Ekonomija

U aerodrome će biti investirano najmanje 200 miliona eura

Osman Nurković

Prvi put čujem za firmu Fideliti konsalting u pokušaju zainteresovanih grupa da posredstvom pojedinih medija diskredituju kompletan proces koncesije aerodroma i stvore negativnu atmosferu. Naša odluka da nacrt koncesionog akta damo na javnu raspravu je korak više ka boljoj transparentnosti procesa, znate da to nije bio slučaj u svim državama koje su već sprovele ovakve ili slične koncesione aranžmane, rekao je u intervjuu Pobjedi ministar saobraćaja Osman Nurković.

Onje ubijeđen da ova koncesija vodi ka snažnijem ekonomskom razvoju države Crne Gore, a samim tim i boljem kvalitetu života građana i ona kao takva mora biti predmet stručne analize, a ne prepucavanja putem medija i društvenih mreža.

“Navešću samo neke od ključnih parametara, koje smatram veoma bitnim za najvažnije interesne strane u ovoj priči za državu i građane Crne Gore, ali i zaposlene u kompaniji Aerodromi Crne Gore. To su investicije, visoki poslovni standardi i nova znanja u ovoj oblasti koje očekujemo od koncesionara, kao i nova radna mjesta. Ukupne investicije za podgorički i tivatski aerodrom, u periodu od narednih 25-30 godina, procijenjene su na najmanje 200 miliona eura. Očekujemo da će privatni partner uložiti više od 100 miliona eura u proširenje infrastrukture”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima ono što je posebno važno jeste obaveza koncesionara da razvije aerodrom u Tivtu i da nadogradi aerodromske kapacitete kako bi zadovoljio zahtjeve sigurnosti i bezbjednosti.

“Znajući koliko je lokacijski Tivat važna odrednica, a imajući u vidu sadašnje kapacitete tog aerodroma, koji nije osposobljen ni za noćne letove, jasno je zašto je investicija u ovaj aerodrom najveći prioritet. Pored ulaganja u postojeće, postoji obaveza koncesionara da izradi prefizibiliti studiju i poslovni plan za aerodrome u Beranama i Ulcinju, na osnovu kojih će Vlada odlučiti o njihovom puštanju u rad. Ne smijemo zaboraviti ni značaj znanja i bogato međunarodno iskustvo koje sa sobom donose privatni partneri, profesionalizovani za upravljanje aerodromima”, naveo je on.

Nurković očekuje da će to rezultirati boljim maržama i profitabilnošću, što će, posredno, povećavati iznos koncesionih naknada Vladi.

“Čujem u javnosti dosta dilema oko broja zaposlenih. Analiza IFC-a procjenjuje da će do 2030. godine na crnogorskim aerodromima biti oko 900 zaposlenih, što je oko 60 odsto više u odnosu na sadašnji broj. Uzimajući u obzir sve navedeno, uvjeren sam da će eventualna koncesija na aerodrome biti značajan podstrekač još intenzivnijeg rasta lokalne ekonomije i turizma kao jedne od ključnih razvojnih grana”, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje zna li ko je naručio analizu od Fideliti konsaltinga, koja se pojavljuje u medijima i kako komentarišete navode iz te analize Nurković je istakao da je prvi put sada čuo za Fideliti konsalting u pokušaju zainteresovanih grupa da posredstvom pojedinih medija diskredituju kompletan proces i stvore negativnu atmosferu.

“Naša odluka da nacrt koncesionog akta damo na javnu raspravu je korak više ka boljoj transparentnosti procesa, znate da to nije bio slučaj u svim državama koje su već sprovele ovakve ili slične koncesione aranžmane. Činjenica je da je ova koncesija korak više ka snažnijem ekonomskom razvoju države Crne Gore, a samim tim i boljem kvalitetu života građana Crne Gore i ona kao takva mora biti predmet stručne analize, a ne prepucavanja putem medija i društvenih mreža. Usmjerićemo se ipak ka jednoj ozbiljnoj javnoj raspravi, gdje će svi imati priliku da saopšte svoja mišljenja lično i na licu mjesta. Argumente i odgovore imamo, spremni smo za zrelu i činjenicama potkovanu diskusiju”, pojasnio je on.

Nurković je posebno naglasio da se u ovoj fazi govori o nacrtu koncesionog akta, javna rasprava je upravo organizovana da pruži priliku svim zainteresovanim subjektima da daju mišljenja, sugestije, komentare.

On ističe i da je logično da postoji interesovanje stranih kompanija i za crnogorske vazdušne luke.

“U prilog tome je i činjenica da je Crna Gora prepoznata turistička i investiciona destinacija. Očigledno je da velike kompanije prepoznaju potencijal kojim raspolažemo te da razmišljaju na koji način mogu svoj kapital valorizovati i angažovati”, kazao je ministar saobraćaja.

Na pitanje da li ima detaljnije informacije da li će doći do kašnjenja u izgradnji prioritetne dionice auto-puta Nurković je odgovorio da je dobio uvjeravanja od kompanije CRBC, kao i od menadžmenta CCCC da će dionica Smokovac -Mateševo, autoputa Bar-Boljare biti završena u ugovorenom roku, odnosno ukoliko dođe do produžetka roka da će taj produžetak biti najmanji moguć.

“Međutim, analize sačinjene od strane nadzora na projektu i subjekata na strani investitora, posmatrajući stepen realizovanosti najzahtjevnijih objekata na ovoj dionici autoputa, te specifičnosti i vremenska ograničenja zbog tehnologije izvođenja radova, a sa druge strane preostali period vremena, ne ulivaju nam potpunu sigurnost da će izvođač radova prvobitno kašnjenje u izradi projektne dokumentacije uspjeti nadoknaditi u preostalom vremenu za završetak projekta”, naveo je Nurković..

Istakao je da je činjenica da je izvođač radova uposlio značajne kapacitete, što je i vidljivo i mjerljivo duž cijele dionice, gdje se vide jasne konture budućeg auto-puta, kako na otvorenoj trasi tako i na tunelima i na mostovima, ali isto tako činjenica je da investitor od prvog dana ima jasan i dosljedan stav da je na prvom mjestu kvalitet izvedenih radova, bezbjednost radnika i zaštita životne sredine i da za to nema kompromisa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jonuzator
Gost
Jonuzator

Jeste, svi cemo zivjet debeli i srecni od izdavanja hhahaja

How yes no
Gost
How yes no

Moja je baba zborila: ,,Laži, Lažo, da se veselimo”.

Baki
Gost
Baki

Sve sto je na zdravim osnovama punilo budzet, sve ste prodali. Pare idu iz zemlje. Ovome treba kupit dvije koze i poslat ga nedje na Čakor da cuva. I njega i sve njemu slicne. Užece 100 miliona, potrosit ža tri mjeseca i poslije narednih 30 godina prst u uvo i da pjevamo. Onda možemo sa ovima iz sirije pod ruku… Više »

neko nebitan
Gost
neko nebitan

što ne date Sozinu i Željeznicu na koncesiju?

Milisav
Gost
Milisav

Šta ima od tih 100 miliona običan građanin koji se krpi da pođe neđeljom do Bečića da se iskupa? Nema ništa, baš ništa.ionako pare od turizma idu na krpljenje budžeta

Siromah 💃
Gost
Siromah 💃

Dje je moja niksicanka iz naselja. 👍

Rile
Gost
Rile

Blaga nama kad nam Nurkovic kroji ekonomiju Drzave , a on bi sve dao na koncesiju sto valja na 100 g . Ako treba

Koncesija
Gost
Koncesija

Nurko prvo rece 100 miliona pa sad 200 …., mala razlika ….odluci se …Ili procitaj fino sto su ti napisali haha

Stavor
Gost
Stavor

Ukupno 200 miliona za period od 25 do 30 god, a odmah po preuzimanju koncesionar ce biti u obavezi da od ukupne sume za investiranje ulozi preko 100 miliona! Jel ti sad jasnije? Nije dovoljno samo znati citati, potrebno je i malo mozga da se razumije procitano!

Koncesija
Gost
Koncesija

Hahahaha polako Bosnjaku ja znam da bi ste vi sve da mozete na koncesiju dali , Aerodromi mogu bez garancije Drzave da uzmu kredit ,ostanu drzavna imovina i sami se valorizuju , posto su rudnik para …, ali posto se odje namjestaju lagane pare nekom koncesionaru neka mu je sa srecom , samo ne vjerujem da ce on prastati dugove… Više »

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Sto ne uloziste u aerodrome nego u autoput?

Stefan
Gost
Stefan

Nurkovicu, ako planiras da ih das Turcima bolje ti je da odmah odustanes od te ideje..Mada ih i sada drze turci, tj. SD sto mu dodje na isto.

Ivan
Gost
Ivan

Gospodine Nurkovicu, jedino adresa gdje bi vi trebali da odete je Spuz. Nadam se da ce stvari kad tad doci na svoje, i da ce se zagovornici ovih korupcionih I stetnih poslova naci tako gdje bi u svakoj normalnoj drzavi odmah bili upuceni.

Jonuzator
Gost
Jonuzator

Ne može u Spuž. U Bjelopoljski neka ide.

Cuca
Gost
Cuca

Aerodrom u Tivtu treba zatvoriti za komercijalne letove i ostaviti ga samo za privatne. Mislite da sadasnjih 50 letova dnevno nisko preko grada da se prozori tresu na kucama, a hocete i nocne letove, doprinose turizmu i projektima Porto i Lustica? Sredite vi aerodrom u PG i bolju putnu infrastrukturu sa primorjem. A ne se 100km vozi po tri sata.

Subasa
Gost
Subasa

E na koje su nas grane doveli ovi kad radi 100-200 miliona daju najvredniju drzavnu kompaniju. Te pare sto dobiju ce odma da daju za plate i penzije jer se vise nemaju dje zaduzit, a nakon toga mogu poceti da prodaju gradjane jednog po jednog ili da proglase bankrot.

Bijela
Gost
Bijela

100-200 miliona, ali u periodu od 25-30 godina. Ne odmah po preuzimanju. Velika razlika.

Stavor
Gost
Stavor

U zakup se daju, 200 miliona zakupac ce biti u obavezi da investira, da placa zakup, da placa koncesiju, da placa ekoloske takse, da placa poreze, doprinose, porez na dobit i td.

Momo
Gost
Momo

Citaj Stavore mnogo si pobrkao loncice.

Koncesionar
Gost
Koncesionar

Kakve cu pare da obrcem odje , pa sve jee presmijesnoo :))))) hvala Vladi CG hahaha

Komsho
Gost
Komsho

A da aerodrome ofarbamo u zeleno ?

Čioda
Gost
Čioda

Prohujalo sa………

Komsho
Gost
Komsho

On bi dao Turcima sve u CG na koncesiju ili prodao.
Dao bih Njemcima aerodrome dzabe, da vidite za par godina bi i aerodromi i ljudi na njdmu bili kao da su iz Njemacke !

Logicno
Gost
Logicno

Ova ekipa bi dala.i drzavu na koncesiju na nekih 30 godina , a svi oni.ce u penziju za 5,6 godina eventualno 10 i onda ih briga potpuno za dugove i nepromisljene poteze , pravdace to argumentima kao uvijek ‘u tom trenutku je to bilo pravo resenje’ :)))

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Ovaj Nurkovic je vruhnski strucnjak vjerujte mi , sve je tacno sto kaze ……., a okleee …., sto zna ovaj .

Monte Gusinje
Gost
Monte Gusinje

On je stručnjak za grabulje i lopate. Time se nekad bavio!

Bosnjaci
Gost
Bosnjaci

Ada neka sve ide na koncesiju i ova Drzava , nas briga za CG mi smo Bosnjaci 😂😂

Glukoza
Gost
Glukoza

Kako bi ih sve poveo na neku ekonomiju, da kopaju malo. Da vide sto je rad. I kako se teskom mukom nesto stvara. Bili bi pazljiviji. I ne bi rasipali resurse.

Pedala
Gost
Pedala

Ljudi Drzava je finansijski nestabilna potpuno , moraju odnekle da se vraca dio tih digova pa se daje na koncesiju najjace preduzece , a privatnik samo gleda i iskljucivo svoju korist to je svima jasno , briga potencionalnog koncesionara za CG .

Pezlu
Gost
Pezlu

Koliki ti je % Nurko?

Ivan
Gost
Ivan

I ti svasta prices. Njega samo interest he samo drzavni interes 🙂

Dedal
Gost
Dedal

Jesi li ovo sam sastavio ili je bio timski rad? U svakom slucaju prvi put da nesto konkretno objasnis, koncesija je u ovom ttenutku najoptinalnije rjesenje.A SD hahahaha, prpa bato, a bas su se bili nalegli, a I kapalo im je….

Momo
Gost
Momo

Ni ja ne volim SD ali se ne smije dozvoliti da se toboze zbog njih pravi steta drzavi.

Titograd
Gost
Titograd

Kako nas ojadise ovi privesci SD kuku lele nasoj crnoj gori

Pipun
Gost
Pipun

Iha , sto ce odje da se ogradjuju

Mojsije
Gost
Mojsije

Koncesija je najoptimalnije rješenje. Olako su date ocjene od presjednika Parlamenta.Kao neki zavjet od SDP-a.

Daka
Gost
Daka

Kome je dobro od koncesije bilo osim privatniku!Navedi jedan primjer?

Monte Gusinje
Gost
Monte Gusinje

A procenat za proviziju? Mućni malo!

Killy
Gost
Killy

Morate da im date aerodrome jer njima ne odgovara da nasa država zaradjuje i bude stabilna finansijski, da dostigne evropske standarde. Bolji smo kao sirotinja kojoj upravlja neko drugi. Lako je tako dok kupujete ljude za 20e..

Killy
Gost
Killy

Čitajući svakodnevno tekstove o zakupu aerodroma stičem utisak da se mi u svojoj drźavi ne pitamo ništa. Isto je i u okruźenju. Zato su i razbili Jugoslaviju. Sada uzimaju Telekom, Elektroprivredu, puteve, aerodrome. Prodaju nam njihovo smeće od hrane a naše će oni da uzimaju. Koriste nas za jeftinu radnu snagu a ovdje uźivaju jeftino u elitnom turizmu. Priznajte ministre… Više »

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

To je svakom sa i malo mozga jasno, dok nam prosipaju priču o bajkovitim euroatlanskim i EU integracijama. Nema ništa dok se sam ne pomucis i izboris za svoje!

Dug3,1milijardi
Gost
Dug3,1milijardi

Krajnje je vrijeme da se tunel Sozina ustupi nekom koncesionaru koji će se obavezati da uloži u infrastrukturu, opremanje i osvježavanje (krečenje, novo osvjetljenje i slično) minimum 10 miliona eura za koje će garantovati Vlada! I da period koncesije ne bude kraći od 20 godina!

Todor
Gost
Todor

Priznao je da sadasnje rukovodstvo ne zna da upravlja nego ce zbog toga iznajmit aerodrome “profesionalizovani za upravljanje aerodromima”
I privatnici kod nas samo znaju da smanje broj zaposlenih a ne da bilo sta unaprijede, tako da nova radna mjesta je prica za siroke narodne mase

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

A da radi profesionslizacije u radu damo pod koncesiju Njemcima pravosudje i policiju!!!!

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Bata Cuce, jedino to zvuči logično!

Spuz
Gost
Spuz

Sve da je tacno sto prica o investicijama neka kaze da drzava mora koncesionaru da pred bankama garantuje kredit od 100 miliona to znaci taman toliko ministre a rizici a javne finansije. Objasni narodu zasto trazite nepovoljne uslove. Zasto vi trazite da budete garant njima za kredit? Dajte ih u koncesije ali ne stetno. Mislite da smo blesavi da bi… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Ni da je proveo godissnji odmor na Arktiku?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Nurkoviću nijesi neki stručnjak u ovoj oblasti ali si za sve u pavu,čak si malo detalja iznio.Dokazaoo si da SD-u su na prvo mjesto lični pa onda državni interesi,a i Vsša partija nije bolja.Manjih partija a da imaju oko40%vlasti malo će se naći u svijetu.

nikaddosta
Gost
nikaddosta

Ocekujem brzo i za Sozinu neku koncesiju.A i da se ulozi u oba aerodroma 200 miliona,poslije 30 godina ce biti obicne ruine spremne za ponovno ulaganje.Imace ovdje Katnic dosta posla za koju godinu.

Pajo
Gost
Pajo

Katnic po zakonu o drzavnoj imovini mora da se izjasni o ugovoru odmah po potpisivanju. Vjerujemo u njega da nece dozoliti nezakonitosti a ovaj nazovi ministar ce mu na drugo mjesto objasnjavati ovaj epohalni projekat.

Mili
Gost
Mili

Sad se vise ulaze na godinjem nivou od ovoga sto on prica. Cas 100 cas 200 sta je to na 30 godina. Neka progovori sta je u nacryu ugovora da drzava mora da placa svake godine na ime koncesije razne organe i konsultante. Bruka i sramota.

Biljana P.
Gost
Biljana P.

Katic će valjda po soli zakona za koju godinu u penziju.

Send this to a friend