Ekonomija

U Bijelom Polju obuka kuvara, kozmetičara, vozača

Na evidenciji Područne jedinice Bijelo Polje nalazi se 3.828 nezaposlenih lica,što daje stopu nezaposlenosti od 25,95 odsto.

Posmatrano po kvalifikacionoj strukturi, među nezaposlenim prednjače, sa 52 procenta, lica sa završenom srednjom školom III i IV stepen stručne spreme – 2.016. Polukvalifikovanih, bez zanimanja i stručne spreme je 1.417, odnosno 37 odsto.

Na bjelopoljskoj evidenciji nalazi se devet magistara, 309 lica sa visokom stručnom spremom (8,33 odsto), dok je sa V i VI stepenom stručne spreme njih 87.

Među visokoškolcima najviše je ekonomista i mendžera svih usmjerenja – 106, zatim pravnika  različitih smjerova 61 i  60 lica sa završenim visokim obrazovanjem na studiskim programima za rad u prosvjeti.

Slađana Nedović

Po riječima načelnice Slađane Nedović u Područnoj jedinici Bijelo Polje realizuju se brojne mjere i aktivnosti usmjerene na smanivanje nezaposlenosti.

U programe javnih radova, na period do četiri mjeseca, trenutno je angažovano 61 lice sa evidencije. Realizuje se personalna asistencija, njega starih lica, ekološko-komunalni i ostali programi od javnog interesa.

Kroz program “Stop sivoj ekonomiji“ zaposleno je 39 lica sa visokom stručnom spremom.

Sredinom septembra, dodaje načelnica, u saradnji sa provajderima, odabranim po konkursu iz marta, nastavljeni su programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih. Obuka je organizovana za sticanje stručne kvalifikacije i ključnih vještina za ukupno 80 nezaposlenih lica.

Obrazovanje za sticanje stručne kvalifikacije realizuje se za zanimanja kozmetičar za njegu lica i tijela i kuvar za ukupno 16 nezaposlenih lica. Programe obrazovanja za sticanje ključnih vještina pohađaju 64 lica i to  početni kurs rada na računaru 20, kurs engleskog jezika 18 lica, obuku za vozače “C” kategorije 16, obuku za vozača “B” kategorije 10 lica.

“Zavisno od složenosti, programi traju od jedan do tri mjeseca, a nezaposlena lica ostvaruju pravo  na novčanu pomoć za vrijeme trajanja programa”, objašnjava Nedović.

Na bjelopoljskoj evidenciji nalazi se i 560 lica sa invaliditetom, iz kategorija invalidi rada, kategorisana omladina i lica sa invaliditetom koja su stekla status procjenom komisije za profesionalnu rehabilitaciju.

Trenutno se realizuje pet projekata usmjerenih na podršku pri zapošljavanju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, finansiranih iz sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

“Kroz ove projekte Bijelom Polju je usmjereno skoro 320.000 eura. Projekti traju do 12 mjeseci. Uključeno je 31 lice sa invaliditetom. Kod izvođača, tokom realizacije projekta, biće zaposleno njih 27, dok će određen broj nastaviti radni angažman i po isteku projekata”, ističe Nedović.

Za kreditno otvaranje novih radnih mjesta 65.000 eura

Odlukama Upravnog odbora Zavoda nezaposlenim iz Bijelog Polja odobreno je 65.000 eura za podsticaj samozapošljavanja.

Time je omogućeno kreditno otvaranje 13 novih radnih mjesta.

U poljoprivrednoj djelatnosti zaposliće se 11 lica, a dva u ugostitetljstvu.

Poslodavci traže mahom ekonomiste i pravnike

U toku je Poziv za prijavu poslodavaca za učešće u programu stručnog ospososobljavanja visokoškolaca. Do sada se javilo 11 bjelopoljskih poslodavaca iz privatnog sektora, koji su ponudili mjesta za 44 korisnika programa.

“Najviše ponuđenih mjesta je iz ekonomije i prava, što korespondira sa obrazovnom strukturom nezaposlenih lica. Prema dosadašnjem iskustvu, najviše prijava očekujemo tokom ove i naredne sedmice”, kaže Slađana Nedović.

Send this to a friend