Ekonomija

U bečkom listu Die Presse izašao specijalni dodatak o Crnoj Gori

Povodom događaja „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“, koji se 15. maja održao u Beču, austrijski list Die Presse je objavio specijalni dodatak o Crnoj Gori, na osam stranica, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Događaju je prisustvovao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i privredna delegacija koju je predvodio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Na naslovnoj strani dodatka u Die Presse objavljen je intervju sa Simovićem, pod naslovom „Naš cilj je: EU“.

Simović je istakao da je Crna Gora već ostvarila jedan od ključnih državnih prioriteta – članstvo u NATO, a da je naredni cilj članstvo u EU.

Prema njegovim riječima, na tom putu za nas primarni cilj je da usvojimo i primjenimo evropske standarde, odnosno da je kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od samog datuma prijema.

Dodatno, Simović je istakao da je održiv ekonomski rast koji će podići kvalitet života svih građana i smanjiti razvojni jaz u odnosu na prosjek EU, naš strateški razvojni cilj.

Na pitanje o saradnji sa Austrijom i podršci koju Crna Gora očekuje, Simović je kazao da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Crne Gore, sa kojim ostvarujemo sadržajnu bilateralnu saradnju i intenzivan politički dijalog.

„Saradnja u ekonomiji otvara velike mogućnosti, jer je Austrija u privrednom smislu usko povezana sa drugim ekonomijama EU, posebno Njemačkom. Zahvalni smo i zbog činjenice da Austrija podržava evropski kurs Crne Gore, realno i pravilno vrednuje napredak koji ostvarujemo i daje nam podršku”, naveo je on.

Na temu ekonomskog razvoja Crne Gore, Simović je čitaoce Die Presse upoznao sa podatkom da je crnogorska ekonomija u 2017. godini ostvarila realni rast BDP-a od 4,7 odsto, koji se nastavio i u 2018. godini, sa ostvarenih sa 4,9 odsto.

„Nismo iznenađeni, jer je to posljedica jasne, odlučne i pametne ekonomske politike“, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Simović je predstavio i ključne infrastrukturne i kapitalne projekte, napominjući da je Crna Gora članstvom u NATO zaokružila i bezbjednosni okvir.

„Zašto sam i to naveo? Kapital, investicije i tržišna privreda zahtjevaju bezbjednost, dugoročnu sigurnost i stabilnost. Strani investitori su to prepoznali u Crnoj Gori i zato ih danas imamo iz oko 130 zemalja svijeta“, kazao je Simović.

Odgovarajući na pitanje kako je Crna Gora od 2006. do 2016. godine, u jeku svjetske ekonomske krize uspjela da ostvari prosječan godišnji rast od 3,2 odsto, i privuče više od 5,5 milijardi direktnih stranih investicija, Simović je istakao da su nam glavni aduti investicioni ambijent, politika privlačenja stranih investicija, rezultati koji su kroz velike investicione projekte do sada ostvareni i kvantitativno i kvalitativno uvećanje ukupnih ekonomskih performansi.

“Idemo u pravcu toga da drugi pričaju o nama. Najbolji primjer je aktuelni događaj „Destinacije u usponu“, na kojem će se predstaviti uspješni projekti koji su rezultat direktnog inostranog investiranja, poput luksuznih rizorta Porto Montenegro i Luštica Bay. Oni su najbolji promoter, odnosno primjer uspješnog korišćenja mogućnosti koje Crna Gora nudi stranim investitorima. Recimo, vlasnici Porto Montenegro su u ovaj projekat uložili 100 miliona eura više u odnosu na investicionu obavezu propisanu ugovorom”, dodao je on.

U dodatku „Die Presse“ objavljeni su i autorski tekst sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Dejana Medojevića, prezentacije kompanija Porto Montenegra, Mtel, Luštica Bay, Goranović, Iberostar, Regionalni vodovod, Luka Bar, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, kao i oglasi Montenegro Airlinesa, Prijestonice Cetinje, Vienna Insurance Group, Hipotekarne banke, FAB Live, Budvanske rivijere, Prve banke, Aerodroma Crne Gore, kompanija Bemax i Voli.

Ovaj poseban dodatak o Crnoj Gori namjenjen je austrijskom tržištu i štampan je uz kompletan tiraž Die Presse, koji ima oko 340. 000 dnevnih čitalaca i drugi je u Austriji po broju dnevno prodatih primjeraka.

Dodatak će biti objavljen i na portalu ove medijske kuće.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
Lider regionaPeraLozacMNEIhahaobjavljivač
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lider regiona
Gost
Lider regiona

O klanovima…jel

PeraLozac
Gost
PeraLozac

Izgleda nema se vise para za svetske zvezde tipa Madona…. pa se spalo na placente novinske članke.

MNE
Gost
MNE

za objavljivača boba i Ihaha, što to ima u vama tužno da pljujete po sebi i sebe na volite?

objavljivač
Gost
objavljivač

Koliko ste platili objavljivanje dodatka?
Ovako su i pojedini politicari objavljivali naucne radove, dobro platiš pa ti objave šta god hoćeš.

bob
Gost
bob

Jesu li pominjali ove nase klanove koji su stigli i do njih??

Ihaha
Gost
Ihaha

Nemaju oni pametnija posla do se time bavit! 90% njih ni ne zna da postoji Crna Gora a jos manje ih zanimaju klanovi, preko 50% njih ne citaju novine a jos ih manje intresuju nasa preglabanja!

Send this to a friend