Ekonomija

Turistički potencijali Crne Gore prezentovani Kinezima u Dubrovniku

Delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma, koju je predvodio državni sekretar, Damir Davidović, prezentovala je predstavnicima kineske turističke privrede potencijale Crne Gore na „Silk Road Tourism“ konferenciji, koja je održana od 24. do 26. aprila u Dubrovniku.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ističu da su prisutni na konferenciji imali priliku da čuju više o tome kako da privuku kineske turiste, šta da ponude i kako da najbolje prezentuju turističke potencijale regiona na tom velikom tržištu.

Davidović je tokom prezentacije „Turistički razvoj na primjeru Crne Gore“ predstavio našu zemlju kao turističku destinaciju, ostvarene rezultate, dosadašnje trendove i najave turističke privrede za tekuću godinu.

“Naglasio je da je Crnu Goru 2017. godine prvi put u istoriji posjetilo dva miliona turista, te je ostvareno gotovo milijardu eura prihoda u tom sektoru. Takođe, predstavljeni su razvojni turistički projekti na primorju i sjeveru Crne Gore, gdje je ukazano na njihov potencijal za dalji rast turističkog prometa i ukupno unapređenje destinacije”, dodaje se u saopšenju.

Davidović je kazao i da broj kineskih turista u Crnoj Gori rapidno raste u nekoliko posljednjih godina.

“Tokom 2017. godine, Crnu Goru je posjetilo više od 23.000 kineskih turista, što je povećanje od oko 100 odsto u odnosu na 2016. godinu. Prema trenutno dostupnim podacima o najavljenom bukingu i dolascima, kineskih turista će ove godine u Crnoj Gori biti još više, pa se očekuje novi rast. Kina je jedno od najznačajnijih emitivnih turističkih tržišta u svijetu, sa više od 120 miliona turista godišnje”, naveo je.

Konferenciju je organizovala Kinesko-jugoistočno-evropska poslovna asocijacija (CSEBA) i Internacionalna privredna komora „Put svile“ (Silk Road International Chamber of Commerce – SRCIC).

Održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Hrvatske, a pored investitora i turoperatora iz Kine, predstavile su se i kompanije iz Hrvatske i Crne Gore, koje posluju u oblasti zdravstvenog i nautičkog turizma.

Delegacija Ministarstva sastala se sa potpredsjednikom i generalnim sekretarom Internacionalne privredne komore „Put svile“ Čongang Lijem, kao i predstavnicima privrede na odvojenim sastancima.

Ž.N.

Send this to a friend