Ekonomija

U Baru opada stopa nezaposlenosti: Obuka deficitarnog kadra za sezonu

I u barskoj područnoj jedinici sprovodi se niz mjera aktivne politike zapošljavanja: obuka za zanimanje, sticanje posebnog znanja, osposobljavanje za rad kod poznatog poslodavca, javni radovi, pripravnici, samozapošljavanje, realizacija grant šema licima sa invaliditetom. Do kraja godine traje Program stop sivoj ekonomiji, u koji je uključeno 180 mladih visokoškolaca iz Crne Gore.

Programi

“Programi imaju isti cilj – smanjenje nezaposlenosti, osposobljavanje lica za buduće zaposlenje, kako kroz program stručnog osposobljavanja, tako i kroz obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, kurseve posebnih znanja – računara i stranih jezika”, kaže savjetnica u Birou rada Bar Ivana Boljević.

Boljević

Sve ove aktivnosti, dodaje Boljević, dovode do opadanja stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 14,39 odsto. Ona podsjeća da je stopa nezaposlenosti za oko tri odsto manja, u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 17,73 odsto.

Kao i u ostalim biroima rada i u Baru je ovih dana najaktuelniji Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca. U toku je prijava svršenih studenata. A, iz barske opštine već je 150 poslodavaca iz privatnog sektora iskazalo potrebu za jednim ili više visokoškolaca. Najviše traže zanimanja ekonomske struke i pravnike.

Iskustvo

“U toku su i programi obuke za turistička zanimanja, koja su nam, kao što je poznato, u sezoni deficitarna. Povećana je tada  tražnja velikog broja poslodavaca, za ugostiteljskim kadrom sa iskustvom – konobari, kuvari, poslastičari, serviri, sobarice”,  naglašava Boljević.

Osim problema deficita radne snage susrećemo se, dodaje Boljević, i sa nezadovoljstvom nezaposlenih lica sa uslovima rada.

“U sezoni, kada nam je taj deficit i najizraženiji, mladi ljudi i ne pitaju toliko za radnu poziciju, koliko za uslove rada. Obuke su jedini način kojim možemo uticati da ih što bolje pripremimo i osposobimo za rad, u oblasti u kojoj bi željeli da rade, a nemaju dovoljno iskustva. Makar na taj način bi mogli da se zbore na tržištu rada”,  smatra Boljević.

 

 

Send this to a friend