Ekonomija

Turistički radnici žive od vikenda do vikenda

foto: Pobjeda

Turistički radnici Budve i Petrovca žive od vikenda do vikenda. Nadali su se otvaranju granica. Rusi i Srbi bi im popravili situaciju, ali kažu ništa od toga. Ostalo je malo vremena. U zadnjih pet dana prisutni su Bjelorusi, Ukrajinci, Poljaci, Mađari, ali sve je to 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Neki smatraju da je ova sezona propala i da se već sada treba okrenuti idućoj i pripremiti kvalitetnu ponudu. Na turoperatore i turističke agencije se više ne mogu osloniti, pitanje je i koliko će njih opstati. Ponavaljaju da ništa neće biti kao prije i da niko u svijetu ne zna šta će biti, piše Pobjeda.

Cijene mobilijara na plažama su od pet do šest eura, međutim radnim danima neke su prazne a neke popunjene do pola. Na moru samo jedan brodić vozi do Havaja. I on je počeo da saobraća tek u petak, inače potražnje nije bilo. Ostali stoje ,,parkirani“ već duže vrijeme. Vlasnici suvenirnica kažu da su oni bili prvi na ,,udaru“, niko im, kažu, ne ulazi.

Ugostitelj Krsto Niklanović, vlasnik restorana ,,Jadran“ pokazuje pazar od 27. jula na kojem stoji iznos od 5.094, a istog dana prošle godine bilo je 20.343 eura. Kaže da mu je gostiju 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, vikendom 17 i da procjenjuje da je će ova sezona biti 93 odsto lošija od prošle.

“Daleko je reći da je to dobro. Oće li biti bolje niko ne zna. Počeli su neki stranci da dolaze iz Bjelorusije, Ukrajine, nešto Poljaka, ali kada se sve sabere to je ništa. Ne zavisi ništa od nas nego od drugih zemalja i kakve su situacije u okruženju. Bila je priča da ćemo imati posjetu Rusa, ali ništa od toga. Naši tradicionalni gosti su iz Srbije, ali ni od toga ništa, ne znamo hoće li ih biti. Koliko zavisi od nas toliko zavisi i od njih. Sada živimo od vikenda do vikenda, nikad ne znamo kako ćemo prometovati”, kaže Niklanović za Pobjedu.

Komentariše Vladin paket pomoći turizmu i kaže da se on svodi na 111 eura po radniku i da je to za njih veoma malo.

“Jedino se treba nadati stimulativnim kreditima. Ja srećom nemam kredita jer smo se pružali koliko možemo, nijesmo izigravali ne znam što. Lako je uzeti pare, ali treba ih vratiti. Treba dati grejs period dvije, tri godine sa smanjenom kamatom. Država mora da ulaže u nas da bi opstala”,  tvrdi Niklanovoć.

O najavama smanjenja PDV-a ugostitelji bruje već godinama.

“Pošto sam stalno u nekim udruženjima, ,,brujimo“ godinama o smanjenju PDV. Za nas koji ,,pravimo“ više para treba da bude manji porez. Nije još ujednačen porez, hotelima sa pet zvjezidaca je manji. Treba odrediti i nama i njima iste poreze, a ne kao da živimo u drugoj državi. Kao da ja ne kupujem na isto mjesto robu za restoran”, ističe Niklanović.

Što se tiče iduće sezone kaže da će biti bolja za nekih 35 odsto ako sve bude kako treba, i nađe se vakcina.

“Mi smo avio-destinacija. Vrlo je teško se nadati nečemu dobrom, nadamo se da ćemo biti nešto malo bolji od ove godine ali će daleko biti od sezone 2019. i 2018. Treba biti objektivan i sagledati globalnu situaciju. Firme na zapadu bankrotiraju, a ti radnici su naši turisti koji treba da dođu. To je jedan lanac, ako se na 10 mjesta prekine gotovo je”, kaže Niklanović.

On dodaje da sada treba da se radi na promociji, i to ne na sajmovima jer su oni prevaziđeni. Sada se kaže sve radi elektronski.

Ovaj poznati ugostitelj kaže da sve ovo treba preživjeti, prvo zdravstveno pa onda ekonomski.

“Sitni kolačić treba svi da podijelimo, a ne neko da ima dosta a neko da nema ništa. U trgovačkim lancima svi su digli cijene, dajte i oni da se solidarišu, da banke budu te koje će nas stimulistati, jer ako mi nemamo prometa nemaju ni banke”, poručuje Niklanović.

foto: Pobjeda

Njegov brat Željko Niklanović koji ima ugostiteljski objekat “Paštrovića dvori” u selu Blizikuće na Svetom Stefanu kaže za Pobjedu da tek tamo nikoga nema i da u smještajnom dijelu ove godine nije imao nijednog gosta.

U restoranu ima ali vrlo malo.

“Ove godine sam napravio seosko domaćinstvo angažavao sam se da to imanje obradim. Počeo sam sa proizvodnjom maslinovog ulja, vina, rakija … međutim ove godine nećemo imati kome to da prodamo. Čak imamo u sklopu seoskog domaćinstva i smještaj, nijednog gosta još nijesmo imali i to što mi je bilo rezervisano sve je stornirano. Smatram da je ova sezona propala. Mi radimo da bismo održavali kondiciju. Imamo toliki broj zaposlenih da moramo tim ljudima da damo šansu da bi neku platu zaradili”, smatra on.

Ostao im je avgust, a po njegovim riječima ako bude ovako, šanse da se nešto napravi od sezone su minimalne.

“Septembar zavisi od vremena. Ako bude kišan preko vikenda nećemo imati ni domaćih gostiju tako da smo i tu hendikepirani. Za dogodine se treba pripremati. Pokrenuti turizam, baziran na čarter destinaciji, koji je jedan ogroman proces. Bio sam dugo direktor ,,Kompasa“ za Južni Jadran i organizovati jedan čarter iz inostranstva sa svim promocijama, cijenama ugovorima to je proces koji traje mjesec i po dana. Naša je šansa da organizujemo sljedeću sezonu i da razgovaramo sa avio-kompanijama za koje ne znamo hoće li uopšte raditi”, kazao je Željko

Niklanović dodajući da crnogorsko turističko tržište treba da formira cijene.

“Mi smo sve sveli na buking turizam, vjerujte nije to taj turizam. Sad su stavili 30 do 70 odsto akcija. Nema u turizmu akcija ima cjenovnik i kvalitet usluga. Imate poklone za djecu, nagradite nekog ko boravi 21 dan da mu date dva dana gratis ili izlete i to je to”,  tvrdi mlađi Niklanović.

U hotelu Budva samo 14 gostiju. Direktor ovog objekta Mića Ivanović kaže da je popunjeno nešto oko 10 odsto.

“Kapacitet hotela je 160 ljudi, odnosno 81 soba. Prošle godine smo bili puni u ovo vrijeme, pa čak i u predsezoni”, kaže Ivanović.

I on kao i njegove kolege primjećuje da se pojavljuju strani gosti.

“Imamo rezervacije Bjelorusa i Ukrajinaca, ali još uvijek nijesu potvrđene. Očekuju da im njihova zemlja potvrdi da li kada se vrate trebaju da budu u karantinu. Očekujemo nekoliko dobrih dolazaka u narednom periodu”, uvjeren je Ivanović.

Hotel je bio otvoren cijelo vrijeme, a prve goste su primili 1. juna.

“Ove godine smo se bazirali na domaću klijentelu i dali dobar popust, više nego 50 odsto pa imamo nešto i domaćih gostiju vikendom pretežno, radnim danima manje. Učestvujemo u kampanji ,,Ljetuj doma“. Pratimo što će biti sa virusom i da budu neke države otvorene ka nama, recimo Velika Britanija, Izrael”,  kazao je Ivanović.

Tvrdi da će se održati u smislu da budu otvoreni cijele godine i da zadrže radnike, a o zaradi ne razmišljaju.

“Zarade nema od kraja prošle sezone. Tako da iako bude gostiju u avgustu, septembru, oktobru nećemo moći da pokrijemo gubitke. Restoran nam radi sa 10 odsto u odnosu na prošlu godinu”, tvrdi Ivanović.

On procjenjuje da ako virus potraje odraziće se i na sljedeću godinu.

“Ako ga zaustavimo do kraja godine onda će sljedeća biti dobra”, smatra Ivanović.

Direktor restorana “Mocart“ u starom gradu Luka Vučković smatra da optimizma uvijek treba da bude.

“Radimo na 10 do 15 odsto od prošle godine. Za praznike smo radili 25 odsto, evidentno je malo povećanje turista. Ako budemo došli na nekih 30 odsto za avgust i septembar ja ću biti zadovoljan. Sad dolazi zima i treba znati kako ćemo se ,,izvući“ sa radnicima”, ističe Vučković.

Bili su kaže nedavno kod predsjednika Opštine Budva da se dogovore oko olakšica za zakup terase i oko odvoza smeća i kaže da su na dobrom putu da dobiju velike popuste što će im olakšati poslovanje.

“Sad ide treći paket mjera ujedno i samnjenje PDV pa ćemo vidjeti. Možda sada treba investirati u preduzeće, obnoviti baštu, kuhinju, srediti lokal za sljedeću godinu sa nekim malim kreditnim stopama i onda bi se moglo nekako. Samo da pokušamo da izvučemo zimu i sljedeća godina mora biti bolja. Svi pričaju o vakcini, da je skoro izvjesna. Kada ona krene moramo očekivati povećanu potražnju za Crnom Gorom jer je turizam grana koja se obnavlja. Nadam se i postsezoni koliko toliko. Ljudi su željni putovanja, željni su plaža vole da se kupaju”, kaže Vučković, smatrajući da je dobro što su hotelijeri spuštili cijene i donekle popunili Budvu domaćim gostima.

“Da nijesu spuštili cijene ne bi imali ni ovih 15 odsto. Dosta je restorana, a mi svi živimo od turista”, ističe Vučković.

“Pitanje je koliko je država spremna da pomogne jer su svi u problemu. Bili bi u mnogo boljoj poziciji da smo članica EU, ali dobro je da je država odlučila da smanji PDV. To će dosta da nam pomogne. Međutim, malo je na godinu dana, potrebno je makar na dvije godine, jer bi mogli do tada da se obnovimo”, mišljenja je Vučković.

Smatra da moraju da poboljšaju kvalitet ponude.

“Ne treba da se žalimo, budimo realni, stanje je takvo kakvo jeste. Nije sjajno, moramo da budemo solidarni i razumijemo jedni druge i mi državu i opštinu i oni nas. Mi smo partneri. Mislim da ćemo naći zajednički jezik da ovo preguramo”, kaže Vučković

Njegova je procjena da će turizam opstati, ali da će biti promjena.

“Naša je šansa da se okrenemo eko i zdravstvenom turizmu kao i rekreativnom jer imamo ogromne potencijale za to. I kongresni turizam bi mogao da bude značajan. Moramo da nudimo naše proizvode i naša autohtona jela i da zapošljavamo naše ljude. Da gradimo zdravu, čistu i sigurnu destinaciju”,  poručio je na kraju Vučković.

Biće i boljih godina

Menadžer prodaje hotela “Rivijera” u Petrovcu Nemanja Kovačević ne procjenjuje da će se nešto promijeniti. Funckionišu sa vrlo malo gostiju i smatraju da će morati da zatvore već u septembru.

” Interesovanje je vrlo slabo. Dominantni su gosti iz Crne Gore koji su niske platežne moći. Biće i boljih godina. Počeli smo 17. juna a bilo je predviđeno da počnemo 22. marta. Trebali smo da zatvorimo hotel 5. novembra, a vjerovatno ćemo ove godine morati u septembru. Mislim da virus ne može tako lako iščeznuti, neizvjesnost je velika i ovo je veliki udar na džepove svih stanovnika svijeta. Neizvjesnost je najgori neprijatelj turizma. U kriznim situacijama svakako će luksuz prvi da trpi, a turističko putovanje je jedna vrsta luksuza tako da ne očekujemo neko poboljšanje u narednom periodu već, nažalost, konstantno loš turistički rad”, procjenjuje Kovačević.

Hotel “Rivijera” je, kaže bio poznat da se u ovom vremenu tražio krevet više, ali se sve izmijenilo.

“U strukturi naših gostiju za prošlu godinu su bili Rusi, Njemci, nešto Francuza, Italijana dok je crnogorskih gostiju bilo 0,3 odsto. Ove godine su dominantno domaći, po koji stranac ali vrlo slabo. Dali smo akcije do kraja sezone 35 eura po danu na bazi polupansiona, djeca od 6-12 godina popust 50 odsto, a djeca do šest godina gratis”, kaže Kovačević, ali i pored toga interesovanje je malo.

Mića Ivanović smatra da su u ovoj pandemiji najgore prošle turističke agencije i turoperatori koji, kaže, više i da ne postoje.

“Tu nema pravila, biće ih nešto ali će im princip rada biti potpuno drugačiji. Korona je potpuno promijenila turizam za 180 stepeni. Budva se promijenila, prvi put da ljudi sa sjevera mogu doći i vidjeti što mi to nudimo”,  kaže Ivanović i smatra da će se hoteli zatvarati redom nakon 15. avgusta, a pogotovu veći hoteli koji neće moći više da izdrže.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Bio je u Kotoru nekad u vrijeme 80 tih
Ugostitelj Bozo Buzdovan
Kod njega je covjek bez para mogao dobiti obrok i casu vode bez problema
Imali idje u CG danas takvoga
Nevjerujem

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Drzite cijene pa i akojekriza

Maki
Gost
Maki

Nista bez Srbije i Rusije,sad je valjda svima jasno …..

KPJ
Gost
KPJ

Mi i turizam
Kao Marko Kraljevic i TV
Sve nam se svodilo na oguli gosta pa doso ili ne doso nikad vise
Na hiljade primjera
E sad nece da moze vise
Kako Sojic Srecko kaze

Perjanik
Gost
Perjanik

Uh Krsto kako ces se navici sa 20 na 5 hiljada kukala ti majka, bas mi vas je žao

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Od nedelje do nedelje

Sinjore
Gost
Sinjore

Sa ovakvim ugostiteljima i ovakvom vladom neminovan je bankrot. I ne treba da se spasu.

D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

To ću da vidim posle ako mi izbaci kompjuter da kupim mornar i da ga pobratimim sa crvenom zvijezdom.

I...
Gost
I...

Pa kaze: “Od vikenda do vikenda, od nedelje do nedelje…”

Dijamant
Gost
Dijamant

Stvarno ne znam sto se čeka,zašto ne otvorimo vise granice za Srbiju i Rusiju.Pogotovu citam juce da su turisticki centri u Srbiji povećali cijene zbog nemogucnosti odlaska ljudi u inostranstvo.Mi bi sa ovakvim ponudama kao sto su sadasnje imali popunjene 100% kapacitete.Dajte vise otvarajte granice.

D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

Ćile oborika 😆

Bnjj
Gost
Bnjj

I kad su rekordne godine bile radnici su radili za bijedne plate svaki dan. Cg turizam za 90%ljudi je tužna pričča

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Koliko ste pokrali turiste u prethodnih 20 godina sa cijenama kao da ste elita, čudo da nemate svi po nekoliko desetina hiljada na računima. Ne znam što se žalite

D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

Radi li podmorski kabal za italiju terna je li počeo.

Pjer
Gost
Pjer

Sa gostima iz Srbije i Rusije se pozdravite
Ako ista u glavu imaju

Aok
Gost
Aok

Ne ide to tako kako ti to zamisljas mali perice

Prešo
Gost
Prešo

A u Dibrovnik danas sleće 30 aviona, a u Tivat 5.
Kakva nas zima čeka ni sami nismo svijesni.
Otvarajte granice više.

građanin
Gost
građanin

kolko kukakju od aprila. Ljudi na sjeveru CG tako zive 50 zadnjih godina.. tako da trt za vas sto ne mozete kupit dva stana od sezpone ove godine

Realista
Gost
Realista

Hrvatska je puna jer su smanjili cijene. A vi na budvansku rivijeru jos ste digli o samoposlugama i da ne govorim. Ovako nesto je trebalo da se desi da svatite da ima drugih destinacija koje su lijepe a povoljnije. Niste bogom dati to morate svatit ili gladujte

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Dosta ste ga zivjeli i ko bubreg u loju.. evo bog namjesti i da normalni narod moze uci u hotele sa 5*…

Bernie Sanders
Gost
Bernie Sanders

Neka NKT plati poreze turistickim radnicima na kraju godine, za ovo neko treba da odgovara, Hrvatska je krcata sada, a ovdje da se ovo desava, da se proglasi epidemija u sred ljeta dje 80% ljudi nema nikakve simptome, a niko ni a da kaze na zahtjev da se Rusima dozvoli ulazak. Jeste li vi normalni NKT evo samo me to… Više »

Oluja20
Gost
Oluja20

Hrvatska nema litije i “derbi”. Ovo ste namjerno napravili da bi optužili vlast i oslabili državu, našlo se 300 junaka da se zaraze i žrtvuju za srpstvo

KO BOKA
Gost
KO BOKA

U Dobroti samo u Kolarecica hotel “” Huma “” gosti ima
Paprene cijene za svijetske biznismene
😂

Mirko
Gost
Mirko

Ma baš mi žao švercera… Srce mi se cijepa 😂

Miko
Gost
Miko

Dosta ste i otimali ,hocete 6 eura za niksicko pivo!! Neka malo, da osjetite i da se spustite na zellju !!

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Čitam komentare i vidim da su ljudi dosta kivni jedni na druge. Zašto je to tako? Zato što oni imaju mnogo manje. Cifra od 5000 je veća od 300, ali od tih 5000 treba platiti niz rashoda, tako da je pitanje koliko će na kraju ostati. Sa druge strane, cilj svakog preduzetnika je da uvećava svoj kapital, što je sasvim… Više »

Sta reci
Gost
Sta reci

Konacno jedan normalan komentar. Ja sam preduzetnik i to je ziva istina sto pricas. Kad treba u neki posao da se udje 95% ljudi nema hrabrosti da rizikuje u zivotu a kad pocne da zaradjuje svi ga pljuju i kazu “lako je njemu”. Sve zavisno i ljubomorno. A od pocetnog ulaganja do dobiti treba dosta nervoze, stresa i rada da… Više »

čitaoc
Gost
čitaoc

“Budva se promijenila, prvi put da ljudi sa sjevera mogu doći i vidjeti što mi to nudimo”… Bravo, najzad.

Simo Matavulj
Gost
Simo Matavulj

Jos jedan dokaz da je najvise turista iz Srbije. Pa nek ove glavonje i dalje zatvaraju granice.

Darko
Gost
Darko

Lažete, u Budvi su cijene mobilijara od 5 do 20€(Mogren).Espreso i dojč u “Mogrenu” 3€, u Perli 2,75€, u Rivi 3€…Kako vas nije sramota da pisete ovakve tekstove???!!!

Milosh
Gost
Milosh

Ovaj Krsto je najnamazaniji ugostitelj, koje je Crna Gora ikad imala. Veli da drzava mora da ulaze u njega, da bi opstala. Vrhunac bezobrazluka.

Nisam normalan
Gost
Nisam normalan

Od vikenda do vikenda od nedelje do nedelje eto tako zivim ja na sve to sam navikla… iznajmite apartmane jedni kod drugih budite gosti da vidite kakvi ste

NK grad
Gost
NK grad

Crna Gora mora da se okrene proizvodnji i pravim djelatnostima, a ne posluzivanju nize i srednje klase, koja dolazi iz srbije i Rusije.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Zaboravili ste na jednu klasu, višu, ah da, možda su oni dobro došli po Vama ili smatrate da oni ne postoje. Samo me zanima kojoj Vi klasi pripadate!?

NK grad
Gost
NK grad

Ja pripadam srednjoj klasi. Visoka strucna sprema. Stabilna zarada, da se zivi normalno, odjeca, hrana, racuni. Crnoj Gori treba proizvodnja, a ne turizam.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Onda ste sebe svrstali u kategoriju onih što ne treba posluživati. Niste mi jasni, kako to državi koja ima more, reke, jezera, planine, ne treba turizam?Turizam je važna privredna grana …..Tako počinje lekcija o turizmu. Pročitajte je.

Milosh
Gost
Milosh

@Pre svega covek, elitni primorski turizam je mozda 5% ukupnog turizma. Smjestajni kapaciteti su kvaliteta za nizu i srednju klasu turista u oko 95% slucajeva. Ukoliko jedna DRZAVA treba da se oslanja na nesto primorskog turizma, onda ta drzava nema buducnost.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Smeštajni kapaciteti se @Milosh mogu poboljšati.

Milosh
Gost
Milosh

Ne mogu za narednih 50 godina. Sve je to starudija i improvizacija. Crnoj Gori trebaju fabrike, proizvodnja, sklapanje za bogate kompanije, izvoz. A ne bogacenje leziljebovica tokom 3-4 mjeseca, koji “vile” nisu okrecili vani poslednjih 20 godina.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Sve je moguće. Treba napraviti prvo nešto od onoga što imate. Hvala Bogu, vaša država ima za to potencijal. Međutim, treba znati i umeti.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Niste prilagodili cijene domacim turistima! Neki hoteli jesu, ali najveci dio restorana i privatnog smjestaja nije. Sramota je da u polupraznom plaznom restoranu platite dva soka 5 eura! A kolika vam je nabavna cijena i o cemu pricamo onda?

Mekely
Gost
Mekely

U Budvi cijene kao u najboljin danima a hoce da privuku domaceg gosta.Gdje vam je tu logika ,,turisticki poslenici,,?

Med.
Gost
Med.

Samo kukaju a kad su bili ogromni pazari ranijih godina nijesu se pretrgli da povecaju plate,plate poreze i doprinose…

Sta reci
Gost
Sta reci

Decko ne pricaj nesto sto ne znas. Kod Krsta konobari imaju platu od 800 do 1000 eura plus baksis koji nije mali. A poreze imamo najvece u evropi

Aok
Gost
Aok

Koji porez, “nalog šanku” za ribu od 60e/kg je li?

Oluja20
Gost
Oluja20

Ma šta kažeš Krsto, 5000 dnevni promet i ne možeš da opstaneš nego da dijelimo svi mali kolačić? S građanima koji rade za 300 eura da dijeliš kolačić od 20.000 prometa dnevno, znači mjesečno 600.000 eura, za sezonu tri miliona eura? A to je prijavljeni promet, đe su nalozi šanku i ostalo? Ima li neko ko je nekad u životu… Više »

Fangio
Gost
Fangio

Tacno cijeloga zivota kuka 100 e naplati ribu iz zamrzivaca u Barselonu troje veceraju ribu i flasa vina 67 e na obali provjereno

Sta reci
Gost
Sta reci

Ja vazda dobio racun tu. I ma vecinu mjesta. Restorani i obicni kafici kucaju ogromnu vecinu. Bolje da pricas tu pricu za nocne klubove, pivnice, diskoteke koje i tokom noci.

Miki
Gost
Miki

Sve je u računu,često i kuver. Gdje vidim kuver,za bakšiš uredno dam 0.

Davor
Gost
Davor

Dobra ktsto 1000€ dnevno primorcima malo

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zato će iduće ljeto,potuć sve rekorde u zaradi.

Send this to a friend