao jer sam ja zavara trag na vrijeme išao sam drugim… Više »

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Bujicu a ja ću ti kiču slomiti 👍

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Sto ne dovati gada saša kad si bio tu.

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Počnite da pišete peticiju u pljevlja za toga malog. Počni od pljevalja. 👍

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Dva maloljetna brata kuću zatvorio plus teško ranjavanje alena perocevica. I ko zna što još to u kazamat treba doživotno to je nešto ludo 👍

Dejo trocikl 🐕
Gost
Dejo trocikl 🐕

Sto ne tražite za onoga malog bujica pavlov zakon i on je dva maloljetnika sklonio. 👍

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!!

Veselli
Gost
Veselli

Iznenadili ih novogodisnji praznici i nepovoljne vremenske prilike u januaru…

Neka
Gost
Neka

Nisu ih iznenadili. Ponovo pročitaj i vidjećeš da su ih ometali. Kao što i tebe i mene kiša ometa u vožnji, iako je februar : -)

Kolasinac
Gost
Kolasinac

Samo naprijed

Moraca
Gost
Moraca

A kad se gradi saobracajnica koja ce se ukljuciti na autoput .Nesto je ne vidim . Necemo zar napravit taj dio puta da ga gledamo ?

Pogba
Gost
Pogba

Ni dobro ti ne valja grinjo.

Đorđije
Gost
Đorđije

Pa da se đeca odma počnu trkat. Polako, to ide zadnje.

Bujrum
Gost
Bujrum

Vazda je svijetlo na kraju tunela, samo da se ne zapetljamo kad se stigne do petlje 😉

Send this to a friend