Ekonomija

U Budvi odmara 60.000 turista, sve više gostiju iz Turske i Hrvatske

Budva

U Budvi trenutno boravi 60.000 registrovanih turista, što je za tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najbrojniji turisti su iz Rusije i Srbije, slijede Albanija, Bosna i Hercegovina, a metropoli crnogorskog turizma se vraćaju gosti iz Njemačke,  Francuske i skandinavskih zemalja. Interesantan je porast broja gostiju iz Turske, ali i susjedne Hrvatske, koji u ovom periodu godine se već približavaju broju od cjelokupne prethodne, saopštio je v.d. direktora Turističke organizacije Budva Mladen Franović u intervjuu za CdM.

Franović

CdM: Jeste li zadovoljni početkom ljetnje turističke sezone?

Franović: Zadovoljni smo početkom ovogodišnje turističke sezone, posebno popunjenošću kapaciteta tokom maja i juna, kada smo u pojedinim periodima imali od 20 do 50 odsto veću posjećenost. Sada smo već ušli u glavnu turističku sezonu, koja je tradicionalno dobra, a prema najavama hotelijera i turističkih agenata očekuje nas i više nego uspješna postsezona, što je prevashodno cilj svih privrednih subjekata.

CdM: Kakva je ova sezona u odnosu na prošlu, je li se povećao ili smanjio broj turista?

Franović: Za sada imamo uporedne podatke za prvih šest mjeseci i oni govore o povećanju broja turista i noćenja od čak 25 odsto. Posjećenost u maju je bila rekordna za posljednjih 10 godina. Tokom prvih deset dana maja, kada smo organizovali prvi put sedmodnevnu manifestaciju “Karnevalske majske večeri” broj gostiju je bio veći za nevjerovatnih 92 odsto, sve do kraja ovog mjeseca indeks je bio veći od 40. Jun je bio bolji u prosjeku od 10 do 15 odsto.

CdM:  Koliko turista trenutno boravi u vašem gradu?

Franović: Trenutno u našem gradu boravi oko 60.000 registrovanih turista, što je za tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najbrojniji turisti su iz Rusije i Srbije, slijede Albanija, Bosna i Hercegovina, a ove godine se “na velika vrata” vraćaju gosti iz Njemačke, Francuske  i skandinavskih zemalja. Interesantan je porast broja gostiju iz Turske, ali i susjedne Hrvatske, koji u ovom periodu godine se već približavaju broju od cjelokupne prethodne. Otvaraju nam se i nova tržišta poput Izraela ili Kine, koja će nam, ubjeđen sam, tek biti zanimljiva i jako važna.

CdM: Koji su najčešći problemi sa kojim se susrećete?

Franović: Kao i svake godine suočavamo se sa velikim prilivom broja gostiju u julu i avgustu. Naš mali grad i njegove službe rade 24 sata da bi zadovoljili sve potrebe turista i mještana, tako da ne može sve biti idealno, niti savršeno uređeno. Naš zadatak, kao Turističke organizacije opštine Budva, koja za cilj ima promociju i unaprjeđenje turističkog ambijenta, jeste da, zajedno sa turističkom privredom grada, pažljivo osmislimo periode prije i nakon glavne turističke sezone i da osmislimo strategiju koja bi u tim mjesecima privukla što veći broj gostiju. Ne govorimo ovdje samo o manifestacijama, već i o mudroj politici cijena, izgradnji infrastrukturnih objekata koji bi nadoknadili nedostatak sunca i mora, ali pružili neke nove sadržaje i aktivnosti.

CdM: Da li imate problema sa nelegalnim smještajem?

Franović: Kao i sve druge primorske opštine, imamo problema sa nelegalnim izdavaocima, ali je primjetan i rast broja registrovanih smještajnih jedinica iz godine u godinu. Ove godine smo pooštroli inspekcijske mjere, pa se svakodnevno na terenu, pored državnih inspekcijskih službi, nalaze i predstavnici lokalne samouprave, što je rezultiralo povećanim brojem zahtjeva za legalizaciju. Osim toga, ove godine imamo i znatno bolju naplatu boravišne takse.

CdM: Na šta se turisti najčešće žale?

Franović: I ove godine sprovodimo istraživanja kao i prethodnih, tj. anketiramo naše goste i njihovo zadovoljstvo. Trudimo se da eventualne pritužbe ili žalbe otklanjamo u hodu, da u saradnji sa svim službama i preduzećima grad održavamo urednim, da obezbjeđujemo nove parking prostore i bolje kontrolišemo sa turističkom inspekcijom oslobođenost obale od plažnog mobilijara.

A. Gajević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovo
Gost
jovo

vise gostiju iz hrvatske za 50℅.Prosle bio par,a ove dobili dijete i sa njim dosli u cg

Budva
Gost
Budva

ne odmaraju prijatelju,to se ne zove odmor.Ječi Budva od Top Hila i zavijanja sa šetališta raznih rasta i ekipe

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Bokeljka tebe 1 000 mene 1 000 majci 1 000 👍

Ufff
Gost
Ufff

Loša sezona u svakom djelu

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Volio bi ti to no na tvoju zalost je dobra. Samo pocetak jula je bio losiji zbog kise. Za one sto se pitaju kako je svake godine vise gostiju jednostavan odgovor- svake godine otvaraju novi hoteli i stanovi i tako broj turista raste a i dosadasnji kapaciteti se bolje iskoriscavaju

...
Gost
...

Kralevicu Marko , bice ŽALOVNA DUGA ZIMA

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Tebi ne samo zima no i decenije pred tobom. Svaka ce ti biti zalosnija od prdhodne

Budva
Gost
Budva

Vidi se da nisi mrdao u Budvu ovog ljeta. Kad može parking da se nađe ispred Trokadera u 8 uveče onda je sezona top. Kad ima praznih ležaljki u Rafailoviće 7 eura komplet, onda je sigurno dobra sezona. Ajde botino po gasu. Budvu su dokrajčili demagozi

Nik
Gost
Nik

Oooo turciii

Budvanin
Gost
Budvanin

Prosto ne mogu da vjerujem o kakvim podacima se govori… Vi gospodine Franovicu kao da ne zivite u Budvu! Da ste u periodu od 05-20.07 obisli grad, plaze, ugostiteljske objekte znali bi kava je sezona… Necu da komentarisem da je zbog one ili ove politicke partije doslo do ovako lose sezone, ali smatram da nikad gore nije bilo… Svi nameti… Više »

Goost
Gost
Goost

Trenutno sam u Budvi. Potvrdjujem Vase rijeci. Svi ugostitelji s kojim sam pricao kazu da je sezona losija cak za 30%. Tako da fingiranje podataka u nasoj zemlji za sve nas vec decenijama nije nista novo!!!! Toliko!

Toni
Gost
Toni

Pa ako je preseljen Sea Dance u Buljaricu, nije u Kambodžu. Slobodno bi se Budva mogla reklamirati i preko festivala na sjeveru, sva se država preveze za 3 sata. To je čak i prednost koju ne umijemo da iskoristimo.

Budva
Gost
Budva

Preseljen je i pomjeren za septembar. Domino efekat koji izaziva Exit čiji je SeaDance bio nastavak će ovaj put izostati jer neće doći 20000 posjetilaca sa Exita, logično jer je 2 mjeseca razlike. Ako dodamo da je line up za festival presmiješan, možemo reći da su Krapović i ekipa čobana pobijedili, očekujemo uživo finale Zvezda Granda iduće godine ispred starog… Više »

Budvanin
Gost
Budvanin

Ti mislis da ce Budva imat koristi od njega kao sto je imala kad je na Jazu bio? Iskreno se nadam da se sjecao da je prve 2 god pola Budve bilo blokirano, jednosmjerni saobracaj je bio, sobe slobodne nije bilo od 10.jula… No to je stvar politike… blizu je kraj avgusta… Jos ako pane malo kise, onda ga slobodno… Više »

Send this to a friend