Ekonomija

U crnogorski energetski sistem za pet godina investirano 350 miliona eura

Sekulić

U energetski sistem Crne Gore investirano je 350 miliona eura u poslednjih pet godina. To je značajno uticalo na povezivost i nacionalni cilj, kazala je danas ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, na otvaranju Završne konferencije regionalnog projekta o povezivanju tržišta električne energije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva eknomije, Sekulić je istakla da je ono što ostaje da se sprovede, kako bi se olakšao proces povezivanja na tržištu, harmonizacija pravnog i regulatornog okvira.

“U tom smislu, mi ćemo biti usredsređeni u narednom periodu na prilagođavanje odgovarajućih propisa EU, CACM i FCA, za strane ugovornice Energetske zajednice i njihovu transpoziciju u nacionalnim pravnim okvirima”, naglasila je ministarka ekonomije.

Na konferenciji, koju je organizovala Regulatorna agencija za energetiku zajedno sa Regulatornom agencijom za energiju, mreže i životnu sredinu Republike Italije u Bečićima, predstavljeni su rezultati projekta “CEI Centralno-evropska inicijativa – Jačanje energetskih regulatornih tijela na Zapadnom Balkanu”, u koji su, pored crnogorskog, uključena regulatorna tijela iz Albanije, Italije i Srbije. “

Osim Sekulić, u uvodnom dijelu izlaganja govorili su predsjednik Regulatorne agencije za energetiku, Branislav Prelević, i ambasador Italije u Crnoj Gori, Luka Celioli.

Projekat sprovodi italijanska Regulatorna agencija za energiju, mreže i životnu sredinu u saradnji sa italijanskim operatorom prenosnog sistema, italijanskim operaterom tržišta i uz podršku Instituta za konkurenciju.

Send this to a friend