Ekonomija

U Beranama održan prvi mini sajam zapošljavanja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore i Zavod za zapošljavanje, organizovanjem mini sajmova zapošljavanja na sjeveru, nastavljaju Javnu kampanju države “Zaposlimo domaće” – da Crna Gora radi!”.

Mustafić

Prvi mini sajam zapošljavanja uspješno je održan u Beranama, Područnoj jedinici sa najvećim procentom građana bez zaposlenja. Dvadesetak poslodavaca, iz primorskih opština ali i iz lokalne sredine, povezani su sa nezaposlenim osobama, zainteresovanim za rad na sezonskim poslovima.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić je saopštio da je na evidenciji nezaposlenih u čitavoj Područnoj jedinici Berane – 11.681 lice, odnosno registrovana stopa nezaposlenosti iznosi 51.38 odsto.

“Ovo je najefikasniji način da se doprinese stvaranju kvalitetnih veza između nezaposlenih lica i poslodavaca, što bi trebalo dovesti do zapošljavanja najboljih kadrova. U okviru ovog događaja, svi imaju priliku da se predstave: i oni koji žele posao i oni koji traže radnika. Zato je Zavod, kao institucija sa dugim stažom u posredovanju, promociju sezonskog zapošljavanja krenuo iz sjevernih i manje razvijenih opština, gdje je izražena nezaposlenost”, naglasio je Mustafić.

Direktor Zavoda, tom prilikom, je ponovio da su benefiti ovakvog, zajedničkog, pristupa – višestruki.

“Prije svega mislim na uključivanje nezaposlenih lica u svijet rada. Osim što se doprinosi povećanju budžetskih prihoda utiče se i na uvećanje porodičnog budžeta, naše radne snage. Takođe, sprečava se odliv radne snage van granica Crne Gore a na ovaj način se izbjegavaju i socijalna budžetska davanja, za korisnike u stanju socijalne potrebe”, precizirao je Mustafić.

Mini sajam zapošljavanja organizovan je u saradnji sa Opštinom Berane. Potpredsjednik Rade Kljajić je kazao da je siguran da bi sajam zapošljavanja i ubuduće trebalo da omogući pozitivne rezultate u pogledu smanjenja nezaposlenosti građana Berana, koji bi se tokom turističke sezone radno angažovali u primorskim opštinama.

Kljajić

“Stoga, poslodavcima koji su danas ovdje sa nama i nezaposlenim licima koja su prisutna u velikom broju, želim da njihova međusobna komunikacija rezultira uspješnom saradnjom kroz sezonsko zaposlenje”, istakao je Kljajić.

Vidna je bila spremnost pojedinih poslodavaca da saslušaju potrebe zainteresovanih, da ih angažuju, ali i obuče ako bude neophodno.

Zavod će za sve zainteresovane poslodavce, i narednih dana, organizovati ovakve sajmove. Naime, ista aktivnost biće održana sjutra u Bijelom Polju a u petak u Pljevljima. Takođe, sajmove zapošljavanja održaće i u Nikšiću 16. aprila ali i u Podgorici 17. aprila.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasojević
Gost
Vasojević

Iščupaće vas Šćekić i luka berane hahahahaha E za bolje i nijeste kad vam taki vode grad

Budva na pjeni
Gost
Budva na pjeni

Pa šta bi predsjednik berane Šćekić najavljivali bum pred izbore 2014 da će ako pobijedi dovesti firme iz Srbije.A ono tržište,peć samo prda pred izbore prazna.Berane nikada nize nije palo kao ovih zadnjih pet godina. Da imaju obraza Šćekić i družina da daju ostavke.Berane je jedino napredovalo po deponijama,propalim ulicama,uništeni parkovima .Grad potonuo totalno u svakom pogledu.NAŽALOST!

Hans
Gost
Hans

Sezonski poslovi su duplo vise placeni u Hrvatsku, i opet nece niko za te pare da radi. Evo su poceli nasi tamo da idu. Proslo je vrijeme kad je omladina isla na more da radi samo zato sto im je to bio jedini nacin za ljetovanje. Sad idu da zarade. A poslodavci daju bijedne plate. E pa nece da moze.… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Ne brinite gradjani Berana,Rozaja,Plava I Andrijevice bice posla za vas u inostranstvu u Ceskoj je nezaposlenost 2,9% I u drugim zemljama EU,Kanadi,Auatraliji,arapskim zemljama,Rusiji tamo mozda nadjete posao preko cijele godine I normalnu platu I zivot ovi vam to ne mogu prijustit

Bnjj
Gost
Bnjj

51,38%stopa nezaposlenosti kakav stravican podatak pa da je nuklearna bomba pala na sjeveroistok posle 30god oporavili bi se dosad.Propala drzava CG.Ovim ljudima je bolje da rade u Hrvatskoj sezonski za mnogo vise para nego kod nasih robovlasnika malo ih ima normalnih za radnike,zamislite zemlju kojoj he osnov ekonomije sezonsko zaposljavanje ima li uopste ta zemlja buducnost

Send this to a friend