Ekonomija

U Baru usvojene nove mjere podrške lokalnoj privredi

Na danas održanoj sjednici Skupštine Opštine Bar izglasano je usvajanje mjera namijenjenih podršci  lokalnim privrednicima, radi ublažavanja negativnih efekata covid-19 pandemije. Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da ovo predstavlja kontinuiran nastavak brige lokalne uprave usmjerene ka privrednicima ovog grada.

“Na današnjoj 23. sjednici lokalnog parlamenta, pored niza odluka koje su planirane i delegirane za dnevni red, najznačajnija je ona koja se tiče mjera koje je lokalna skupština prihvatila na predlog lokalne uprave, a tiču se podrške lokalnoj privredi sa ciljem ublažavanja negativnih efekata proisteklih kao ekonomska kriza nastala uslijed COVID-19”, navodi se u izjavi Raičevića.

Raičević je dodao da ovo predstavlja kontinuitet brige lokalne uprave o privredi  grada, s obzirom da je sredinom prošle godine donešen prvi paket mjera.

“Ovaj paket mjera se nadovezuje na četvrti paket mjera koji je donijet od strane Vlade Crne Gore, i mi smo prepoznali potrebu lokalne privrede da u prvim mjesecima 2021. podijelimo teret finansijskih nameta koji su imali prema lokalnoj upravi”, kazao je Raičević.

Navodi da su predložili da, svi korisnici prostora za organizaciju ljetnjih bašti i terasa prvih šest mjeseci tj. do 30.06. budu oslobođeni plaćanja komunalne takse.

“Takođe smo predložili da svi oni komercijalni objekti kojima je omogućen pristup preko opštinskih i nekategorisanih puteva, budu oslobođeni u 100 odsto iznosu godišnje naknade zaključno sa 30.06. Takođe smo predložili i još par odluka koje se nadovezuju na ranije donijete odluke, a tiču se dodatnih benefita koji plaćaju naknadu za komunalno opremanje u jednokratnom iznosu, sa dodatnim popustom od 10 odsto, te smo nastojali da svima onima koji su zakupci prostora za postavljanje privremenih objekata po Programu koji je usvojen 2019. bude skraćen period zakupa sa 12 na 9 mjeseci, sa 9 na 6 mjeseci, s time da to bude prvi paket mjera koji će Opština Bar donijeti u prvoj polovini godine”, naglašava Raičević.

Ističe da ono što je bilo aktuelno prošle godine, a biće aktuelno i ove, nastojimo da se kroz ovu krizu izborimo, sa novim investicijama i sa dodatnim mjerama koje podstiču zapošljavanje.

“Tako smo predložili da svi oni koji budu zapošljeni sa Biroa rada na dan njihove evidencije 31.12.2020. budu oslobođeni narednih godinu dana plaćanja prireza. Mogu već sada najaviti ono što je takođe bila odluka iz ranijeg perioda, definisana i u Budžetu Opštine Bar za 2021. godinu, to su programi podrške preduzetništvu, ženskom preduzetništvu, koji će biti raspisani u narednih 10-tak dana. Sa time želimo da nastavimo sa našom kampanjom koja se tiče zajedničkog djelovanja sa preduzetnicima, sa ciljem kreiranja novih radnih mjesta uz grant podrške ispred lokalnog budžeta, koji na taj način daje inicijalnu kapislu za razvoj preduzetništva odnosno za realizaciju njihovih biznis ideja“, zaključuje Raičević.

Send this to a friend