Ekonomija

Turizam u fokusu saradnje Crne Gore i Kine

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se danas sa novim ambasadorom Kine u Crnoj Gori Liu Đinom, a sagovornici su izrazili zadovoljstvo odnosom i ekonomskom saradnjom između dvije države, ali i istakli da postoje nove prilike za unapređenje.

Liu je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglasio je da sve više kineskih turista posjećuje Crnu Goru i da su vizne olakšice koje je Crna Gora uvela veoma značajne za rast posjeta iz Kine.

“Takođe, on je istakao da očekuje nastavak pozitivnog trenda i povećanje interesovanja kineskih turista za Crnu Goru”, navode u Ministarstvu.

Radulović je izjavio da se u Crnoj Gori predano radi na unapređenju kvaliteta iskustva turista, kao i na prilagođavanju ponuda preferencijama kineskih turista, koji ove napore već prepoznaju.

“On je naveo da je za crnogorski turizam značajno što Kinezi dosta putuju tokom perioda van sezone i da treba dalje raditi na novim ponudama u ovom periodu”, kažu u ovom vladinom resoru.

Povodom ministarske konferencije „Nasljeđe budućnosti“ čiji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma domaćin, a koja se održava pod okriljem Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16+1“, ambasador Liu je najavio da će istoj prisustvovati kineski ministar zaštite životne sredine.

Takođe, Liu je naglasio da će kineska ambasada i institucije zadužene za inicijativu „16+1“ dati bezrezervnu podršku organizaciji ove konferencije koja se održava od 19. do 21. septembra u Podgorici.

Radulović je istakao da je konferencija odlična prilika za razmjenu iskustava u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom i da očekuje da će to biti samo početak saradnje sa Kinom u ovoj oblasti.

Send this to a friend